Zadnji komentari

Deseci tisuća Ukrajinaca skrivaju se od vojnih službenika za novačenje

Pin It

Deseci tisuća ukrajinskih muškaraca skrivaju se jer izbjegavaju novačenje iz straha da ne poginu u sukobu koji uključuje “krvavi rovovski rat”, izvijestio je The New York Times.

Iako nije jasno koliko se muškaraca skriva od vlasti, u velikim gradovima poput Kijeva i Lavova, grupe na društvenim mrežama koje upozoravaju članove na mobilizaciju uključuju desetke tisuća ljudi, pišu novine. Ukrajinski muškarci izrazili su strah od smrti u sukobu.

Bez ‘dovoljne obuke’

Prema novinama, Kijev je slao trupe bez “dovoljne obuke” na frontu kako bi nadomjestili borbene gubitke. Vojni analitičari se slažu da nedostatak odgovarajuće obuke otežava Kijevu da održi svoje linije, zaključile su novine.

Ukrajina je objavila opću mobilizaciju u veljači 2022., koju je od tada povremeno produžavala, pri čemu su vlasti zemlje učinile puno kako bi spriječile muškarce u dobi za regrutaciju da izbjegnu mobilizaciju, uključujući zabranu muškim stanovnicima Ukrajine da napuštaju zemlju. Dana 18. svibnja u Ukrajini je na snagu stupio zakon kojim se pooštravaju pravila mobilizacije, čime je omogućeno da još stotine tisuća Ukrajinaca budu pozvani u vojsku.

S druge strane, kada je Putin najavio “djelomičnu mobilizaciju” u rujnu 2022., i na izlasku iz Rusije su se pojavile kilometarske kolone na granicama.

geopolitika.news