Zadnji komentari

‘Ukrajinsko žito’ zapravo je u vlasništvu korporativnih divova SAD-a i EU-a

Pin It

Britanija traži način kako izvesti ukrajinsko žito - Poslovni dnevnik

Poljoprivredno zemljište u Ukrajini i proizvodnja žitarica koja je hranila svijet sada je u vlasništvu mega-korporacija sa sjedištem u SAD-u i Europskoj uniji

Poljoprivrednici diljem Europske unije masovno su prosvjedovali od kraja 2023. godine, a početkom 2024. masovni prosvjedi europskih poljoprivrednika doživjeli su kulminaciju radi čega je Europska unija udovoljila nekim zahtjevima poljoprivrednika. Jedan od zahtjeva europskih poljoprivrednika bio je zaustavljanje nekontroliranog, ilegalnog i masovnog uvoza ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda u Europsku uniju o čemu sam također pisala u ožujku. No, Europska unija je u ožujku 2024. donijela odluku da će ukrajinski proizvođači hrane prema privremenom ugovoru imati bescarinski pristup tržištima Europske unije do lipnja 2025.

Istina o masovnom “uvozu” poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u Europsku uniju vrlo je kompleksna, a evo i zašto. Naime, Oakland Institute još u prosincu 2014. objavio je dokument pod naslovom: “The Corporate Takeover of Ukrainian Agriculture” (“Korporativno preuzimanje ukrajinske poljoprivrede”). A u veljači 2023. Oakland Institute objavio je još jedan tekst u kojem također objašnjava što se dogodilo s poljoprivrednim zemljištem u Ukrajini: “War and Theft – Frequently Asked Questions” (“Rat i krađa – Česta pitanja”): “S 33 milijuna hektara obradive zemlje, Ukrajina ima velike dijelove najplodnijeg poljoprivrednog zemljišta na svijetu. Pogrješna privatizacija i korumpirano upravljanje od ranih 1990-ih koncentrirali su zemlju u ruke nove oligarhijske klase. Više od 4,3 milijuna hektara je pod velikom poljoprivredom – s najvećim dijelom, tri milijuna hektara – u rukama je samo desetak velikih poljoprivrednih tvrtki. Osim toga, prema vlastima, oko pet milijuna hektara – površina dva Krima – “ukrali” su privatni interesi iz države Ukrajine. Ukupna količina zemlje sada je pod kontrolom oligarha, korumpiranih pojedinaca i velikih agrobiznisa – preko devet milijuna hektara, što premašuje 28 posto obradive zemlje u Ukrajini. A ostatak koristi više od osam milijuna ukrajinskih farmera.“

Poljska i Ukrajina su u zavadi – zašto?

Kanadski incident (napomena: autor misli na aferu Yaroslava Hunke u Kanadskom parlamentu koja je ′zapalila′ svijet) dolazi u trenutku kada se poljoprivrednici u Poljskoj bore protiv nepoštene konkurencije američko-ukrajinske prehrambene industrije. Tri američke agrobiznis multinacionalne korporacije, Cargill, Dupont i Monsanto, kupile su četvrtinu teritorija Ukrajine.  Svoje žitarice i piliće uvoze u Europsku uniju po nenadmašno niskim cijenama. Oni ne plaćaju svoje genetski modificirano / GMO sjeme koje im je donirao američki State Department. Europska komisija isprva je zabranila njihov uvoz, znajući da ti proizvodi ne zadovoljavaju standarde EU-a, ali  je popustila pod pritiskom SAD-a. Tri države, uključujući Poljsku, donijele su zakone koji ih zabranjuju. Međutim, ukrajinski predsjednik Zelensky je najavio da će ih, budući su te države članice EU-a,  “tužiti” Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Poljoprivredno zemljište u Ukrajini i proizvodnja žitarica koja je hranila svijet sada je u vlasništvu mega-korporacija sa sjedištem u SAD-u i Europskoj uniji. Ukrajinsko poljoprivredno zemljište “preuzeto” je kada je zakon usvojen u ožujku 2020. ukinuo moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini.

Novinar Don DeBar objasnio je na svojem blogu kako su te tvrtke “izbacile” jeftinu ukrajinsku pšenicu na poljsko tržište kako bi potkopale potporu Poljske ratu u Ukrajini.

Ovo bi trebala biti GMO hrana, kao što je Thierry Meyssan napisao u svojem tekstu o pogoršanju odnosa između Poljske i Ukrajine; druga izvješća govore o tome da ukrajinsko žito koje dolazi u zemlje EU-a je ‘toksično’. “Ova je žitarica (pšenica) “bačena” u nekoliko istočnih zemalja EU-a, ne samo u Poljsku, potkopavajući poljoprivredni sektor u tim zemljama.” “Ukrajinsko žito” zapravo je u vlasništvu korporativnih divova SAD-a i EU-a.

“Prisilna kolektivizacija” – stil Vanguarda

U rujnu 2023. novinar Don DeBar na svojem blogu objavio je tekst pod gore navedenim naslovom te, između ostalog, napisao sljedeće: “Ovdje Vanguard i ostali rade stvarno ono za što su optuženi Staljin i SSSR. Samo što se cijela Ukrajina “likvidira” – fizički i pred očima svijeta.” Kada ljudi govore o “ukrajinskom žitu”, zapravo govore o žitu koje je sada u vlasništvu američkih i europskih mega-korporacija kao što su Vanguard Group, Kopernik Global Investors, BNP Asset Management Holding, NN Investment Partners Holdings u vlasništvu Goldman Sachsa, i Norges Bank Investment Management, koja upravlja norveškim državnim fondom.

Nekoliko velikih američkih mirovinskih fondova, zaklada i sveučilišnih zaklada također je uložilo u ukrajinsko zemljište putem NCH Capitala – privatnog dioničkog fonda sa sjedištem u SAD-u, koji je peti najveći posjednik zemljišta u zemlji.

Kako teče preuzimanje poljoprivrednog zemljišta?

Dok najmanje 4,3 milijuna hektara (od ožujka prošle godine) već kontroliraju strani agrobiznisi u Ukrajini, zakon usvojen u ožujku 2020. ukinuo je 19-godišnji moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta, dopuštajući takve transakcije od srpnja 2021.+

Ovaj zakon odbacila je velika većina Ukrajinaca, koji su masovno prosvjedovali protiv njega 2019. i 2020. Ovu mjeru nametnule su zapadne financijske institucije koje su postale glavni zajmodavci zemlji od 2014. (komentar Europe Reloaded: državni udar zapadne duboke države na Ukrajinu ili ‘Maidan’), ​​donesen je u vrijeme kada su diljem zemlje bile na snazi ​​obvezne naredbe o ostanku kod kuće zbog bolesti COVID-19, čime su učinkovito ugušeni daljnji prosvjedi ili demonstracije. Navedeni cilj ovog zakona bio je osigurati izlazak “manje produktivnih poljoprivrednika” iz poljoprivredne proizvodnje i promicati daljnju koncentraciju zemljišta.

IZVOR:

OAKLAND INSTITUTE: “War and Theft – Frequently Asked Questions” – veljača 2023. https://www.oaklandinstitute.org/sites/oaklandinstitute.org/files/pdfpreview/war-theft-faq.pdf)

Don DeBar: “Ukraine grain is actually owned by US/EU corporate giants” – 20. 9. 2023., https://dondebar.blogspot.com/2023/09/

Thierry Meyssan: “Poland and Ukraine are at loggerheads” – VoltaireNet, www.voltairenet.org/article219772.html

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med./hrvatski-fokus.hr