Zadnji komentari

Centar dr Ivana Šretera podnio desetu kaznenu prijavu za ratne zločine

Pin It

Radić pozvao državne institucije da ne odmažu

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik i predsjednik Centra dr. Ivana Šretera, Ivo Farčić, odvjetnik i pravni zastupnik Centra, i Mario Radić, zamjenik predsjednika DP-a, na konferenciji za medije govorili su o predaji desete kaznene prijave Centra dr. Ivana Šretera DORH-u.

Stipo Mlinarić: ''Dva odvjetnička ureda godinu su dana radila za Centar dr. Ivan Šreter, ured Berislava Živkovića i ured Ive Farčića. Gospodin Živković je odradio vrh JNA što se tiče istočne Slavonije. Sad je prebačeno težište na JNA u Benkovcu, Obrovcu i Kninu. To će biti gotovo do kraja ove godine. Ured Ive Farčića je radio SDS, dakle civilni dio vlasti u tzv. SAO Krajini. Kaznena prijava je predana u DORH''.

''Centar nije dobio niti tražio niti jednu lipu od hrvatske države, a napravio je u ovih godinu i nešto dana više nego Državno odvjetništvo. Mario Radić je i gospodarstvenik i stradalnik; on mi je pomogao, a njegove firme Pevex i Filir donirale su Centru prvi novac kojim je pokrenut njegov rad. Osim Radiću, zahvaljujem se svim donatorima koji su pomogli rad Centra''.

Mario Radić: ''Gotovo je postalo sramota istraživati ratne zločine. No ja sam ovdje osobno zainteresiran. Tražim oca već trideset i tri godine. U obitelji imamo petero ubijenih na području Vukovara. Mi ćemo pokušati dati sve od sebe, no ovim putem pozivam državne institucije, za koje se vidi da ne pomažu ništa, da nam pokušaju ne odmagati. Nemojte davati izjave poput one da smo paradržavna institucija. Mi smo ovdje s dobrom namjerom, s dobrom voljom. Želimo da se istraže zločini i zadovolji pravda te krik koji vapi do neba''.

Ivo Farčić: ''Ovu smo kaznenu prijavu napravili kao jedan logičan nastavak postupka i presude protiv Mile Martića. ICTY je u presudi Martiću, osim što je njega presudio, utvrdio i sudionike tzv. udruženoga zločinačkog pothvata koji su sudjelovali u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva. Poimenično je sud naveo tridesetak osoba, a naveo je pripadnike službi policije, vojske i državnih struktura. Mi smo obuhvatili neimenovane dužnosnike koji su dio te skupine. Stavili smo predsjednike vlade, ministre obrane, ministre unutarnjih poslova i pravosuđa iz četiri vlade tzv. SAO Krajine''.