Zadnji komentari

Europarlamentarni izbori i nakon njih

Pin It

NIKOME NIJE JASAN Bartulica šokirao i Dabru: 'Mislim da je too much';  Penava: 'Stvarno mi je neugodno' | NACIONAL.HR | News portal  najutjecajnijeg političkog tjednika

Izborna kampanja za Europarlament protekla je u znaku bjesomučnog napada na kandidata Domovinskog pokreta Stjepu Bartulicu. Medijski je linč Bartulica vjerojatno izazvao sam svojim inzistiranjem na Muzeju žrtava komunizma.

Kako je krenulo, mogao bi on sam postati eksponatom u tom najavljenom muzeju jer ova hajka na njega potječe iz onoga istog okružje sred kojega se paradno i ponosno vijori jugoslavenska zastava s crvenom zvijezdom petokrakom. Iz toga istoga izvora trebale su šiknuti i nesuđene ''rijeke pravde'', ali projekt nije uspio, sve se svelo na jedno otužno: Štrc! Ovo naknadno cipelarenje Stjepe Bartulice zapravo je u funkciji kontrole štete zbog nepovoljnog ishoda proteklih izbora po mahače jugoslavenskom zastavom.

Zanimljive su bile predizborne ankete za europarlamentarne izbore. Tako anketa Promocije plus HDZ-u s početka svibnja predviđa 36,60%, SDP 24,20%, platformi Možemo 7,50%, Domovinskom pokretu 6,7% te Mostu 5,4%. Neposredno pred izbornu šutnju Dnevnik Nove tv donio je posljednju predizbornu anketu po kojoj HDZ dobiva 31,90%, SDP 24,60%, Možemo 6,50%, Most 6,1%, a DP 5,80%, Na izborima je poredak pak bio sljedeći; HDZ 34,59%, SDP 25,96%, DP8,82%, Možemo 5,92%, Most 4,02%. U odnosu na nekadašnja ''istraživanja'' kada su anketne kuće prilično sirovo dodavale glasove ljevici i uzimale desnici, sada je njihova pristranost i tendencioznost puno kompleksnija i sofisticiranija, sada se nastoji arbitrirati i preraspodjeljivati glasove unutar i lijeve i desne strane političkog spektra. Pa tako vidimo da su na ljevici anketari bili skloniji grupaciji Možemo nego SDP, a na desnici bezočno guraju Most ispred DP-a iako se na izborima pokazalo da je DP dobio 2,2 puta više glasova od Mosta.

Inače, medijska hajka na Domovinski pokret ne prestaje, tako da se može reći da je HDZ dvostruko profitirao iz koalicije s Domovinskim pokretom: prvo, formirao je po treći put zaredom vlast; drugo, maknuo je neugodni fokus medija sa sebe na DP. Solidnim rezultatom na nedjeljnim izborima za Europski parlament, Domovinski je pokret pokazao da za sada uspješno odolijeva tim napadima. Kolika je averzija samozvanih arbitara političkog ukusa prema Domovinskom pokretu, vidljivo je iz naziva Dompok koji posebno forsiraju Telegram.hr i Jutarnji list. Kovanice ovog tipa bile su karakteristične za SSSR, ali i za jugoslavenski socijalistički režim. Posebno nam je ostao u sjećanju naziv ''maspok'' za Hrvatsko proljeće. Jasna je u tom kontekstu aluzija u kovanici Dompok: riječ je o hrvatskom pokretu kojega treba satrti u korijenu, baš kao euošto je satrto i Hrvatsko proljeće. Treba također primijetiti da se medijski hajkači na Domovinski pokret odabirom naziva Dompok legitimiraju kao sljednici i nastavljači istih onih koji su slamali Hrvatsko proljeće.

Nakon što su završili izbori za Europski parlament, nastupa vrijeme prave kušnje za koaliciju HDZ-a i DP-a. Nisam pretjerani optimist u tom pogledu, međutim neki pozitivni pomaci se već uočavaju: Thompsonova pjesma u programu HTV-u, prilog o Sedlarovom novom filmu, priznanje uprave Spomen područja Jasenovac da su na njihovim stranicama objavljene neistine itd. Tako da im vrijedi dati priliku, pa čak ako koalicija i ne potraje, ono pozitivno što se učini, ostat će. Na desnom dijelu političkog spektra u posljednje vrijeme dosta se žuči prolilo na račun Domovinskog pokreta, od ciničnog podrugivanja do optužbi za kapitulaciju i izdaju proklamiranih ideala. Hrvatska desnica sporo uči, a brzo zaboravlja. Jer da nije tako, nešto bi se naučilo iz katastrofe s Karamarkom, kao i iz glasanja protiv kolege u vladi čiji ste dio.

Međutim, narod je mudriji. Glasovanje na ovim izborima to je i pokazao slanjem Petrova, Kolakušića i Karoline Vidović Krišto u politički zaborav. Uza sve svoje nedostatke Domovinski pokret se uspio stabilizirati i nametnuti kao treća politička snaga u zemlji i, što je još važnije, po prvi put relevantna politička stranka desno od HDZ-a, zbog koje je HDZ primoran korigirati svoju politiku. Čekajući da se uistinu realizira Bartuličina ideja o Muzeju žrtava komunizma, radujem se što je njezin autor izbjegao zloj sreći da bude prvi eksponat u tom muzeju. Barem dok traje mandat u Europskom parlamentu.

Damir Pešorda

Hrvatski tjednik/hkv.hr