Zadnji komentari

Putin izjavio da sporazum sa Sjevernom Korejom predviđa međusobnu pomoć u slučaju agresije

Pin It

Putin meets with Kim Jong Un in North Korea to garner support for Ukraine  war | The Times of Israel

Vijest koja je stigla s Dalekog istoka mogla bi promijeniti strateški krajolik te regije, a prije svega ojačati geopolitički položaj Sjeverne Koreje – te međunarodne izopćenice koja je do sada stajala „jedan na jedan“ ne samo prema Južnoj Koreji i obližnjem Japanu, već i prema nuklearnoj supersili Sjedinjenim Državama.

Ali i ne samo to, sigurno će pomoći i u ruskim potragama za oružjem i streljivom u kontekstu aktualnog ukrajinskog rata.

Naime, kako u srijedu, 19. lipnja, javljaju ruski mediji, tijekom službenog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Pjongjangu potpisan je Ugovor o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i Sjeverne Koreje koji predviđa pružanje međusobne pomoći u slučaju agresije na jednog od potpisnika.

Upravo je to objavio ruski predsjednik Vladimir Putin nakon rezultata pregovora s Kim Jong-unom i potpisivanja dokumenta.

“Sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu potpisan danas predviđa, između ostalog, pružanje međusobne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana ovog sporazuma”, – rekao je Putin.

Istodobno je skrenuo pozornost na izjave Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO saveza o isporuci visokopreciznih dalekometnih oružanih sustava, zrakoplova F16 i drugog sličnog oružja i opreme za udare na ruski teritorij.

“Ovo nije samo izjava, to se već događa, a sve ovo je grubo kršenje ograničenja koje su zapadne zemlje preuzele u okviru različitih vrsta međunarodnih obveza”, – naglasio je Putin.

Potpisani sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Sjeverne Koreje je obrambenog karaktera – izjavio je danas i sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un.

“Ovaj snažan sporazum nije ništa drugo nego dokument istinski konstruktivne, napredne, isključivo miroljubive i obrambene prirode, osmišljen kako bi zaštitio i obranio osnovne interese naroda dviju zemalja. Ne sumnjam da će on postati pokretačka snaga koja će ubrzati stvaranje novog multipolarnog svijeta”, rekao je sjevernokorejski vođa i dodao kako se „vrijeme promijenilo“, kao i „status Sjeverne Koreje i Ruske Federacije u globalnoj geopolitičkoj strukturi”.

Komunistička patetika zbog neočekivanog poklona

I za sam kraj malo patetike i slatkorječivosti – toliko svojstvene komunističkim vođama. Tako je Kim Jong-un, istom prigodom, pred Putinom Rusiju nazvao “najiskrenijim prijateljem i saveznikom”, a samog Putina “najdražim prijateljem korejskog naroda”.

“U ovom trenutku, kada cijeli svijet sa zanesenom pozornošću okreće pogled prema Pjongjangu, gdje je stigla misija prijateljstva iz Rusije, stojim uz ruske drugove – naše najiskrenije prijatelje i suborce, u ovoj svečanoj dvorani”, – rekao je uzbuđeni sjevernokorejski vođa, koji je, htio to netko priznati ili ne – dobio neočekivani poklon o kojemu je do prije godinu dana mogao samo sanjati.

Dobio ga je od Rusije, koju je združeni Zapad odbacio za duga vremena iz svog dvorišta, primoravajući je da poligon za budući razvoj potraži na istoku – u Aziji, i unutar tzv. Globalnog juga. Koliko je i što od svega ovoga bilo ispravno po oba tabora – istočni i zapadni – pokazat će jedino vrijeme.

geopolitika.news