Javor Novak: Tko se mača laća od mača će i poginuti

Pin It

PUTIN NE OPRAŠTA IZDAJNICIMA: Jevgenij Prigožin bi mogao biti likvidiran u  Bjelorusiji... | Slobodna Bosna

Putinova specijalna vojna operacija da nema toliko krvi i izgubljenih života, izazivala bi grohotan podsmjeh. Trebala je trajati tri dana, a nije ni tri tjedna, ni tri mjeseca - već širi suludo uništenje gotovo godinu i po dana. Putin je pokazao moć koju nema. Kako je velik obmanjivač i širitelj laži ne čudi da se u njegovom krilu pojavio još veći luđak, njegov nekadašnji miljenik Prigožin s postrojbama plaćenika – Wagner.

I okrenuo se, krenuo je u osvajanje ruskih pokrajina koje graniče s Ukrajinom. On bi i na Moskvu, ali teško je vjerovati (u subotu dok ovo pišem) da će uspjeti prevaliti punih 460 kilometara. No svakako, na neko vrijeme, osim silna Putinova bijesa, privući će na sebe i dio ruske vojne sile. Putin će bjesnjeti ne samo zato što gubi ruske gradove i pokrajine, nego prvenstveno zato što je Jevgenij Prigožin od njega napravio budalu. To je vidljivo po Putinovoj promijenjenoj retorici. Sada više nema nacista, nema denacifikacije i zaštite ruske manjine u Ukrajini, već on sada govori o „obrani domovine“, „Rusija će se braniti“, „borimo se za život i sigurnost (!) naših građana i naš teritorijalni integritet“ (!), i još: „borimo se protiv anarhije i kapitulacije (!), ova unutarnja pobuna je za nas smrtni udarac, činim sve (!) da odbijem ovaj napad“… Dakle drugačije sada pjeva ova ptica kukavica od još dojučerašnjeg političkog jastreba. „Rusija vodi najtežu bitku za svoju budućnost“ – nastavio je dramatizirati. Upravo je patetika (Rusija to sam ja) zamijenila njegovu doskorašnju zločinačku bahatost. Odjednom su mu krila podrezana. U dva najkritičnija dana njegove vladavine nema ga nigdje. Je li pod sedativima? Govori Prigožin, govori Lukašenko, govori Dmitrij Peskov, govore državni mediji, svi njegovi bivši i sadašnji trbuhozborci, a od Putina ni traga ni glasa.     

To s Prigožinovim otvaranjem druge fronte, to jest nož u leđa ruskoj vojsci ali prije svega Putinu samome, svim nevinim mladićima koji se nisu uspjeli spasiti od nasilne ruske mobilizacije i svim plaćenim kriminalcima iz Putinovih zatvora. Prvi wagnerovac, također s dugom kriminalnom prošlošću, zatvorska ptičica, za sada optužuje „samo“ ruski vojni vrh. Pokrenuo je svoje jedinice na njih u tzv. marš za pravdu. Tobože zato što generali lažu Putinu o stvarnim gubitcima na fronti. Međutim više je nego jasno kako je u Prigožina već odavno došlo do zapaljenja ovojnice (ako mu je ona ikada i uopće i bila na normalnoj temperaturi). Njegov marš na Moskvu slabo je prikriven udar na samoga Putina, državni udar. Prigožin očito sebe vidi kao budućeg predsjednika. To je međutim nemoguće izvesti bez nove rijeke ljudske krvi, bez revolveraške čistke u ruskoj vojsci od vrha do dna, bez strijeljanja svih Putinovih ljudi. To što bi fibrom napadnut Prigožin tada uveo Rusiji bila bi najtvrđa vojna diktatura. Jednako kao što će Putin učiniti to isto uspije li zaustaviti početak građanskog rata. A rat je to kojeg je sam izazvao… baš kao i posljedice, koje u obliku dodatne nestabilnosti, Ruskoj Federaciji tek slijede.  

Tek kad se topovske cijevi ohlade pokazat će se što je zapravo Putin agresijom na Ukrajinu „postigao“, a što iz ovog neuspjelog puča izvukao. Većina se fokusira na otkidanje istočnih dijelova Ukrajini ali Putin rat koristi i za unutarnje potrebe, a u njima nikada dovoljno ovlasti za tog samoproglašenog „novog ruskog cara“. Činjenica da je u ruskom glavnom gradu ali i u nekoliko drugih regija na snazi tzv. protuteroristički režim protiv Prigožinovih pobunjeničkih snaga, mogla bi se Putinu osladiti do te mjere da ju uopće ne ukine. Nastao (programirani?) kaos željena mu je roba. I uopće ga ne dira što su rasprodani svi letovi iz Moskve. Eto koliko Rusi vjeruju državnim medijima da je sve u redu. A „antiterorističke operativne mjere“ još uvijek su na snazi u Moskvi. Sve je u redu…  

Državni udar trenutno bi oslabio ako ne i uzdrmao Putinovu poziciju, ne samo zato što će se ruski građani, kad omirišu barut kojeg su mislili da nikada ne će, početi dijeliti. Ovim pučem Putinova je cijena na međunarodnom tržištu u padu. Nakon što je puč čudom zaustavljen, hoće li to biti sve? Kako će Putin povratiti diktatorski autoritet bez sječe glava? I koliko će trajati njegov povratak na prijestolje?  

Prigožin i njegova plaćenička Wagner soldateska ma koliko brojila vojnika, 25 ili 50 tisuća ili baš zato - ide na dolare. Ako mu je netko sa Zapada uspio prodati da će on biti taj novi ruski predsjednik i usput mu ponudio milijune dolara, možda se on, između ostaloga i zato, okrenuo od Putina - strani koja više plaća. S obzirom da je vikend-puč sada zaustavljen, pitanje je koliko je stvarno za to povlačenje od Putina uprihodio sam Prigožin. Možda fotelju „bolesnog“ Lukašenka? Igra u troje za sada je uspjela, Rusija je na dobitku. Putin nije. Jer Lukašenko je ispregovarao primirje, ali Putin je pokleknuo pred Prigožinom. No, diktator Putin niti može niti hoće dopustiti da Prigožin u konačnici profitira, da ga matira. Već se i ovako pokazalo da je Putin umalo fatalno zakazao i pustio Prigožina da ojača daleko više nego što to Rusiji geostrateški treba. Rasplet? Na njega ćemo još neko vrijeme čekati, a za prvo vrijeme: Prigožin je azilant – sklonjen ili prognan (kako hoćete) u Bjelorusiju. Kao Napoleon na Svetu Helenu.   

Stanje započetog građanskog rata, pokušaja vojnog udara je onakvo kakvom se Putin nikako nije nadao. Došlo je do toga da se ulazi u Moskvu blokiraju, da se postavljaju mitraljeska gnijezda i ustanovljava vojna obrana glavnog grada. Neke agencije javljaju da se već i rovovi kopaju oko Moskve. BBC Rusija izvijestio je bio već i o evakuacijama javnih zgrada i trgovačkih centara diljem Moskve. Dotle je bilo došlo. Na snazi je i ograničenje kretanja za građane. I sad nakon zaustavljanja puča – nikome ništa? Očito je Putin i njegov vojni vrh duboko podcijenio snagu i sposobnost wagnerovaca. Kao slučajno, predsjednikov zrakoplov odletio je iz Moskve, a zatim je slučajno isključio i transpondere. Kao slučajno Putin se još nije oglasio (nedjelja poslije podneva). Ako je to Putinov bijeg iz Moskve, poslana je i nehoteć vrlo jaka ali očajnička poruka: Moskva može pasti ali ne i Putinov režim. A Putina još nema pa nema, baš kao da mu mijenjaju pelene.  

Kad su stigle vijesti o povlačenju wagnerovaca Prigožin se oglasio kontradiktornim objašnjenjem: da ne bi došlo do krvoprolića. A napad ruske avijacije po Prigožinovim snagama je bio što?, dostava pitke vode? A rat u Ukrajini je što? Sada, kad je puč zaustavljen još je tragikomičniji i kukavičkiji Putinov bijeg iz Moskve. Teško je vjerovati da Prigožin za tu javnu lustraciju stvarnog karaktera Putina, ne će morati platiti kad – tad. Samo naivni će vjerovati kako se Prigožinu ne će baš ništa dogoditi. Već mu se dogodilo.  

Glasnogovornik Kremlja D. Peskov zaklinje se kako će protiv Prigožina biti obustavljen kazneni postupak, predsjednik Putin dao je riječ. Koja pričica. Neki misle da je pobunjenik sada na vrlo važnom mjestu za Rusiju ali ne treba zaboraviti Putinov stalni odnos prema disidentima. Prigožin je otišao daleko najdalje od svih njih i nikada se do sada Putinu nije tako jako zatresao položaj. Odlazak Prigožina u Bjelorusiju i navodno nekažnjavanje mogla bi glatko biti još jedna Putinova „istina“ namijenjena onim disidentima koji „nisu“ otrovani, onima koji „nisu“ po Putinovim zatvorima ili onima koji su izvršili „samoubojstvo“ skokom kroz prozor…  

Ovo nije posljednje od prvog wagnerovca ali nije niti od Putina. Mislim da se varaju oni koji u ovome vide početak Putinova kraja. Ova pobuna je to mogla biti ali je kraj Putina - lukavo izbjegnut. Vuk sit, a ovca cijela. Pravo je jedino ovo pitanje: who is who? Prigožin je sada vruća tema, ali kad se ona ohladi mogao bi se i on. Ali trajno.  

Iz burne protekle subote i svih događaja jasno je koliko malo nedostaje do implozije Ruske Federacije: ona je bačva baruta. Hoće li fitilj zapaliti Prigožin, ruski oligarsi ili nezadovoljstvo roditelja poginulih vojnika, ili sankcije zapadnih zemalja te narušene ruske državne financije, pokazat će vrijeme. Za sad izgleda da ga Putin ima najmanje ali izgledalo je i da će imati građanski rat. Pa ga nema.  

Dok svijet gotovo plješće državnom udaru i potencijalnom širem krvoproliću, sada na ruskom teritoriju, ruskim se građanima ne piše ništa dobro. Svijet vjeruje da je ovaj udar u pokušaju, prva lasta željenog Putinova pada, rješenje. Ali možda to uopće nije. Možda je to u stvari otvaranje druge dugoročne provalije. Već agresija na Ukrajinu i primjena sankcija srušile su nadu u ruski boljitak, u perspektivu rastućeg standarda. Poslije tog rata Rusija će se godinama oporavljati od financijskih gubitaka i nikada ne će moći zaboraviti sve one nenadoknadive gubitke u ljudstvu. Takva skūpa, avanturističko-politička Rusija još će jače odvojiti kvalitetnu perspektivu od najbrojnijeg dijela svojeg stanovništva.  

Javor Novak