Zadnji komentari

Zelenskij pozvao na ujedinjenu frontu Zapada protiv Rusije

Pin It

Treći svjetski rat je već počeo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u utorak u Davosu Zapad na ujedinjenu frontu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina te da osnaži svoju podršku Kijevu da Moskva ne bi pobijedila u ratu.

Zbog oklijevanja Zapada u pomoći Ukrajini i straha od eskalacije rata s Rusijom gubi se vrijeme, a to bi moglo produžiti sukob za nekoliko godina, rekao je Zelenskij na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

„Putin ustvari utjelovljuje rat. On se neće promijeniti. Mi se moramo promijeniti. Moramo se promijeniti do razine da ludilo koje živi u glavi tog čovjeka ili bilo kojeg drugog agresora ne pobijedi”, kazao je ukrajinski predsjednik.

Gotovo dvije godine nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu Zelenskij je rekao da se snažno protivi zamrzavanju sukoba na trenutnim linijama.

„Putin je predator koji nije zadovoljan smrznutim proizvodima”, tvrdi ukrajinski čelnik.

Zelenskij je u Davosu govorio u vrijeme dok je Kijev ponovno zauzeo defenzivni položaj, nakon što protuofenziva prošle godine nije uspjela probiti ruske linije na okupiranim područjima, piše agencija Reuters.

Kijev je sada usredotočen na dobivanje zapadne pomoći koja je zapela zbog političkih previranja u američkom Kongresu i Bruxellesu, na novu mobilizaciju te na pronalasku rješenja za nestašicu artiljerijskog streljiva na fronti.

Zelenskij se na marginama foruma susreo s nizom čelnika, između ostalih s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom i šefom NATO saveza Jensom Stoltenbergom.

S Blinkenom je naglasak bio na protuzračnoj obrani i kapacitetima dugog dometa. Zelenskij je američkog šefa diplomacije informirao o situaciji na bojištu, planovima za 2024. i sredstvima potrebnim da bi se oni ostvarili.

„Naglasili smo da će veća obrambena suradnja i zajednička proizvodnja pojačati ukrajinsku samodostatnost, a istovremeno smanjiti ukrajinsku ovisnost o stranoj vojnoj i financijskoj pomoći”, priopćio je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski predsjednik rekao je da je primio ‘pozitivne signale’ o financijskoj potpori od Europske unije, te da se također nada da će SAD odobriti daljnju pomoć za nekoliko tjedana. 

kamenjar.com