Zadnji komentari

"Pečat istine" knjiga koja progovara o komunističkoj diktaturi u Hercegovini predstavljena u Brotnju

Pin It

U Galeriji fra Didaka Buntića-Crkvi Krista Kralja u Čitluku u petak,2.prosinca predstavljena je knjiga "Pečat istine" autorice Ive Margeta.

„Pečat istine“ je krik jedne hrabre žene, majke, bake, prabake koja pred nas kao opomenu stavlja istinu koja je zataškavana dugih 70 godina

istinu koja je pronašla put i sada stoji pred nama kao opomena da se nikada ne zaboravi što su prolazili oni koji su ljubili svoju Domovinu, svoj hrvatski narod, svoju rodnu grudu, svoju vjeru katoličku.

U knjizi „Pečat istine“ autorica progovara snagom ljubavi, nju ne vodi mržnja i osveta nego istina, da istina koja je tih davnih godina bačena u blato, zgažena, ali kako autorica kaže“ Bog mi je podario dug život kako bih ju danas mogla svjedočiti". 

To je istinito svjedočanstvo djevojke, danas devedeset dvogodišnje bake koja je prošla zločinačku komunističku diktaturu i osuđena na 10 godina zatvora lišena svih građanskih prava samo zato što je nahranila gladne i napojila žedne hrvatske mladiće koji su se od komunista i partizana skrivali po škrapama sanjajući Hrvatsku ne želeći se predati zlotvorima vjerujući da sve još nije gotovo.

O knjizi je na predstavljanju govorio fra Miljenko-Mića Stojić,  vicepostulator postupka mučeništva fra Leo Petrović i 65 subraće, književnik i recenzent knjige „Pečat istine“: "O Drugom svjetskom ratu i poraću na hrvatskom ozemlju napisani su ne tomovi i tomovi, već tone i tone knjiga različitog žanra. Znamo li onda konačno istinu o svemu tomu? Očito ne znamo, jer da je tako ova baka ne bi se bavila spisateljstvom nego svojim unucima. Međutim, dojadilo joj je slušati laži okolo, a ona je bila u središtu istine. I zbog toga je davno progovorila, davno počela pisati, sada je samo sve to objelodanjeno. A što je to što nam prenosi ovaj glas iz puka? Ratni događaji su prošli kako tako, a onda su započeli oni poratni. Zlo se u svoj svojoj ružnoći okomilo na hrvatski narod. Posebno je na udaru bila Hercegovina, jer su njezini sinovi i kćeri nesebično sudjelovali u obrani i izgradnji svoje domovine i države. Pred Ivom, tek stasalom djevojkom, bila je neizvjesna budućnost. Mogla se povući i pritajiti, mogla se prikloniti novoj vlasti, ali ona ne želi ništa od toga. Priklanja se škriparima, toj idealističkoj skupini hrvatskih boraca. Sve palo, a oni još sanjaju da će se uspjeti odhrvati jugokomunističkoj nemani. Povlače se u šumu i nastavljaju nesmiljenu borbu.

Dok govorimo o svemu ovome, prisjetimo se i nekih povijesnih podataka. Oni kažu da je hrvatski hercegovački puk u Drugom svjetskom ratu i poraću izgubio oko 20.000 svojih sinova i kćeri. Bilo je to diljem zločinačke Jugoslavije, ali i diljem Hercegovine. Stratišta su po njoj nicala kao gljive poslije kiše. Uglavnom se ubijalo smišljeno. Jugokomunisti u borbi nisu voljeli uhićenike, samo su im smetali u njihovom provođenju revolucije u ime naroda pa je sve to narod morao plaćati svojim glavama. U poraću sve je išlo po unaprijed napravljenim »crnim listama«. Njih su pripravljali jugokomunistički ilegalci. A tamo nije bilo teško doći. Mogao si se samo nekome ne sviđati, nešto reći protiv jugokomunista, imati ugled u svome mjestu i sl. Odnosilo se to jednako i na civile i na crkvene osobe. Crveni mlin tražio je posvemašnju podložnost. Zbog svega toga jugokomunisti su za nekoliko dana, koliko im je trebalo da nakon višemjesečnog opsjedanja pregaze Široki Brijeg, napravili su tu 158 što većih što manjih stratišta. Htjeli su zatrti taj simbol hrvatstva i katoličanstva. Takvu ideju nastojali su zatrti i u svakome onome s kim su dolazili u doticaj. Ako takav nije platio glavom, onda jest dugogodišnjom tamnicom. Dobro to zna naša autorica koja je tri puta suđena, a tomu su prethodila bespoštedna mučenja. Sve se opet nastavljalo i nakon izlaska iz tamnice.

Ovakva zapamćenja ili ovakve knjige zacijelo su dragocjen izvor za pisanje naše povijesti. Ona nažalost još nije napisana. Ovo što imamo, čast iznimkama, samo je nakupina krivotvorenih činjenica. Da se ona pročisti, itekako smetaju neka, ne sva, djeca bivših jugokomunista različitih zanimanja. Iva Margeta odlično primjećuje da su takvi dan danas visokopozicionirani, da vedre i oblače, dok bi zapravo trebali preispitivati svoju savjest i nastojali se obratiti te kao takvi postati dobri članovi društva. Na nama je moliti Boga da se to što prije dogodi, jer će iscijeliti rane našega društva"- kazao je fra Miljenko-Mića Stojić na sinoćnjem predstavljanju.

Knjiga "Pečat istine" tiskana je u vlastitoj nakladi odlukom Ivine djece da zapisi koje je ostavila njima na dar, njihovoj djeci i dje

ci njihove djece ugledaju svjetlo dana i da se nikada ne zaboravi što su Hrvati, katolici prolazili zbog svoje vjere i ljubavi prema domovini tih davnih četrdesetih godina prošloga stoljeća u vrijeme komunističke diktature na našim prostorima.

Vrijeme nam ne ide u prilog, a mrtva usta ne govore sve manje je živih svjedoka zbog toga i ova knjiga je jedan dragocjen dar budućim generacijama da znaju tko su, komu pripadaju i u koga vjeruju.

Iva Margeta predstavljanjem knjige proslavila je i svoj devedeset drugi rođendan 2. prosinca i nazočne pozdravila riječima:"Hvala Vam dragi prijatelji što ste večeras ovdje, što ste se odazvali pozivu i uveličali ovaj dan, hvala mojoj djeci, mojim unucima i praunucima što su mi omogućili da istina pronađe put i da što više ljudi dozna što smo tada prolazili, ali i da znaju da se moramo i danas boriti za svoju Domovinu, za svoj narod hrvatski. Mene je dragi Bog kojemu sam se uvijek molila i u vrijeme uzničkih dana sačuvao i podario mi dug život kako bih danas nakon mnogo godina mogla reći istinu, ne iz osvete, ne iz mržnje nego iz ljubavi prema svome narodu, svojoj rodnoj Hercegovini i mojoj dragoj Domovini Hrvatskoj. Hvala Vam"

Knjiga "Pečat istine" osim istinitog svjedočanstva autorice donosi i njezin originalni rukopis te originalni Zapis o pretresu i presudu Okružnoga suda u Mostaru gdje je Iva Margeta osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.

Pridometnimo na koncu knjiga "Pečat istine" predstavljena je u Brotnju kako je to autorica i željela zahvaljujući fra Miri Šegi, župniku Župe Krista Kralja u Čitluku, tiskana je u vlastitoj nakladi u tiskari FRAM Ziral Mostar zahvaljujući razumijevanju Fra Ivana Ševe, a recenzenti su fra Miljenko-Mića Stojić i Dragan Ćotić.

Predstavljanje knjige "Pečat istine" glazbeno su uveličali članovi hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Rodoč u kojemu nastupaju i Ivini praunuci Marijan i Marko pa su na sinoćnjem predstavljanju baki na dar, uz "Lijepu našu", izveli par točaka iz bogate hrvatske kulturne baštine.

Danijela Šakota