Zadnji komentari

Zašto Moskva šuti dok se Kijev smije njenim ‘crvenim crtama’, a Pentagon hvali napadima na Rusiju

Pin It

Russia could hand others long-range weapons to strike West, warns Putin |  Euronews

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi rusko oružje moglo biti isporučeno u svjetske regije odakle bi se napadalo na “osjetljive mete” zemalja koje naoružavaju Kijev za napade na ruski teritorij.

Izostanak ruskog odgovora bio bi ‘najveći politički poraz Moskve od 2. svjetskog rata, a Rusija bi ispala slabić veći od Irana’

Kolumnist moskovskog medija Pravda.ru Oleg Volodin osvrnuo se na nedavne navode britanskog Sky Newsa o tome da ukrajinska vojska „drsko“ koristi zapadno oružje za napad na ciljeve u Rusiji. Konkretno, prvi put je zrakoplov ukrajinskih oružanih snaga upotrijebio oružje protiv cilja na teritoriju koji ne pripada ni novim anektiranim ruskim regijama ni Krimu.

Udaljenost s koje je napad izveden nije navedena, ali je objašnjeno – “Rusija je do sada šutjela i nije odgovorila, tradicionalno idući naprijed na frontu i isporučujući “konvencionalne UAV (dronovi, op.GN.) i raketne udare”.

Izvor britanskog medija, navodi dalje Pravda, „primijetio je kako je ovo prvi put da su ukrajinske zračne snage upotrijebile streljivo protiv cilja unutar Rusije – međutim, odmah se oglasio predstavnik Pentagona i ponosno objavio da je američki sustav protuzračne obrane Patriot navodno oborio jedinstveni radarski zrakoplov A-50 nad ruskim teritorijem, davno prije“.

Brojne zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Njemačku, dopustile su Ukrajini da upotrijebi oružje koje im je dostavljeno za napade na Rusiju pod uvjetom da će to „biti učinjeno radi zaštite velikih gradova i u skladu s međunarodnim pravom.”

Izjave iz Kijeva i Washingtona

Načelnik zrakoplovstva Zapovjedništva ukrajinskih zračnih snaga Sergej Golubcov rekao je da će neki lovci F-16 koje je Ukrajina dobila od zapadnih zemalja biti stacionirani u zračnim bazama u inozemstvu.

Prema njegovim riječima, to je nužno kako zrakoplovi ne bi postali “mete” u ukrajinskim bazama i mogli bi poslužiti kao rezerva u slučaju popravaka i zamjene neispravnih lovaca.

Ranije je administracija američkog predsjednika Joea Bidena dopustila ukrajinskim snagama da izvedu napade američkim oružjem na ruski teritorij.

Kako je objasnila Bijela kuća, dozvola se odnosi na one mete unutar Rusije koje, prema mišljenju SAD-a, mogu predstavljati prijetnju regiji Harkiv – vojne lokacije, vatreni položaji i logističke baze.

Dana 9. lipnja, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je Ukrajina već iskoristila ukidanje ograničenja upotrebe američkog oružja.

Čelnik ruskog Vijeća za vanjsku i obrambenu politiku ranije je rekao da su, nažalost, mogući zapadni raketni napadi na Krimski most, Voronjež, Rostov, Belgorod ili Novorosijsk.

Napomenuo je da bi izostanak odgovora na takav udar bio najveći politički poraz Moskve od Drugog svjetskog rata – Rusija bi ispala “slabić” gori od Irana, koji je riskirao i pogodio američku bazu i Izrael.

geopolitika.news