Zadnji komentari

Zagrebački psiholozi protiv vojnog roka, ali za LGBT agendu

Pin It

September 2021 – Zagrebačko psihološko društvo

Dodaju da vojni rok može imati posljedice na području mentalnog zdravlja. No, većina članova odbora Društva 2018. podržala je pravo na udomiteljstvo istospolnim parovima, a neki od njih rade i riječkoj lezbijskoj udruzi LORI.

Zagrebačko psihološko društvo oštro je osudilo najave o uvođenju obaveznog vojnog roka za mladiće. Smatraju da vojni rok ne treba biti ovisan o spolu i da treba biti dobrovoljan te da učvršćuje stereotipe. Dodaju da vojni rok može imati posljedice na području mentalnog zdravlja. No, većina članova odbora Društva 2018. podržala je pravo na udomiteljstvo istospolnim parovima, a neki od njih rade i riječkoj lezbijskoj udruzi LORI.

Zagrebačko psihološko društvo osudilo je najave Ministarstva obrane Republike Hrvatske o uvođenju obaveznog vojnog roka za mladiće. Apeliraju na Vladu RH i Sabor da on ostane dobrovoljan.

“Oduzimanje ljudskog prava na donošenje odluka o vlastitom životu pojačava rizike za nezdrava i štetna ponašanja te razvoj teškoća na području mentalnog, a onda i fizičkog zdravlja. Ovakav prijedlog vojnog roka predstavlja i spolnu diskriminaciju jer podrazumijeva obavezu vojnog roka samo za muškarce i dobrovoljni vojni rok za žene. Za sve osobe, neovisno o spolu, vojni rok treba biti dobrovoljan. Obrazloženja da će vojni rok doprinijeti sazrijevanju učvršćuje rodne stereotipe. Mladići ne trebaju uzeti pušku u ruke niti se čeličiti u vojsci kako bi odrasli“, stoji u njihovoj objavi.

Neke od članica rade u riječkoj udruzi LORI

No, većina članova Upravnog i Nadzornog odbora Zagrebačkog psihološkog društva, s druge strane, podržava LGBT agendu. Marija Stojević, Marina Štambuk, Iskra Pejić, Marina Milković, Antonija Maričić i Andrea Gerčar 2018. potpisale su priopćenje, uz još 200-tinjak psihologa, o temi prava na udomiteljstvo istospolnim parovima.

Zanimljivo je istaknuti da Iskra Pejić, Antonija Maričić i Marina Štambuk rade kao psihologinje u riječkoj lezbijskoj udruzi LORI. O udruzi LORI Narod.hr više je puta pisao. Nedavno smo objavili kako LORI želi ući u škole i educirati djecu na temelju istraživanja „Iskustva i potrebe LGBTIQ mladih“ koje je provela Štambuk u suradnji s udrugom Dugine obitelji. Štambuk je inače jedna od članica Povjerenstva za rodnu ravnopravnost Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a stoji iza prvog domaćeg istraživanja o potrebama LGBTIQ mladih u obrazovanju.

Štambuk smatra kako je učenicima, posebice onima u srednjoj školi kada se u tim godinama mladi tinejdžeri najviše traže i preispituju svijet oko sebe, pa tako i svoju seksualnost i rodni identitet, vrlo bitno i važno imati povjerenja u profesore na koje se mogu osloniti. Osim toga, ističe da je bitno LGBTIQ teme uvrstiti u obrazovni sustav te da je važno kroz školovanje pričati o društvenim promjenama.

Što piše u priopćenju iz 2018.?

“Unatoč čestim predrasudama, rezultati dugogodišnjih i sveobuhvatnih istraživanja do sada nisu uspjeli dokazati da su LGBT osobe (biološki roditelji, udomitelji ili posvojitelji) manje sposobne od osoba heteroseksualne orijentacije biti roditelji, kao niti da je psihosocijalni razvoj njihove djece na neki način ugrožen u odnosu na djecu heteroseksualnih roditelja. Dapače, podaci znanstvenih istraživanja konzistentno pokazuju da kvaliteta i učinkovitost roditeljstva nije povezana sa seksualnom orijentacijom roditelja. Odnosno, djeca koja žive s dva roditelja istog spola ne razlikuju se od djece koja žive s dva roditelja različitog spola u širokom spektru ishoda važnih za dobrobit djece, kao što su školski uspjeh, kognitivni razvoj, socijalne vještine i mentalno zdravlje. LGBT osobe mogu, jednako kao i osobe heteroseksualne orijentacije, pružiti primjerenu podršku, toplinu i zdravo okruženje svojoj djeci…

U najboljem je interesu djece i roditelja, kao i društva u cijelosti, priznati i prihvatiti raznovrsnost postojećih obiteljskih zajednica i odnosa u Hrvatskoj. S obzirom na to da znanstveni podaci pružaju konzistentne, međusobno sukladne empirijske podatke o tome da nema značajnih razlika u ishodima djece koja odrastaju u obiteljima s homoseksualnim ili heteroseksualnim roditeljima, želimo vjerovati da će se hrvatske institucije u donošenju propisa i reguliranju procedura voditi upravo znanstvenim spoznajama, a ne predrasudama i stereotipima, te da djeci, kojoj je to potrebno, neće uskraćivati prilike za privremeno udomljenje od strane pojedinaca ili parova, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju. Pozivamo Vladu i Sabor Republike Hrvatske da uistinu rade u najboljem interesu djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i omoguće im ostvarivanje pretpostavki za uživanje u sigurnosti i brizi udomitelja, neovisno o spolu ili seksualnoj orijentaciji udomitelja”, poručili su tada u priopćenju, pisao je Jutarnji list.

narod.hr