Zadnji komentari

Vojnici Nezavisne Države Hrvatske su bili – hrvatski vojnici!

Pin It

Stoga mislim da bi netko morao poručiti ministrici Obuljen da se uozbilji. Da nađe još jednog savjetnika za Jasenovac. Koji će joj reći kako je Jasenovac vrlo ozbiljna stvar. Da se Jasenovac koristi kao osnovno sredstvo u jednom projektu. U ovom slučaju, stvaranju velike Srbije. Kako je ovakav njezin odnos prema Jasenovcu, potpora velikoj Srbiji.

“U dogovoru s Upravnim vijećem JUSP-a Jasenovac, čiji dosadašnji rad ministarstvo cijeni i podržava, za sutra je sazvana rasprava Upravnog vijeća na kojoj će se definirati daljnji koraci za uredno funkcioniranje ustanove, ali i za otklanjanje uočenih faktografskih netočnosti u sadržaju mrežnih stranica te privesti zakonom propisane mjere za usklađivanje administrativnog okvira ustanove. Napominjemo da su faktografske netočnosti u sadržajima koji se iznose na mrežnim stranicama ustanove uočene i prije objave Vladimira Greigera te da je ravnatelj u ostavci o njima obaviješten. Složio se da je nužno ispraviti pojedine dijelove te smo očekivali da će pogrješka biti već ranije uklonjena. Namjera nam je, u suradnji s Upravnim vijećem te ključnom institucijom, znanstvenicima i stručnjacima s relevantnom bio-biografijom koji se bave povijesnim istraživanjem razdoblja Drugog svjetskog rata pokrenuti temeljne historiografske analize i recenzije svih sadržaja na mrežnim stranicama ustanove, kako bi informacije koje se predstavljaju javnosti bile točne, vjerodostojne i temeljene na relevantnim izvorima i arhivskom građom. Na znanstvenicima je da recenziraju stranice JUSP-a Jasenovac što nikako ne uključuje narativ o logoru Jasenovac, niti redizajniranje povijesti, kako bi neki pojedinci htjeli iskrivljeno prikazivati. Tko god novonastalu situaciju nastoji iskoristiti za stjecanje nezasluženih političkih koristi i poticanja podjela, ustanovi ne želi dobro, njezinom komemorativnom i edukativnom nanosi nepopravljivu štetu”, kaže “hrvatska ministrica” Nina Obuljen.

Pa ovo je za pravosuđe, za Glavnog državnog odvjetnika, i za Bruxelles! Nakon izvršenog srpskog genocida nad Hrvatima u vremenu od 1991. do 1995. zbog Jasenovca, ovako ponašanje hrvatske vlasti, ovakav odnos prema Jasenovcu je veliki problem, i za Europu! To se može tretirati, i kao negiranje UN-ove rezolucije za Srebrenicu. U smislu stvaranja pandana Srebrenici. To je politika “prešutnog dogovora” Milorada Dodika i Zorana Milanovića o Jasenovcu. Gdje Hrvatska potvrđuje – ne komentira srpsku laž o Jasenovcu. I puno toga još. Puno tih nebuloza i gluposti iz “prešutnog dogovora” zahtijeva osudu i prijezir. Kao i odnos “hrvatskog novinara” Tomislava Klauškog i “hrvatskih političara” Predraga Matića Freda i Uršule Raukar Gamulin. Kojima ću pokušati dignuti tlak – poniziti ih.

Nina i jugo-srpski laboratorij

Stoga mislim da bi netko morao poručiti ministrici Obuljen da se uozbilji. Da nađe još jednog savjetnika za Jasenovac. Koji će joj reći kako je Jasenovac vrlo ozbiljna stvar. Da se Jasenovac koristi kao osnovno sredstvo u jednom projektu. U ovom slučaju, stvaranju velike Srbije. Kako je ovakav njezin odnos prema Jasenovcu, potpora velikoj Srbiji. Treba joj reći da prestane ponavljati fraze iz jugo-srpskog laboratorija “pojedinci koji potiču podjele” – među kojima? Treba joj reći da ona, kada isključuje promjenu narativa o Jasenovcu, ponovo ubija Brunu Bušića, koji je ubijen, jer je htio promijeniti narativ o Jasenovcu. Također, treba je upozoriti na ovu neopreznost? Priznanje da su “faktografske netočnosti o sadržajima koji se iznose na mrežnim stranicama ustanove uočene i prije objave Vladimira Greigera te da je ravnatelj u ostavci o njima obavješten”. Ali je ravnatelj Ivo Pejaković dao ostavku, tek nakon (zbog) objave Vladimira Greigera. A ministarstvo cijeni i podržava rad Upravnog vijeća JUSP-a!? Tek ovo “neki pojedinci iskorištavaju novonastalu situaciju radi stjecanja nezasluženih političkih koristi i poticanja podjela”? Iz čega se može iščitati, kako je i Bruno Bušić bio taj pojedinac. Uostalom, čemu sve to, ta znanstvena rasprava, ako se ne smije mijenjati narativ o Jasenovcu? Što potvrđuje ministrica Obuljen kada kaže da ta rasprava ne uključuje mijenjati narativ o logoru Jasenovac. Ovakav odnos hrvatske vlasti prema Jasenovcu je ponovo ubijanje Brune Bušića i svih i svih žrtava srpskog genocida zbog Jasenovca. Prema tomu, ubojstvo Brune Bušića treba gledati kao ključni motiv i moment narativa Jasenovac. Jasenovac mora biti “logor smrti”, odnosno, “hrvatski genocidni logor”, u strateškoj ideji i paradigmi u korist Srba, na štetu Hrvata. Kao i ponovno ubijanje ustaša na Bleiburgu. Kada se “hrvatski novinar” Tomislav Klauški zgraža što nova hrvatska vlast ustaše tretira kao hrvatske vojnike pa im iskazuje zahvalnost. A “hrvatska političarka” Uršula Raukar Gamulin kaže da se vojnike fašističke NDH ne može nazivati hrvatskim vojnicima. 

Je li to povrjeda ratne doktrine ideoloških motiva? Jest. Sigurno je u pitanju neka povrjeda ideoloških motiva. Jer u vojnoj terminologiji o oružanom sukobu država ne postoji: fašistička, nacistička, komunistička, ustaška ili partizanska vojska. Nego nacionalna, a nacionalna vojska je uvijek i državna vojska. Nije 1943. kapitulirala fašistička, nego talijanska vojska!

Jugoslavenska zastava je srpska genocidna zastava

A na dresu hrvatskog športaša se ne vidi koje je boje prvo polje. Ovo se odnosi na “hrvatskog političara” Predraga Matića Freda, koji je bio u “paradi ponosa” prije desetak dana u Zagrebu. U kontekstu tog sudjelovanja u toj paradi, Predrag Matić kaže kako on ima prijatelja, i u desnici – Stipu Mlinarića Pipu. Između ostalog, kad je u “paradi ponosa” bilo jugoslavenskih zastava, i na Bleiburgu bude i ustaških zastava”, kaže Predrag Matić Fred. Jest, tako je. Ali jugoslavenska zastava – srpska genocidna zastava, i iz Srebrenice. A na dresu hrvatskog športaša se ne vidi koje je boje prvo polje. Ita je zastava u svijetu popularna. Ustaška zastava, u svijetu popularna! I pored svih tih nastojanja ocrnjivanja. 

Nažalost, ove gluposti i ovakav odnos hrvatske vlasti prema Jasenovcu i ustašama su dokaz fatalne indoktrinacije, jednoumlja i “prešutnog dogovora” Zagreba i Beograda o povijesti Drugog svjetskog rata na prostoru bivše države Jugoslavije. Ove su gluposti i laži, znamo, doktrina cijelog hrvatskog establišmenta o NDH i o Jugoslaviji… “ustaše nisu hrvatski vojnici”, a srpski koljači koji su se početkom 1945. obrijali i stavili petokraku na kapu, koji su goloruke ustaše i civile onako ubijali, i koji su “oslobodili Zagreb 1945.”, to su “hrvatski vojnici”.

Dobro, znamo da znanost ne može reći da Sotona-postoji. Ali  znanost može konstatirat činjenično stanje na određenom prostoru u određenom vremenu. Znanost može reći kako se neki važni događaji u nedavnoj prošlosti na određenom prostoru krivo tumače. A posljedice tog krivog tumačenja izazivaju stradanje svih na tom prostoru. Pošteđeni ostaju, samo kreatori i promotori tog tumačenja. Zato ja kažem da je Jasenovac – tema za Bruxelles. Kao presuda Herceg-Bosni u Den Haagu i zločinac Tito!

Da, da, ja kažem da je Tito tema, iza UN, i za Bruxelles. Jer je to istina. Što kaže Antun Babić, da Tito nije bio Josip Broz. Također, hrvatski zastupnik u

EP-u u Bruxellesu bi morao reći da se montirana presuda Herceg-Bosni u Den Haagu na sudu, itekako tiče. Antun Babić kaže da je Tito bio najveća obmana u povijesti čovječanstva.

Osim Jasenovca Tite i presude Herceg-Bosni u Haagu, još ima tema koje bi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu u Bruxellesu trebali aktualizirati. Radi političke higijene jedne članice Europe, time i same Europe. Zbog provedbe rezolucija VE-a 4831 i 2019. Zbog ubojstva novinara (književnika) Brune Bušića u Parizu 1978. i Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj, te montiranog pravosudnog procesa Andriji Artukoviću 1986. u Zagrebu. Sve to treba povezati s genocidom u Srebrenici u smislu političke i mentalne koncepcije, te koncentracije i mobilizacije srpstva u tom smjeru. A pripadnici tih organizacija koje su odgovorne za to, u Hrvatskoj  su na vlasti, ili dijele vlast.

Jure Vukić, Tribanj/hrvatski-fokus.hr