Zadnji komentari

Pandemija – sredstvo porobljavanja i ponižavanja svjetske sirotinje

Pin It

MojPosao.net - Dvadeset najgorih pandemija koje je čovječanstvo doživjelo

Ostaju veliki jazovi između sveukupnih očekivanja bogatih zapadnih vlada i nada globalnog juga  

Tajni pregovori o novom ugovoru SZO-a o pandemiji prerasli su u otvorenu proceduralnu raspravu prošlog mjeseca, izlažući široka neslaganja oko opsega sporazuma o pandemiji, kako bi se on trebao provoditi i kako će biti financiran.

Kratki trenutak transparentnosti otkrio je središnju točku neslaganja, koncept “Implementacije jednakosti” – prioritet za Bidenovu administraciju i Europsku uniju od početka pregovora prošle godine.

Zemlje u razvoju vole misliti da izraz “pravičnost” znači da će bogate zemlje omogućiti jednak pristup zdravstvenim resursima i cjepivima i drugim lijekovima tijekom pandemije. Ali zapadne zemlje smatraju da se izraz odnosi na kontroverzna društvena pitanja poput pobačaja i homoseksualnih/trans pitanja u njihovoj vlastitoj vanjskoj politici, kao na primjer u nedavno objavljenom Akcijskom planu pravednosti američkog State Departmenta.Ostaju veliki jazovi između sveukupnih očekivanja bogatih zapadnih vlada i nada globalnog juga za dva odvojena sporazuma o pripravnosti za pandemiju o kojima se istovremeno pregovara, novi ugovor o pandemiji s jedne strane i ažuriranja međunarodnih zdravstvenih propisa SZO-a iz 2005. drugi.

Zemlje u razvoju koje su u nedostatku novca nadaju se da će ova dva sporazuma omogućiti veći pristup financiranju za zdravstvenu skrb, veći pristup intelektualnom vlasništvu za lijekove i cjepiva te veću financijsku pomoć od bogatih vlada donatora.S druge strane, moćne zapadne vlade žele proširiti moć i ulogu Svjetske zdravstvene organizacije da vodi kako se sve zemlje pripremaju za buduće pandemije. To znači davanje zapadnim vladama većeg utjecaja na to kako zemlje interno vode svoje zdravstvene sustave, uključujući uspostavu mehanizama financiranja koji WHO-u daju utjecaj na unutarnju politiku zemalja, te kroz mehanizme za promicanje kontroverznih društvenih politika poput pobačaja i pitanja homoseksualaca/trans. Ovo odstupanje u očekivanjima otvara mogućnost da će bogate zapadne zemlje financiranje provedbe pandemije uvjetovati vlastitim tumačenjem “pravičnosti”. Tema je bila toliko kontroverzna da je 8. ožujka zakazana posebna izvanredna sjednica pregovora samo o ovoj temi. Tekuće neslaganje moglo bi se pokazati kobnim za postizanje roka dogovora o pandemiji u svibnju na vrijeme.

Pandemija i pritisci

Ono što je možda najviše zabrinjavajuće, nakon više od dvije godine rasprave, zemlje tek trebaju definirati “pandemiju” u svrhu obvezujućeg ugovora i propisa. Vodeće zemlje globalnog juga, uključujući Indiju, Kinu, Pakistan i cijelu afričku skupinu, zatražile su da postoji jasna pravna definicija što čini i “pandemiju” i “pandemijsku izvanrednu situaciju”. Potonji se izraz shvaća kao upućivanje na kratka razdoblja koja vode do pandemije gdje zdravstvena upozorenja i usklađeno djelovanje mogu izbaciti iz kolosijeka pandemiju punih razmjera. “Pandemija”, s druge strane, može biti mnogo dulje razdoblje.Tvrdili su da su takve definicije neophodne za definiranje obveza i odgovornosti zemalja i WHO-a u bilo kojem trenutku, uključujući kako se svijet može vratiti u normalu nakon izvanredne situacije s pandemijom. S druge strane, činilo se da je Bidenova administracija bila manje zabrinuta stvaranjem definicije pandemije, kao što je davanje ovlasti glavnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije da proglasi izvanredno stanje u vezi s pandemijom i da pokrene sve proizašle izvanredne ovlasti i obveze.

“Dovoljno je da glavni direktor proglasi izvanredno stanje u vezi s pandemijom na temelju niza kriterija”, rekla je američka veleposlanica Pamela K. Hamamoto. “Još nismo uvjereni da treba postojati i posebna definicija pandemije.”

hrvatski-fokus.hr