Zadnji komentari

Ukrajinci se povukli iz Avdiivka zbog nestašice streljiva

Pin It

RAT U UKRAJINI: Avdiivka je pala | Ramski Vjesnik

Ukrajinske trupe povukle su se iz razorenog istočnog grada Avdiivka, rekao je novi načelnik ukrajinske vojske u ranim jutarnjim satima u subotu, utirući put najvećem napredovanju Rusije od svibnja 2023. kada je zauzela grad Bahmut.

Povlačenje, najavljeno uslijed situacije u kojoj se Ukrajina suočava s nestašicom streljiva zbog izostajanja odluke o američkoj vojnoj pomoći u Kongresu, imalo je za cilj spasiti trupe od potpunog okruženja ruskih snaga nakon mjeseci žestokih borbi, izvijestio je Kijev.

Povlačenje na sigurnije položaje

General Oleksandr Sirski, koji je preuzeo vodstvo ukrajinske vojske u velikom preokretu prošlog tjedna, rekao je da su se ukrajinske snage vratile na sigurnije položaje izvan grada koji je prije rata imao 32.000 stanovnika.

Odlučio sam povući naše postrojbe iz grada i krenuti u obranu s povoljnijih linija kako bismo izbjegli okruženje i sačuvali živote i zdravlje vojnika, citirali su ga u priopćenju oružanih snaga.

Gubitak grada nakon gotovo dvije godine od ruske invazije mogao bi predsjedniku Volodimiru Zelenskom pružiti snažniji argument da od Zapada traži hitniju vojnu pomoć u obraćanju na Muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu ujutro.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da Avdiivka riskira pad u ruke ruskih snaga zbog nestašice streljiva nakon višemjesečnog protivljenja republikanaca u Kongresu novom paketu američke vojne pomoći za Kijev, piše Reuters.

Zauzimanje Avdiivke bilo je važno Putinu

Zauzimanje Avdiivke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvjema pokrajinama koje čine industrijsku regiju Donbas, a moglo bi donijeti i pobjedu predsjedniku Vladimiru Putinu na izborima sljedećeg mjeseca.

“Poduzimamo mjere da stabiliziramo situaciju i zadržimo svoje pozicije”, rekao je Sirski. Rusko ministarstvo obrane, Zelenski ili ukrajinski ministar obrane nisu odmah komentirali povlačenje. Rusija je pojačala svoju ofenzivu na Avdiivku u listopadu, a ukrajinski položaji tjednima su bili sve opterećeniji.

Treća jurišna brigada, istaknuta ukrajinska pješačka jurišna jedinica, hitno je ubačena u grad kako bi pomogla u pojačanju trupa ovaj tjedan dok su se druge ukrajinske snage povlačile s jugoistoka grada

Ukrajinski branitelji brojčano nadjačani od strane ruskih snaga

Jedinica je opisala borbe kao “pakao” i objavila na društvenim mrežama da su ukrajinski branitelji bili brojčano nadjačani od strane ruskih snaga u omjeru oko šest prema 100 na nekim mjestima.

Rusija nije dala pojedinosti o svojim gubicima u brutalnim borbama za grad, ali ukrajinski dužnosnici i zapadni vojni analitičari kažu da je njen napredak imao nevjerojatnu cijenu u pogledu osoblja i oklopnih vozila.

Grad, u kojem je ostalo manje od 1.000 stanovnika, nalazi se sjeverno od bastiona Donjecka koji je držala Rusija, a nad kojim je Ukrajina izgubila kontrolu 2014. kada su moskovski opunomoćenici započeli ustanak. Avdiivka ima veliku koksaru koja je prestala raditi tijekom rata.

narod.hr