Zadnji komentari

Ono nije bio pravi iranski napad, već ‘svjetlosni show’ i test

Pin It

Iran pokrenuo napad na Izrael, lansirao je desetine dronova kamikaza

Ovo je bio “napad” unaprijed dogovoren za prikaz između Irana i Bidenove administracije kroz povratne kanale. To je napad koji omogućuje Iranu da pokaže da može doći do Izraela (pogledajte ta svjetla iznad Brda hrama), a da pritom ne nanese nikakvu stvarnu štetu. 

Ovo je mišljenje Daniela Greenfielda za židovski medij Jewish News Syndicate kojem je sjedište u SAD i koju je često kritičan prema vladi Netanyahua. Kraću analizu prenosimo u cijelosti:

Ovo je bio “napad” unaprijed dogovoren za prikaz između Irana i Bidenove administracije kroz povratne kanale. To je napad koji omogućuje Iranu da pokaže da može doći do Izraela (pogledajte ta svjetla iznad Brda hrama), a da pritom ne nanese nikakvu stvarnu štetu. Bidenova administracija već je jasno dala do znanja da će se protiviti bilo kakvom odgovoru Izraela. Bit će javnih osuda i upozorenja na daljnju eskalaciju sukoba. Znači li to da je gotovo? Ne.

Testiranje SAD-a i izraelske protuzračne obrane

Iran je potrošio neke resurse radeći ovo, ali osim podizanja morala zbog toga, krenuo je testirati i SAD i izraelsku obranu. A obrane su učinile što su trebale. Međutim, da je Iran stvarno pokušavao pokrenuti ozbiljan napad, upotrijebio bi svoj Hezbolah, pokret Huti, Iračane i sve što je ostalo od njegovih Hamasovih opunomoćenika da zasiti lokalnu protuzračnu obranu.

Hamasov napad 7. listopada, koji je planirao iranski general IRGC-a koji je ubijen u navodnom izraelskom napadu na Damask 1. travnja, pažljivo je prethodno analizirao izraelsku granicu i protuzračnu obranu, njegovu infrastrukturu te zapovjedništvo i kontrolu u potrazi za slabostima koje bi se mogle iskoristiti. I slabosti je iskoristio učinkovito. To je ono što bi bio učinjeno ozbiljnim i izravnim iranskim napadom. No, to nije bilo tako.

Sastanak za iranske nuklearne pregovore u Beču, Foto: Xinhua/Guliver Image

Iran uspavljuje SAD “diplomatskim alatima” dok radi u sjeni

Dakle, što će Iran učiniti sljedeće? Iran trenutno nije spreman za regionalni rat i radije koristi svoje opunomoćenike za obavljanje prljavog posla dok taj dan ne dođe. 7. listopada bio je primjer toga, kao što su bili napadi Huta na brodove u Crvenom moru i napadi iračkih šijita na američke baze.

Ipak, Iran će učiniti stvari podalje od ovog svjetlosnog showa, koji je uglavnom trebao uvjeriti Bidenovu administraciju da su njegovi “diplomatski alati” uspješno riješili problem. To je iluzija koju Iran koristi kako bi mu Biden dopustio da izgradi svoj program nuklearnog oružja, da posije zmajeve zube po regiji i da po želji prekine međunarodni transport. Iranski režim zna da bi ga Amerika mogla uništiti.

Pod Obamom je također naučio da je njegova najveća obrana uvjeravanje elite u Washingtonu da će diplomacija uspješno deeskalirati sve sukobe s režimom. Započevši krizu, a zatim dopustivši da ga se malo nagovori da odstupi, prije ponovnog početka ciklusa, Iran je uspio proširiti svoju sferu utjecaja bez plaćanja cijene. Udarit će ozbiljnije, ali će to učiniti na način koji će mu omogućiti da nastavi manipulirati svojim diplomatskim suradnicima u Washingtonu i izgradnju moći u regiji.

geopolitika.news/