Zadnji komentari

Knjiga akademika Pečarića Josip Botteri Dini

Pin It

Akademik Josip Pečarić o pozdravu Za dom spremni i kome on točno toliko  smeta – narod.hr

Nova knjiga akademika Josipa Pečarića o velikom slikaru i velikom hrvatskom domoljubu „Josip Botteri Dini” dana ja na našem portalu:

LINK

U Uvodnom dijelu knjige akademik Pečarić piše:

Dragi prijatelj i imenjak Botteri Dini često je organizirao i sudjelovao u predstavljanju mojih knjiga u Splitu.

(…)

Ova knjiga govori o djeliću domoljubnog rada mog imenjaka.

Sastavljena je od tekstova iz mojih knjiga u kojima se spominje Botteri Dini. Puno je tu otvorenih pisama koje smo zajedno potpisali.

(…)

Zanimljivo je da smo svaki na svoj način sudjelovali u knjizi o velikom hrvatskom ratniku Andriji Matijaš-Pauku:

Andrija Matijaš-Pauk … da se ne zaboravi. Nada Matijaš; [predgovori Damir Krstičević, Josip Pečarić, Nenad Cambi; pogovor Ivo Šimunović; likovno uredio Josip Botteri-Dini], Split 2005.

https://www.info.hazu.hr/clanovi/cambi-nenad/

Moj suradnik bio je i Dinijev brat dr. sc Vinko Mandekić-Botteri na katedri za matematiku Tekstilno tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kome sam bio u povjerenstvu za izbor u zvanje docenta. Na TTF-u Vinko surađuje kao matematičar s istaknutim nastavnicima kao što su: Dubravko Rogale, Maja Vinković, Zenun Skenderi, Miroslav Srdjak, Slavenka Petrak, Vladimir Lasić, Irena Šabarić:

https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/19416

Vinko je bio dio grupe velikog hrvatskog matematičara Zvonimira Janka o kome sam napisao knjigu: J. Pečarić, Prof. dr. sc. Zvonimir Janko, dopisni član HAZU, dragovoljac.com, 2022. Mentor mu je bio istaknuti hrvatski član Jankove škole u RH prof. dr. sc. Juraj Šiftar.

S Josipom me na neki način vezuje nas i Melbourne i crkva mog Bokelja hrvatskog svetca Leopolda Bogdana Mandića. Naime bio sam često gostt autralskih sveučilišta u Melbourneu i Adelaideu pa tako me puno lijepih uspomena vezuje za izgradnju te crkve u Sunshine-u u vrijeme Domovinskog rata kada su sredstva koje su tamošnji Hrvati skupljali za crkvu poslani u domovinu, a potom ih iznova skupljalu i izgradili veličanstvenu crkvu – veličanstvenu i zahvaljući Josipu Botteriju Diniu

(…)

Kao sastavni dio ovog Uvoda je i dar mojih kolega:

Posebno iz životopisa izdvojit ću međunarodnu konferenciju „Mathematical Inequalities and Applications 2008“ koja je povodom mog 60-og rođendana održana 2008. godine u Trogiru. Ona je na neobičan način vezana uz Josipa Botterija Dinia jer su mi surdnici poklonili njegoviu sliku SV: JOSIP I SVETA OBITELJ U ŠTALICI