Zadnji komentari

Mađari najavili prioritete predsjedanja EU-om: Zaustavljanje migracije i zapadni Balkan

Pin It

migracije

Ovogodišnje mađarsko predsjedanje EU-om može pružiti priliku za promicanje proširenja prema zapadnom Balkanu i jačanje borbe protiv ilegalne imigracije, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó.

U drugoj polovici godine mađarska će vlada moći odlučiti što se može staviti na dnevni red Vijeća Europske unije. To je velika prilika u pogledu dva pitanja: proširenja i migracija, rekao je Szijjártó.

Na prvom je upozorio da je Europska unija u vrlo lošem stanju, njezina težina u svijetu stalno opada i ekonomski i politički, a sigurnosna situacija se jako pogoršala. To bi se moglo zaustaviti nekom vrstom svježeg poticaja i energije, koji bi mogli doći od pristupanja za zemlje Zapadnog Balkana, dodao je.

Iako su države članice javno za proširenje, Szijjártó je otkrio da iza zatvorenih vrata samo manjina podržava države koje godinama čekaju na ulazak, prenosi Remix.

S druge strane, rekao je, činilo se da se ubrzano gura da se Ukrajina uvede u zajednicu, što je sada političko pitanje. No problem je, akže, što su obje strane potpuno nespremne.

Szijjártó: Frontex je putnička agencija

Mađarska već devet godina čvrsto štiti svoje granice od ilegalne imigracije, dok je Bruxelles učinio malo da pomogne mađarskoj vladi i zapravo svojom politikom potiče veću migracijsku aktivnost, tvrdi Szijjártó. U međuvremenu, stanovništvo Afrike će narasti za 750 milijuna u sljedećih 20 godina, a radna mjesta, škole i zdravstvena skrb bit će potrebni kako bi se zadovoljili nove pridošlice u Europu.

“Za usporedbu, umjesto da o tome razmišlja, Europska unija donosi pakt o migracijama, koji potiče imigraciju, organizira je, upravlja njome, a agencija Frontex, koja nam se nudi da pomogne u zaštiti granice, je putnička agencija“, rekao je Szijjártó.

“Pa, mislim da moramo biti čvrsti u ova dva pitanja kako bismo napredovali s proširenjem Europske unije i spriječili ilegalnu migraciju što je više moguće”, dodao je.

narod.hr