Zadnji komentari

Roditelji se ništa ne pitaju

Pin It

Udruga Lori poziva vladajuće da javno osude iskaze mržnje prema LGBTIQ  osobama - Civilnodruštvo.hr

Lezbijska udruga LORI ulazi u škole i djecu podučava LGBTIQ temama

Djeca: „Ne podržavam LGBTQ“, „Bože, pomozi“, „Bog je stvorio Adama i Evu, a ne Adama i Stevu“

Prema objavi na Facebooku lezbijska organizacija LORI iz Rijeke „osjeća se motivirano“ za edukaciju mladih o LGBTIQ+ temama u školi. U suradnji sa Zakladom Slagalica i udrugom Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost održana su predavanja „Sigurnost i jednakost u školskim klupama“. Čitav projekt odvija se u okviru „Programa Impact4values“ koji financira Europska unija.

Temeljem vlastitog istraživanja udruga LORI ulazi u škole

Udruga LORI ulaskom u školske učionice želi zaustaviti takozvani „LGBTIQ-fobičan“ govor koji je, kako kažu, i dalje prisutan na ulicama, radnim mjestima i u školama. Udruga ističe istraživanje „Iskustva i potrebe LGBTIQ mladih“ prema kojem je 77% takozvanih LGBTIQ mladih bilo izloženo „LGBTIQ-fobičnim“ komentarima. Zatim, barem 20% mladih koji se identificiraju kao LGBTIQ bilo je izloženo „verbalnom nasilju“ od strane školskog osoblja. Spomenuto „istraživanje“ zajedničkim snagama proveli su doc. dr. sc. Marina Štambuk, psihologinja iz udruge LORI, te udruga Dugine obitelji. Temeljem vlastitog istraživanja udruga je samoj sebi pripremila temelje za ulazak u škole.

Tko sve financira lezbijsku udrugu LORI, osim državnog ureda za demografiju?

Kao i brojne druge LGBTIQ+ organizacije i lijevo orijentirane udruge, i LORI ima izdašnu potporu države, EU i stranih organizacija. Na internetskoj stranici udruge, uz Središnji državni ured za demografiju i mlade, navedeni su sljedeći donatori: Global Fund for Women, Mama Cash Fund for Women, Astraea Lesbian Foundation for Justice, Europska unija, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Europski strukturni i investicijski fondovi, ESF – Operativni program Razvoj ljudskih potencijala, Grad Rijeka, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, Američko veleposlanstvo u Zagrebu, Filia die Frauenstiftung, Hil Foundation, Ured za udruge Vlade RH, Ured za ljudska prava Vlade RH, COC Netherlands, Open Society Institute Budapest, Active Citizens Fund i Erasmus+.

Kampanja za uvođenje “Cjelovite seksualne edukacije u škole”

Od 2012. godine LORI sudjeluje u “Programu suzbijanja homofobije, bifobije i transfobije u sustavu obrazovanja”. Prema godišnjem izvještaju udruge za 2023. LORI je protekle godine u rujnu objavila rezultate ispitivanja potreba i stavova o uvođenju cjelovite seksualne edukacije u osnovne i srednje škole na području Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke i Varaždinske županije.

Osim analize nastavnih kurikula i razgovora s osobljem škola, intervjuiralo se i tri fokusne grupe učenika i učenica, njih ukupno 41. Dva mjeseca kasnije, nakon provedene medijske kampanje za uvođenje “Cjelovite seksualne edukacije” u škole, 15. studenog 2023. održana je konferencija “Cjelovita seksualna edukacija u školama”.

“Edukativne aktivnosti” za učenike srednjih škola

Na području Primorsko-goranske županije i Istre, LORI je krajem protekle godine provela “edukativne aktivnosti”. Kroz 14 predavanja 272 djece bilo je izloženo LGBTIQ+ ideologiji.

Lezbijskoj udruzi dozvoljen je ulazak u pet srednjih škola u Rijeci, Opatiji i Crikvenici, te Istri. U prosincu 2023. u Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Karlovačkoj županiji održana je jednodnevna edukacija “LGBTI mladi u školskom okruženju”. Dvadesetero djece iz osnovnih i srednjih škola prisustvovalo je ovom događaju.

Djeca: „Ne podržavam LGBTQ“, „Bože, pomozi“, „Bog je stvorio Adama i Evu, a ne Adama i Stevu“

„Zašto je važno educirati mlade o LGBTIQ+ temama u školama (senzibiliranje)?“, pita se udruga LORI. Kao razlog za širenje LGBT propagande u školama, LORI navodi i „homofobnu“ djecu.

Udruga je na Facebooku priložila neke od komentara učenika iz kojih je vidljivo njihovo neslaganje s LGBT ideologijom. „Ne podržavam LGBT“, „Bože, pomozi“ i „Bog je stvorio Adama i Evu, a ne Adama i Stevu“, neki su od komentara učenika. Lezbijska udruga uvjerena je kako to treba spriječiti „cjelovitom seksualnom edukacijom u školama“.

“Ja sam trans* – kako dalje” – u tranziciju!

Udruga LORI za školsku djecu ima pripremljene brojne “edukativne” materijale. Najkontroverzniji od njih je onaj o “transrodnosti” pod naslovom “Ja sam trans* – kako dalje?”.

Upute na sedam stranica su vrlo jednostavne. Ako dijete misli da je trans, za početak treba znati da to nije bolest, već prirodno stanje. Već na drugoj stranici nakon naslovnice, dijete se upućuje na tri stadija “tranzicije”: društveni, pravni i fizički.

Želi li “postati” muškarcem ili ženom, može uzimati hormone i obaviti “gornju” i “donju” operaciju. Međutim, HZZO još uvijek ne pokriva sve troškove, stoga je za genitalnu mutilaciju najbliža adresa Beograd. Za dodatne informacije LORI predlaže dobro poznate LGBTIQ+ udruge, od kojih je jedna Kolektirv, čija je suosnivačica Noah Kraljević, akterica afere Zambija.

Kakve još događaje organizira lezbijska udruga iz Rijeke?

Uz obilato financiranje iz brojnih domaćih i stranih javnih i privatnih izvora udruga LORI organizira razne događaje i radionice. Posljednji projekt koji je naveden na stranicama udruge je „Queer šetnja u Parku lovora uz queer priče iz davnina“. Šetnja je dio 12. po redu „IDAHOBIT tjedna“ u Rijeci. Akronim označava „Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije“.

Od grada Rijeke udruga je primila 2700 eura za manifestaciju pod nazivom „Smoqua – festival queer i feminističke kulture“. Pored edukacije i „senzibiliranja“ javnosti oko „LGBTIQ+ problematike“, LORI je dobrim dijelom orijentirana upravo na mlade, odnosno djecu. U tu svrhu se i organiziraju razne radionice i predavanja.

narod.hr