Zadnji komentari

Bruxelles tuži Mađarsku zbog zakona kojim zabranjuje inozemno financiranje stranaka

Pin It

Europska komisija ponovno tuži Mađarsku za kršenje prava, ovaj put protiv novog zakona kojim zabranjuje inozemno financiranje političkih stranaka. Drugim riječima, zabranjuje stranim organizacijama uplitanje u domaće izbore.

Naime, Mađarska vlada uvela je nove zakone protiv financiranja iz inozemstva. I to nakon što je otkriveno da su ljevičarske oporbene stranke i mediji primili više od 10 milijuna dolara od inozemnih nevladinih organizacija prije posljednjih izbora. Prvenstveno od skupina povezanih s Demokratskom strankom SAD-a.

EU tvrdi da mađarski zakon koji brani strano uplitanje u domaće izbore krši demokratske vrijednosti Unije

U priopćenju za javnost objavljenom u srijedu, izvršna vlast EU-a ustvrdila je da novi zakon o obrani nacionalnog suvereniteta krši “nekoliko odredbi primarnog i sekundarnog prava EU-a”. Uključujući demokratske vrijednosti Unije, izborna prava građana EU-a i pravo na privatni život i zaštitu osobnih podataka.

Mađarski zakonodavci donijeli su zakon u prosincu prošle godine u omjeru gotovo 3:1. Novi zakon predviđa stvaranje neovisnog tijela — Ureda za obranu suvereniteta — za istraživanje političkog uplitanja u mađarske izbore. Prijedlog zakona također zabranjuje političkim strankama ili skupinama primanje inozemnog financiranja.

Oporbene stranke dobivale financije od Sorosa i sličnih organizacija

Povjerenstvo formirano nakon izbora u Mađarskoj u travnju 2022. otkrilo je da su razne lijeve oporbene stranke i mediji prije izbora primili znatne iznose inozemnih sredstava, prvenstveno iz Sjedinjenih Država.

Izvješće Odbora za nacionalnu sigurnost otkrilo je da je američka nevladina organizacija Action for Democracy — organizacija blisko povezana s milijarderom oligarhom Georgeom Sorosom — donirala 1,8 milijardi HUF (4,48 milijuna eura) kampanji oporbenog čelnika Pétera Márki-Zaya. Dok je pro – oporbena novinska kuća Ezalényeg zaradila je 1 milijardu HUF (2,57 milijuna eura) od neimenovane švicarske organizacije.

Unatoč financiranju, koalicija koju su formirale lijeve oporbene stranke nije uspjela svrgnuti s prijestolja premijera Viktora Orbána i njegovu vladajuću stranku Fidesz. Oni su odnijeli uvjerljivu pobjedu na izborima.

EU za istu stvar (uplitanje u izbore) optuživala Rusiju u prošlosti, no sad im to odjednom nije problem

Tijekom odbora, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović naložila je vladajućim mađarskim zastupnicima da odustanu od prijedloga zakona. Ona se žalila da bi novo nadzorno tijelo moglo zahtijevati osobne podatke od onih za koje sumnja da su primili inozemna sredstva. I to bez odgovarajuće zaštitne mjere.

Mađarska vlada odlučno je branila novi zakon, koji je stupio na snagu 22. prosinca prošle godine. Inzistirala je na tome da je potrebno braniti nacionalni suverenitet i spriječiti strano uplitanje u izbore. To je pitanje koje je Europska unija dugo smatrala veoma važnim te Rusiju optužila za takve podmukle taktike.

“Suverenitet Mađarske je narušen, a također nosi povećani rizik za nacionalnu sigurnost, ako politička moć dođe u ruke osoba ili organizacija koje ovise o bilo kojoj stranoj sili, organizaciji ili osobi”, stoji u prijedlogu zakona.

2022. oporbene stranke dobile su najmanje 10 milijuna dolara od SAD-a….

Bivši savjetnik mađarske vladajuće stranke Fidesz u Europskom parlamentu, András László, rekao je da je prijedlog zakona popularan među mađarskim biračkim tijelom.

“Mađari su ogorčeni zbog masovnog stranog uplitanja u opće izbore 2022. Ljevičarske stranke, mediji i organizacije dobili su najmanje 10 milijuna dolara od SAD-a i Švicarske. Bidenova administracija je prije nekoliko dana najavila više ‘donacija’ ljevičarskim medijima”, rekao je.

Komisija je izjavila da je provela temeljitu procjenu zakona i da ga smatra neprihvatljivim.  Mađarskoj je dala dva mjeseca da odgovori na njenu službenu opomenu. Nakon čega planiraju pokrenuti parnicu pred Europskim sudom pravde, piše Remix News.

narod.hr