Zadnji komentari

Milanović 'opalio' po Ljubičićki

Pin It

Nakon dva dana kalkuliranja i vaganja, oglasila se i takozvana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, poznata po tome da je uplovila u drugi mandat neposredno prije zadnjih parlamentarnih izbora. Isto tako je uplovila i u prvi mandat, 2011., u kojem za nju, odnosno od nje nitko ništa čuo nije. Priopćenje koje je potpisala produhovljeno je poput obrasca za poreznu prijavu, odnosno da budem jasniji, preuzeto (downloadano) s neke od stranica nekog aktiva neke od udruga

Nakon što je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kritizirala njegovu polemiku s udrugom B.a.b.e., predsjednik Zoran Milanović rasvjetljava je putem svog Facebook profila.

“Nakon dva dana kalkuliranja i vaganja, oglasila se i takozvana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, poznata po tome da je uplovila u drugi mandat neposredno prije zadnjih parlamentarnih izbora. Isto tako je uplovila i u prvi mandat, 2011., u kojem za nju, odnosno od nje nitko ništa čuo nije. Priopćenje koje je potpisala produhovljeno je poput obrasca za poreznu prijavu, odnosno da budem jasniji, preuzeto (downloadano) s neke od stranica nekog aktiva neke od udruga. Da podsjetim, riječ je o povjerenici Hrvatskog sabora, koja niti riječju, niti mimikom nije reagirala prije nekoliko mjeseci, kada je jedna saborska zastupnica, u slobodno vrijeme odvjetnica Janafa, koja je posao nažicala izravnom pogodbom, ljude (ministre hrvatske Vlade, žene u osmom i devetom desetljeću života) koji su navodno navraćali u neki društveni klub, prigodno nazvala ‘prostitutkama i kriminalcima’. Ovo divljaštvo nije bilo dovoljno da pravobraniteljicu izmami iz hibernacije. Pitanje: kada već ne radi svoj posao u zemlji, koliko je puta u ovih devet godina osobno sudjelovala u radu uglednog briselskog ‘Equineta’? Zna li što je to?”, napisao je Milanović.

Podsjetimo, Višnju Ljubičić prvi put je imenovala 2011., HDZ-ova većina za vrijeme Jadranke Kosor i to na mandat od osam godina, a drugi put na razdoblje od 2019. do 2027. izabrala ju je Plenkovićeva saborska većina (HDZ-SDSS-HNS). Nakon što 2011. godine Kukuriku koalicija predvođena SDP-om pobijedila na parlamentarnim izborima, Zoran Milanović je postao i predsjednik hrvatske Vlade, a u to je vrijeme Ljubičić već bila na čelu Pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova.

Tih godina nije dolazilo do sukoba, a Sabor je redovno prihvaćao izvješća o radu. Tako su zastupnice i zastupnici Hrvatskog sabora 2013. jednoglasno sa 94 glasa prihvatili Izvješće o radu za 2012. godinu. Izvješće je jednoglasno usvojeno i 2014.

Višnja Ljubičić je tijekom izjašnjavanja birača o raspisivanju referenduma o braku gdje je, izlazeći izvan svojih ovlasti, zauzela poziciju protiv ustavne zaštite braka, podržavajući Milanovićevu Kukuriku vlast i njoj bliske nevladine udruge.

U svom mandatu privukla je pozornost prozivanjem udruge Betlehem i internetskog portala “Klinika za pobačaje”, bila je aktivna u kampanji za ratifikaciju sporne Istanbulske konvencije, promicala rodnu ideologiju te je tvrdila da isključivanje životnih i neformalnih životnih partnera iz definicije obitelji nije u skladu s načelom ravnopravnosti spolova.

Godine 2015. zlorabila je svoj položaj pravobraniteljice protiv vjernika s namjerom onemogućavanja molitvene pro-life inicijativeu “40 dana za život”, a predložila je i zanimljivo ograničenje. Pravobraniteljica je predložila da svoj stav o pobačaju ne smiju iznositi udruge civilnog društva, jer nisu vjerske zajednice. Pri tom je ovo zanimljivo ograničenje predložila za udruge koje se protive pobačaju, ali ne i za udruge koje promiču pobačaj.

U izvješću Saboru uglavnom je hvalila sama sebe:

“Možemo reći da imamo dobar zakonodavni okvir i nacionalne mehanizme, međutim još uvijek treba raditi na promjeni percepcije društvne svijesti, udžbenika, odgojno-obrazovnog sustava, kao i edukaciji mladih i stručnih ljudi”, ustvrdila je Ljubičić prilikom predstavljanja evaluacijskog izvješća o radu Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u razdoblju od 2003. do 2013.

Analiza UiO o Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2019.

Udruga u ime obitelji prije rasprave o Izvješću, poslala je zastupnicima u Hrvatskom saboru analizu Izvješća o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2019. i argumente zašto bi ga trebalo odbaciti.

Udruga U ime obitelji više je puta upozoravala saborske zastupnike da Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić treba odbaciti jer je s jedne strane loše sastavljeno te iz njega nije vidljivo što je sve, kako i zašto pravobraniteljica radila u protekloj godini, dok je s druge strane vidljivo da je pravobraniteljica malo doprinijela zaštiti radnih prava žena. Jedan od glavnih uzroka diskriminacije žena u RH je nepoštivanje radnih prava trudnica i mladih majki – od otežanog zapošljavanja žena koje planiraju imati djecu do nemogućnosti korištenja bolovanja za malu djecu ili vraćanja na manje odgovorno i niže plaćeno radno mjesto nakon rodiljnog dopusta.  No, pravobraniteljica se odabrala baviti i nametati ideološke teme poput redefinicije braka, udomljavanja i posvajanja djece za homoseksualne parove, promocijom pobačaja i progonom neistomišljenika. Pravobraniteljica Ljubičić, koju je Plenkovićeva saborska većina (HDZ-SDSS-HNS) izabrala na novih osam godina mandata (2019-2027), zajedno sa svojih 11 zaposlenika i proračun od oko milijun eura više predstavlja lijevo-liberalnu udrugu koja se bavi nametanjem vlastite ideologije nego državnu instituciju od koje svi mogu očekivati pomoć, nepristranu inicijativu i rješavanje problema, o čemu svjedoči i Izvješće o radu u 2019.  

Između ostalog istaknuto je kako se “u dokumentu od 333 stranice većina sadržaja ne odnosi na rad pravobraniteljice, nego na statističke podatke, stavove i preporuke pravobraniteljice u pojedinim područjima (npr. rad i zapošljavanje, zdravstvo, itd.), dok su aktivnosti pravobraniteljice u 2019. taksativno prikazane na str. 5., 9.-13., no iz tih podataka se ne može evaluirati njezin rad i rad njezinog ureda – 11 zaposlenih osoba i proračun od 6.802.505,0 kn (izvršenje 31.12.2019. –  5.168.004,8 KN) – jer ima premalo podataka. Zato bi pravobraniteljica trebala ponoviti izvješće i detaljnije prikazati kako, kada i zašto je radila te kako je trošen novac. Stječe se dojam da prikaz velike količine statističkih podataka služi kako bi se nadomjestili ili u njima “utopili” podaci o radu.”

Cijelu analizu udruge U ime obitelji pročitajte OVDJE.

Izvor: narod.hr