Zadnji komentari

Indoktrinacija učenika marksističkim floskulama uz sudjelovanje Documente

Pin It

Od 1. ožujka 2023. godine Hrvatska je preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA). Plenkovićeva vlast odmah je uspostavila Nacionalno koordinacijsko tijelo za predsjedanje IHRA-om. Strani „prijatelji“ Andreja Plenkovića ukazali su na „veliku odgovornost i veliku priliku“ Hrvatskoj koja će tako biti „svjetski lider sjećanja na holokaust.

Na mrežnoj stranici Javne ustanove Spomen-područje (JUSP) Jasenovac 18. ožujka 2023. godine objavljena je vijest da Europska mreža za sjećanje i solidarnost zajedno s partnerima iz Hrvatske i Njemačke poziva srednjoškolske nastavnike da zajedno s učenicima sudjeluju u „inovativnom projektu „Sound in the Silence“ koji spaja povijest s umjetnošću.“ Nakon njemačkog izdanja hrvatski dio projekta trebao bi se održati u Jasenovcu sredinom listopada. Slično kao u slučaju s Fuchsovim uputnikom tako je cilj i u ovom „inovativnom projektu“ utjecaj na mlade. Među glavnim sudionicima ovog projekta je Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću čija je voditeljica Vesna Teršelič pa to ukazuje na znanstvenu razinu. Documenta je dio RECOM-a, mreže sličnih „regionskih“ boraca za bolju prošlost propale Jugoslavije u kojoj je službeni broj bio 700 tisuća ubijenih u Jasenovcu.

Marksističke floskule i nedostatak pijeteta prema žrtvi

Novogovorni opis „inovativnog“ projekta suštinski istovjetan marksističkim floskulama spominje „kreativnu obradu znanja o teškim činjenicama iz prošlosti i sadašnjosti pomoću zvuka, plesa i kreativnog pisanja.“ Kakav je to mentalni sklop kreatora „inovativnog projekta“ kad prodaju priču prema kojoj činjenice nisu put k istini, već kreativno izmišljanje? Spominjanje plesanja u ovakvom kontekstu pokazuje potpuni nedostatak pijeteta prema bilo kojoj žrtvi. Očito pijetet i istina baš i nisu namjera ovog globalističkog projekta.

Projektom je predviđeno da se na radionicama osmisli završni nastup koji će pripremiti učenici pod vodstvom umjetnika. Kad nedostaje argumenata, preostaje prividna stvarnost u ovom slučaju pod krinkom umjetnosti. Umjesto činjenica važniji je teatar sjena.

Nikola Banić i M. Koić/narod.hr