Zadnji komentari

Odvjetnik o pravdi za nevine Boyse: 'Grčki zakoni i europske konvencije daju im to pravo'

Pin It

BBB poslali poruku na Maksimiru: Sjever uz odsutne - HRT

Gotovo četiri mjeseca otkako je u navijačkim neredima ispred stadiona AEK-a u Ateni poginuo domaći navijač, grčki tužitelji i javnost i dalje nemaju odgovor na pitanje tko je ubojica Michalisa Katsourisa.

Uhićeni pripadnici BBB-a koji su mjesecima čekali optužnice polako se vraćaju svojim kućama, a za portal Direktno je poznati odvjetnik Fran Olujić prokomentirao što u nastavku čeka navijače i što uopće mogu očekivati. Mnogi će reći, Boysi su izbjegli ono najgore. Optužbe za ubojstvo su sve se čini pale u vodu jer policija nije uspjela do kraja identificirati oružje kojim je počinjeno ubojstvo, a i snimke nadzornih kamera (barem one koje vidimo) nam daju do znanja da odgovornost naših navijača za ubojstvo nije vjerojatna.

Ipak, problema bi moglo biti. Uz ubojstvo, spominjala se i optužba o udruženom zločinačkom pothvatu, no prema riječima našeg sugovornika, takvo što je jako teško dokazati. Ipak, na samom početku osvrnuli smo se na one ostale. Naime, 91 pripadnik navijačke skupine BBB je pušten kući uz jamčevinu, no još 11 njih u zatvorima diljem Grčke čeka epilog i deportaciju u Hrvatsku.

"To u ovom trenutku nije moguće znati, hoće li pustiti tih 11 navijača, mi se naravno nadamo da hoće. Prema informacijama s kojima raspolažemo, naše navijače se ne tereti za onaj najteži zločin, a to je ubojstvo grčkog navijača", komentirao je odvjetnik Fran Olujić za portal Direktno.

Imaju li navijači prostora za obeštećenje?

Naravno, činjenica je da i dalje ne znamo za što se terete, pa je teško i reći koliko će još vremena provesti u istražnom zatvoru, nastavio je Olujić, naglasivši da taj period sada može potrajati od nekoliko dana pa sve do nekoliko mjeseci. Ipak, zanimalo nas je što će se dogoditi u slučaju da Grčka ne podigne optužnice protiv pritvorenih, postoji li mogućnost tužbe?

"Ima pojedinaca koji će u nastavku biti terećeni samo za prekršaje ili blaže oblike protupravnog ponašanja. Njima će ovo vrijeme provedeno u zatvorima biti uračunato u kaznu. Što se tiče protutužbi, rano je o tome u ovom trenu govoriti. Oni koji su proveli vrijeme u istražnim zatvorima, a protiv njih se ne podigne optužnica, oni imaju pravo i po grčkim zakonima i europskim konvencijama na naknadu štete, po ključu broja provedenih dana u istražnom zatvoru".

O kojim se brojkama radi je teško govoriti jer se postupak vodi u Grčkoj, no prema informacijama koje je s nama podijelio odvjetnik Olujić, u Hrvatskoj jedan takav dan "vrijedi" 50 eura. Isto tako valja napomenuti kako bi pravo na naknadu imali i oni protiv kojih bi Grčka podigla optužnice uz za njih oslobađajući epilog.

Morali smo se osvrnuti i na mogućnost optužnice cijeloj grupi za udruženi zločinački pothvat. Puno je o tome bilo govora u ljetnim mjesecima dok je istraga bila tek u začetku, no naš sugovornik ponavlja ono što je, kako sam kaže, već i ranije komentirao u vezi takvog scenarija. Udruženi zločinački pothvat je tvrdi, jako teško i komplicirano dokazati: "Mora se pronaći jasna hijerarhija i namjera godinama unazad, i to u Hrvatskoj, što bi onda značilo da bi za takvu optužnicu zapravo bilo nadležno naše, a ne grčko pravosuđe".

Neodgovorni mediji i lažno 'informairanje'

Osim istražnog zatvora koji je uhićenima oduzeo slobodu na više mjeseci, tu su i razne difamacije kojima su isti bili izloženi u prvim satima od incidenta. Naime, iako nije bilo službenih informacija o tome što se točno događalo te kobne večeri ispred stadiona Agia Sophia, neki politički akteri zajedno s pripadajućim medijima su paušalno ocijenili kako su ubojice grčkog navijača Hrvati i kao takve ih bez osnova optuživali.

Nije ni potrebno dalje naglašavati kako su kasnije ispravljali svoje navode bez isprike vjerojatno lažno optuženima, pa je pravo i najvažnije pitanje imaju li navijači pravo na naknadu štete po tom pitanju. Naime, ne samo da se pokazalo kako je informacija o hrvatskim navijačima ubojicama netočna, već je došlo i do nepovratnog urušavanja osobnog ugleda. Ipak, prema riječima Frana Olujića, postoji jedan "ali"...

"S obzirom na to da se u javnosti nije baratalo s konkretnim imenima Boysa koji su bili u Grčkoj i koji su bili lišeni slobode, ja ne vidim načina da netko od njih konkretno odgovara za svoje izjave. Izjave o kojima govorite su uvijek pozivale na grupnu odgovornost i jednostavno ne vidim da momci podignu tužbu protiv određenih medija ili pojedinaca. Barem ne u ovom trenutku".

Protutužbe u Hrvatskoj?

Ipak, jedna opcija obeštećenja je možda "u igri". Svega koji dan od uhićenja jedan grčki internetski medij je objavio cijeli popis uhićenih i to uz puni popis podataka poput imena roditelja i adrese stanovanja. Upitali smo našeg sugovornika ima li tu mogućnosti za tužbu, pošto je jedan domaći medij prenosio te podatke u svom listu. "To je prvenstveno povreda GDPR-a. Možda postoji mogućnost, premda bih se tu ogradio jer nisam u potpunosti upoznat s tim aspektom slučaja, ali možda bi se moglo raditi o nekakvoj odgovornosti za naknadu štete, ali ponavljam, to je prilično nategnuta teza".

Za mnoge navijače je to tek utješna nagrada, ali onaj prvi i najvažniji zadatak njih samih i vjerojatno njihovih roditelja je bio izlazak iz istražnog zatvora. Je li to na kraju dana bila samo prva epizoda pravnog maratona ili pak konačni kraj njihovih muka bez krajnjeg i zadovoljavajućeg epiloga novčanog obeštećenja, pokazat će kao i uvijek - vrijeme.

direktno.hr