Zadnji komentari

Na izbore bi trebalo izaći

Pin It

Nešto je čudno i neuobičajeno s ovom izbornom kampanjom. Do zla boga je dosadna, neinventivna i ne motivirajuća. Plakati i spotovi su univerzalni. Mogu se primijeniti za bilo koga. HDZ se dići svojim postignućima i obećava boljitak za sve. Ne spominju korupciju i sve ono što nas usporava, osiromašuje i što stvara nezadovoljstvo, zbog čega mladi napuštaju domovinu. 

SDP s Grbinom na čelu obećava brda i doline. Borba protiv korupcije, bolja demografska i socijalna politiku, veće mirovine i plaće, gradnju vrtića, ...Domovinski pokret zagovara suverenitet, jača domoljublje, obećava boljitak u svim područjima i segmentima, Možemo obećava, obećava, obećava,...Most obećava i žestoko se obrušava na HDZ, koji laže, krade i uništava. Zapravo se oni svi obrušavaju na HDZ i žele ga maknuti s vlasti. To neće biti lako niti jednostavno. Istina HDZ-u i ovoj vladi nitko više ništa ne vjeruje. U protekla dva mandata su eskalirali u lažima, krađi i lopovluku. Smijenili su 30 ministara. Doveli nas na rub siromaštva i među zadnje članice EU, po svemu naprednome i dobrome. Istina tu je Pelješki most, Eurozona, Schengen, povećane plaće i mirovine,...Međutim,  sve to nije dovoljno da im se ponovo da povjerenje na izborima. Zašto onda vode po anketama javnog mijenja i budu relativni pobjednik izbora ? pita se prosječni birač. Teško je to objasniti, ali je moguće, ima li se u vidu brojno članstvo i simpatizeri HDZ-a. Svi oni direktno ili indirektno imaju osobne koristi od tog članstva, što je evidentno i prisutno u svakodnevnom životu. Ništa bez HDZ-a. Niti se možeš upisati, niti zaposliti, niti doći do stana, da ne govorim o onim svakodnevnim potrebama koje život nosi. Tome bi trebalo stati već jednom na kraj. Kroz sve se to provlači korupcija i sukobi interesa, što očito mnoge ne zanima, jer je postalo normalan dio našeg života. Vrijednosti su se promijenile, izmiješale i izokrenule. Govoriti istinu, biti pošten, pravedan, empatičan, dobar, obrazovan, sposoban, ... znači biti nepodoban. Podobni su potisnuli sposobne. U Parlament bi trebali doći sposobni. Kako to postići? Mnogi sposobni nisu uspjeli niti doći na izborne liste, bilo čije. Liste uglavnom slaže stranački lider. To je nekakvo nepisano pravilo. Tu su “njegovi”, štogod to značilo. Malo je mladih i novih na tim listama. Prekaljeni borci isključivo  za svoju korist i dobrobit su tu. Malo je tu onih koji su spremni na žrtvu i borbu za narod, čak i onda kad se u to zaklinju. Uhljebi prednjače i žele naplatiti svoju odanost šefu stranke. Prepoznatljivi su i upečatljivi. Te i takve bi trebalo zaobići na glasovanju. Mnogi od njih su godinama narušavali ugled Parlamentu, svojim ponašanjem i odlučivanjem po naputcima iz vrha stranke. 

Oporba lijeva i desna bi se morala udružiti, nakon izbora i stvoriti politički blok koji bi složio novu vladu. To ne bi bilo lako i jednostavno, čak niti onda da lideri tih stranka suspregnu svoj ego i uvuku svoje  rogove. Tko će stati na čelo tog bloka?  Može li to napraviti predsjednik države ? On vjeruje da može. Pitanje je samo kako to izvesti. Biti će tu puno trgovine. Biti će tu puno izdaje i pretrčavanja. Demokracija, posebice ovakva kao naša, sve to trpi. 

Bilo kako bilo, na nama je da u što većem broju, bez obzira na vremenske okolnosti, izađemo na izbore, a onda neka nam Bog pomogne. 

Ankica Benček