Zadnji komentari

Nakon pada Salvinija: Ilegalni migranti ponovno imaju slobodan prolaz kroz Italiju

Pin It

Related image

Nova ljevičarska talijanska dopustila je “brodu za spašavanje” koji je prevozio 82 ilegalna migranta da priđe otoku Lampedusa, nakon gotovo tjedan dana na moru.

Očekuje se da će mnogi od onih koji se nalaze na brodu Ocean Viking, kojima upravljaju nevladine organizacije SOS Méditerranée i Liječnici bez granica, biti premješteni u druge zemlje, a Njemačka i Francuska obećale su primiti 25 posto ilegalnih putnika, javlja Politico.

Talijanski ministar vanjskih poslova, Luigi Di Maio, ustvrdio je da ovaj potez nije nagovijestio povratak politike “otvorenih luka”. No, to predstavlja veliku promjenu tvrdog stava prethodne koalicijske vlade između populističkog Pokreta 5 zvijezda Di Maia i suverenističke desne Lige Mattea Salvinija.

Talijanski ministar kulture, Dario Franceschini, na Twitteru je ocijenio kako je tim potezom označen “kraj Salvinijeve propagande na leđima očajnih ljudi na moru. Politika i dobri međunarodni odnosi vraćaju se u rješavanje problema migracije”.

UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice, Filippo Grandi, također je pozdravio vijest kao “pozitivan razvoj!”

“Nadam se da je ovo daljnji korak prema hitno potrebnim aranžmanima o iskrcaju koje podržava niz europskih zemalja”, kazao je.

Uoči sastanka ministara EU na Malti kasnije ovoga mjeseca, francuski i njemački ministri unutarnjih poslova, Christophe Castaner i Horst Seehofer, pozvali su na obnavljanje pritiska kako bi se nametnuo privremeni mehanizam za distribuciju spašenih ilegalnih migranata na razini cijele EU.

Izvor: narod.hr/Politico