Zadnji komentari

Pupovac manipulira brojkama: Evo zašto se ne može uspoređivati s Buljem, Ahmetović i Petrovim

Pin It

Pitanje izbora zastupnika nacionalnih manjina goruće je pitanje hrvatskog političkog sustava već desetljećima. Ovoga puta na dnevni ga je red postavio ni više ni manje nego najpoznatiji “manjinac”. Kojeg mnogi i s lijeva i s desna nazivaju etnobiznismenom. Milorad Pupovac.

U emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u Pupovac je na manipulativan način govorio o broju osvojenih glasova izabranih zastupnika srpske nacionalne manjine. Ispuštajući ključne detalje.

“Osvojio sam više glasova od Bulja, Ahmetović i Petrova”

Pupovac je završni dio nedjeljne emisije planirano iskoristio za slanje poruke o svojoj popularnosti. Iz koje onda izvlači argument o legitimnosti ovakvog izbornog sustava. Kojeg mnogi propitkuju. I kakav ne postoji niti u jednoj državi EU-a. Njegova je teza sljedeća. Da je s osvojenih 11.660 preferencijalnih glasova 23. u ukupnom poretku 151 novoizabranog zastupnika. Dodao je i da je osvojio više glasova od Mirele Ahmetović (11.297), Bože Petrova (11.179) i Mira Bulja (11.593)… Uz to je tvrdio da su i njegove stranačke kolegice Dragana Jeckov i Anja Šimpraga unutar 30 zastupnika s najvećim brojem preferencijalnih glasova

Glasači lista za nacionalne manjine imaju pravo na 3 preferencijalna glasa

Zaboravio je, naravno, navesti da su birači u njegovoj izbornoj jedinici (12.), koju čini cijela Hrvatska, jedini imali mogućnost podijeliti čak tri preferencijalna glasa, dok su svi ostali birači raspolagali tek s jednim. Što znači da je jedan te isti glasač mogao dati svoj glas Pupovcu, Jeckov i Šimpragi, dok su političari s kojima se uspoređuje svaki glas dobili od različitog birača. Ovakvim parcijalnim tumačenjem izbornih rezultata Pupovac je prosječnog gledatelja pokušao dovesti u zabludu.

Ukupno 15.939 birača dalo je Pupovcu, Šimpragi i Jeckov – 32.846 glasova

Naime, Pupovac je usporedivši brojke svojih glasova s onima bilo kojeg zastupnika koji se natjecao u 10 “normalnih” izbornih jedinica napravio bitnu logičku pogrešku. Usporedio je kandidate koji se natječu po bitno drugačijim pravilima – pučki bi se reklo usporedio je kruške i jabuke. Birači srpske nacionalne manjine imaju 3 preferencijalna glasa u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela Hrvatska, dok svi drugi imaju samo 1. preferencijski glas ograničen sa 10% izborne liste. Umjesto manipulacija, Pupovac je trebao napomenuti da je izborima za zastupnike srpske nacionalne manjine pristupilo ukupno tek 15.939 birača koji su mogli ukupno dodijeliti srpskim kandidatima 47.817 glasova.  Tih 15.939 birača dalo je Pupovcu, Šimpragi i Jeckov – ukupno 32.846 glasova.I uz sve te povlaštene uvijete glasovanja – manje od 10% hrvatskih građana srpske nacionalnosti odlučilo je glasovati za liste nacionalnih manjina.

Pupovac ne zna broj birača nacionalne manjine koju predstavlja

Pupovac je u nastavku svojeg pripremljenog monologa izjavio da njegova izborna jedinica broji tek 123.000 birača. Time je očito još više htio osnažiti svoj rezultat. Nasuprot svim drugim kandidatima kojima je za ulazak u Sabor trebalo oko 15.000 glasova birača. U izbornim jedinicama s oko 350 000 birača.

Pupovčev problem je što je prema podacima Ministarstva uprave od 11. travnja 2024. vidljivo kako birača srpske nacionalne manjine ima 173.864.

narod.hr