Zadnji komentari

Izvidi Matanićeve toksične muškosti

Pin It

Slučaj Matanić nije jednostavan kao što se naoko čini. Puno toga se razotkrilo, puno toga nije. Pritom ne mislim na sadržaj poruka koje je ovaj režimski redatelj u kasne sate slao svakoj mlađoj od 30 u svom imeniku…Iako je i sadržaj jako bitan u ovoj priči. Mislim na sve ono što je pratilo inicijalnu vijest o poslovnom i osobnom padu ‘miljenika nacije’.

Priču je prvi objavio Večernjak. Oni iz umjetničkih krugova znaju za glasine da Matanić pod utjecajem čega sve ne, šalje lascivne poruke mladim ženama. Nikome nije palo na pamet maknuti prstom. I onda se Dado nađe na naslovnici ženskog časopisa, kao maneken borbe za ženska prava s Idom Prester…I tek tada se dogodio aha ili oho efekt. Nećeš razbojniče!

Večernjakova precizna vaga Matanićevog uznemiravanja

Očito nije bio problem što davi mlade žene tko zna kakvim gadarijama, već što je licemjeran. Recimo, ko da HDZ pokrene kampanju protiv korupcije u društvu. Ta razina.

E onda se tamo u redakciji Večernjaka lagano zakuhalo. Kada ćemo, kako ćemo, tko će pisati…Pa fino u rukavicama, vidi se da je svaka riječ vagana na preciznoj vagi više puta. Autorica je Večernjakova urednica kulture Milena Zajović.

Kontrola štete. Isti svjetonazorski krug. Em je žena prekaljena LGBT aktivistica, em filmske krugove ima u malom prstu.

Tekst je hod po jajima. Naglašava se zaštita dostojanstva svih uključenih. Očito i Matanića i njegove obitelji kojoj je sam priuštio ovu tarapanu. Ja se bome ne sjećam kad je mainstream novinarska bulumenta imala toliko osjećaja za dostojanstvo nekoga prokazanog kao zlostavljača žena.

Tko vrši pritisak?!

Priznaju i da se na Večernjak vršio veliki pritisak da se priča ne objavi. Halo?! Tko ga je vršio? Nemojte štiti one koji žele zataškati, a očito nastupaju s pozicije moći, nasilje nad ženama. Objavite imena vršitelja pritisaka!

Tu se zakovitlalo, stvar je vani…Kaže jedna od nesretnica koje su dobivale njegove poruke da je imale dojam da se njega štiti, ”pogotovo iz nekih ljevičarskih krugova koji su morali za sve znati, da je nedodirljiv i da bi progovaranje o problemu značilo zatvorena vrata za rad u budućnosti”.

Opa, toga ima i lijevo preko ograde?! Ne bi čovjek rekao pogotovo ako se hrani na mainstream medijskoj ispaši. Tu kod nas, kod ognjištara, svakako. Pitajte Karakaša i Matanića s kim se valjaju žene u Lici.

Idemo dalje…Matanića se donedavni suradnici malo odriču, neki drugi u komentarima, pogotovo ženska čeljad, skida mu kapu zbog njegovog ‘kajem se’. Jadan, je ljigavi zlostavljač, al je naš. Pa ti ga dođe žao.

A pokajao se čovjek nakon deset godina tek kad se pipa zavrnula, a poslovi otkazali. Jer se već dulje šuška…

Kao da je riječ o dobro uštimanoj akciji. Gle, spremamo se objaviti to i to. Ajte raskinite ugovor s njim da ne bi povuklo i vas. Eno i HDZ-u smo dojavili o šuškanjima, a Matanić im je trebao režirati spot. I Matanić zna da ide to van pa je spremio objavu Kajem se.

Tu dolazimo do najvećeg problema slučaja Matanić. Što je uopće pisalo u porukama? Nešto nam je i hvala joj, dala naslutiti pripadnica iste scene Hana Samaržija.

Kazna za ljigavluk? 

Matanić bi se nadrobio i onda bi krenuo snubiti sve što mu se našlo u imeniku. Mlađe dobi. App, ako prođe prođe. Kod navedene je prošlo. I kod mnogih vjerojatno jest. Kod nekih nije.

Njima je opravdano bilo nelagodno od ljigavca, o kojem im ovisi sljedeća uloga, dobivati pozive u hotel.

No jesu li Matanićevi pokušaji odvlačenja žena u krevet kazneno djelo ili tek nelagoda za one kojima ih upućuje? Trebaju li se njegovim ljigavim, manje ili više uspješnim, snubljenjem baviti Državno odvjetništvo i policija?!

Već se bave.

No nema niti jedne jedine prijave žrtava. Za sada. Pa su krenuli na Matanićeve ‘vještine’ zavođenja po službenoj dužnosti.

Pa je pitanje gdje će to sve završiti.

Feministice su već ionako nacrtale metu na čelo muškarcima. Svaki muškarac je hodajuća opasnost za ženu. Točka. Za njih nema dalje. Krivo te pogleda, kaže ‘idemo na ručak’ krivim tonom. Ne daj Bože da nabaci kakav kompliment.

Profesori na fakultetima boje se ostati sa studenticom sami u prostoriji tijekom konzultacija ili ispita ko samog vraga. Pa ostavljaju širom otvorena vrata. Da netko ne bi nešto mislio. Ili da ona ne bi nešto mislila. I prijavila. Ili dojavila medijima.

Bacit će Matanića u naše dvorište

Zato sa strepnjom treba gledati, posebno kad ne znamo kakav je sadržaj njegovih poruka uopće bio, kako žensko-pravaške perjanice lupaju po Mataniću. Sutra će po vama.

Toksičnim muškarcima. I same će odmjeriti mjeru toksičnosti, a njima je manje više svaki – toksičan. Pogotovo onaj koji ih odbije.

Sad će Matanića šutnut u naše dvorište…Desnim krkanima…Bijeli muškarac na poziciji moći, da citiram Veljaču.

A upravo kod nje radi i jedna koja preko dana prodaje šarenu lažu o feminizmu, a po noći odlazi toksičnom Mataniću u hotel, pritom onako emancipirana čak sama ne plati taksi. Sutra će pisati kolumnu o poželjnom partneru koji je leptirasti psihoanalitičar, plače na svaki film, cijele dane priča o osjećajima i kojem žena doma šarafi police.

Nakon kolumne objavit će na mrežama neku dovitljivu o ‘klečavcima’ niti ne sluteći da se ti ‘klečavci’ bore upravo protiv takve Matanićeve toksične muškosti.

narod.hr