Zadnji komentari

IDS i priča o toleranciji

Pin It

Ne može se reći da IDS od svojih početaka u Istri nije napravio ništa. Napravio je jako puno. Ali, za “svoje” ljude. Tko god oni bili. U realnosti, “njihovi” ljudi su oni s njihovom stranačkom iskaznicom. Ili oni koje IDS-ovci smatraju “svojima”. Bitno je samo, valjda, da nisu “priko Učke”. Onda je sve u redu.

Od svih IDS-ovih dosadašnjih uspjeha kroz tri desetljeća, imaju jedno najveće postignuće. A to je uvjeriti dobar dio dobrih i poštenih građana Istre da su jedina prava politička opcija. I to kroz ‘prodaju priče’ o toleranciji svega i svakoga.

Ipak, tu i tamo im se omakne i koja duboko iskrena riječ. Ona se, nehotice ili ne, otela jednoj članici ove stranke.

IDS-ova Nicoletta Balija: ‘… u Istri za druge nima mista’

Tolerancija za neke IDS-ovce očito vrijedi samo unutar geografskih granica Istre. Ali, čini se, ipak ne za sve. Ne za one koji u Istru dolaze odraditi ljetnu sezonu iz drugih krajeva Hrvatske. Njih, izgleda, moraju ‘otrpjeti’. Ne za turiste koji u Istru dolaze provesti godišnji odmor ili barem vikend. I tu ekipu, koja ostavlja novac u gradovima i selima u Istri, također moraju ‘pretrpjeti’. Iako i sezonski radnici i turisti dolaze – a nema u Istri većeg zla – “priko Učke”.

Da je nekima u IDS-u najvažnija stvar ta planina Učka, dokazuje i objava jedne članice ove stranke.

Ona je, naime, u objavi na svom Facebook profilu dva dana prije parlamentarnih izbora iznijela zanimljivu tezu.

“Domaću besidu se more tendit i čuvat samo ko je slušaš i govoriš. Njega forši ni lako se kapit, ma uno malo ča sam slušala nonu i njejne sestre iz Šumbera mi je bilo korist. A za spravlje, ja paran da su ga svi kapili – jer je čovik govorija ud srca. I pokle kad čuješ i ča je reka, zajno kapiš da je odvajka ovo bija pravi glas i da za druge u Istri nima mista i neće bit. Ki bi drugi ovo ča je on reka kapija? I ki ne kapi, kako bi dela tu s nami i našim čovikom? Ti isti neka zostanu zgor Učke.”

Ukratko, parafrazirano, oni koji ne razumiju dijalekt koji se govori u Istri, prema Nicoletti Baliji, neka ostanu iza Učke.

Nakon javne prozivke, ‘prepravila’ izjavu

No, nakon što ju je lokalni portal Istra24 prozvao za fašističku retoriku, Nicoletta Balija, članica predsjedništva fažanskog IDS-a, svoju je objavu malo ‘revidirala’. Uz ključne dijelove objave dodala je ‘zvjezdicu’ (*) i riječ “političar-i/-e”. Tako bi, valjda, cijela objava trebala biti “mekša”, ili prihvatljivija. Kako je to već Balija zamislila.

Najbolje od svega je što na kraju objave stoji i njezino objašnjenje znaka *.

“*dodano kako bi se izbjegle interpretacije površnih čitatelja.”

Izvana tolerancija, iznutra netrpeljivost?

Nicoletta Balija nazvala je sve neistomišljenike “površnim čitateljima”. Ako svi mi to jesmo, zbog čega je prepravljala svoju objavu? Je li time na neki način priznala da je pretjerala? Ili je, u klasičnom stilu IDS-ove retorike, svima nama “koji ne razumijemo”, morala, eto, dodatno pojasniti na što je točno mislila?

To što je u zagradama dodala riječ političari, ne umanjuje netrpeljivost koja se da iščitati prema svima onima koji dolaze preko Učke. Pa bili oni i političari.

Na lokalnim portalima nije rijetkost ni među čitateljima pročitati komentare koji graniče s fašizmom. Srećom, oni su u manjini. Jer Istra, osim što je maleni raj na Zemlji, mjesto je većinski poštenih i radišnih ljudi. Onih koji cijene i čuvaju svoju tradiciju. Nenametljivo. Ne na neki isključiv način.

Reagirao i pulski gradonačelnik Filip Zoričić

Na Balijinu objavu reagirao je i pulski gradonačelnik Filip Zoričić. Na to je mjesto, podsjetimo, došao pobijedivši u drugom krugu lokalnih izbora 2021. godine upravo IDS-ovu kandidatkinju Elenu Puh Belci.

Zoričić se u svojoj objavi osvrnuo i na svojedobnu izjavu pulskih Možemovaca “Pula Puležanima” (o tome nekom drugom prilikom). Objavu Nicolette Balije nazvao je autogolom. Ovaj Splićanin (“priko Učke”, je l’…) kojeg su građani Pule izabrali za gradonačelnika, poručio je među ostalim ovo:

“… mi ćemo tu ostati, živjeti i stvarati zajedno, sa svakim čovíkom, bez obzira na ime i prezime.”

Što za IDS znači tolerancija?

Možda tolerancija za neke IDS-ovce znači samo ono što tolerancija jest po svojoj definiciji. To je podnošenje. Trpljenje. Baš lijepo od njih što podnose i trpe sve one ljude koji u Istri žive tek nekoliko godina, ili desetljeća. Možda i u svojim redovima, ako im je već to toliko važno, imaju i koga “priko Učke”. Čiji preci nisu ovdje stoljećima. Tko će znati?

Valjda bi, prema nekim članovima IDS-a, svaki građanin u Istri morao na vidjelo podnijeti “kompletnu krvnu sliku” da se vidi ima li kojeg pretka “priko Učke”. (Ne daj, Bože!) Ta to je, valjda, najveći grijeh u ovom multinacionalnom, multikonfesionalnom i multikulturalnom dijelu Hrvatske.

Dijelu Hrvatske u kojem su svojevremeno zagovarali autonomiju Istre. I nešto mi je u sjećanju da su neki sanjali da će za prelazak Učke valjda trebati kakva putovnica…

narod.hr