Zadnji komentari

U Austriji raste potpora FPÖ-u: Neki predviđaju da bi Austrijanci po prvi put mogli dobiti kancelarku

Pin It

Austrija: FPO traži referendum o iregularnim migrantima - Vesti online

Potpora desničarskoj, antiglobalističkoj Slobodarskoj stranci Austrije (FPÖ) raste kako raste nezadovoljstvo stanovništva zbog znatnog pada životnog standarda. Posljednja anketa otkriva da bi gotovo svaki treći Austrijanac glasao za FPÖ.

Potpora FPÖ-u na rekordnoj je razini. Istraživanje javnog mnijenja, objavljeno 17. rujna, a koje je provela tvrtka Unique Research za časopis Profil, pokazalo je da bi FPÖ sada osvojio 32% glasova. To je daleko ispred liberalno-konzervativne Austrijske narodne stranke (ÖVP) 24% i lijevo-liberalne Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) 21%.

U međuvremenu potpora Zelenim pala je na jednoznamenkastu brojku, odnosno na samo 9% što je u rangu s relativno novom, liberalnom strankom NEOS, prenosi The European Conservative.

Nastavak uspona FPÖ-a dolazi jer gotovo tri od četiri (72%) Austrijanca kažu da su nezadovoljni trenutnom koalicijom ÖVP-a i Zelenih. Posljednji put nezadovoljstvo vladajućom koalicijom na ovoj razini bilo je u lipnju 2016., godinu nakon što je 1,3 milijuna ilegalnih migranata i tražitelja azila krenulo prema Europi.

U ovom scenariju, ako FPÖ zapravo pobijedi na izborima sljedeće godine, zastupnica Susanne Fürst, odvjetnica u istočnom gradu Linzu poznata po svojim snažnim političkim sposobnostima, potencijalno bi mogla preuzeti ulogu sadašnjeg kancelara Karla Nehammera. Šef stranke Herbert Kickl tada bi se vjerojatno vratio na svoju ulogu šefa Ministarstva unutarnjih poslova, gdje može izravno utjecati na migracijsku politiku.

Kao što je The European Conservative ranije izvijestio, kancelar Nehammer (ÖVP) tvrdio je da koalicija FPÖ-ÖVP na saveznoj razini nije opcija sve dok Kickl vodi stranku. Stoga bi Susanne Fürst služila kao potencijalni konsenzusni kandidat moguću koaliciju FPÖ-ÖVP. Osim toga, njezina bi kandidatura austrijskim glasačima dala priliku da po prvi put izaberu ženu za kancelarku.

narod.hr