Zadnji komentari

Iz tiska je izašla nova knjiga akademika Pečarića: „Ankica Tuđman“

Pin It

DEVEDESET I PETA OBLJETNICA ŽIVOTA ANKICE TUĐMAN

Knjiga ide uz posvetu:

Poštovanoj i dragoj gospođi Ankici Tuđman

za njen devedeset peti rođendan

Akademik Josip Pečarić

I Uvod:

S gospođom Ankicom Tuđman upoznao sam se na predstavljanju moje knjige „Za hrvatsku Hrvatsku“ koja je tiskana u vrijeme početka detuđmanizacije tj. rashrvaćivanja Hrvatske, pa je logično imala posvetu;

Uspomeni na dr. Franja Tuđmana

Oca hrvatske države

Predgovori toj knjizi bili su:

Prof. Dr. Miroslav Tuđman: Akademik Josip Pečarić, Za hrvatsku Hrvatsku: Od mita do istine

Akademik Dubravko Jelčić: Imperativ trenutka.

Ankica Tuđman (r. Žumbar) rođena je 24. srpnja 1926. u Zagrebu. Osnovnu školu upisuje 1933. u Ženskoj građanskoj školi u samostanu  sestara milosrdnica u Gundulićevoj ulici. Zatim upisuje Prvu žensku realnu gimnaziju, koju završava 1941. U svibnju 1944. odlazi u partizane, a u kolovozu iste godine upoznaje Franju Tuđmana, svog budućeg supruga. U svibnju iduće godine seli u Beograd, gdje se zapošljava u Ministarstvu vanjskih poslova te se 25. svibnja udaje za Franju Tuđmana. Točno godinu dana kasnije, 25. svibnja 1946., rođen je njihov prvi sin Miroslav, zatim je 14. srpnja 1948. rođen sin Stjepan te 3. ožujka 1951. kći Nevenka. U lipnju 1954. polaže viši tečajni ispit, odnosno veliku maturu u Beogradu. U rujnu 1961. vraća se s obitelji u Zagreb i zapošljava u Sekretarijatu (ministarstvu) za prosvjetu i kulturu. Tri godine kasnije dobiva posao na Radio-televiziji Zagreb, gdje radi do prisilnog umirovljenja 31. prosinca 1973. jer se „u potpunosti solidarizirala u političkim pogledima sa suprugom“. Nakon toga posvećuje se obitelji i suprugu, kojemu pomaže i pruža potporu u njegovu radu, uključujući razdoblja  koja je proveo kao politički zatvorenik 1972. i početkom 1980ih godina, kad je osuđen na tri godine zatvora i pet godina zabrane javnog nastupanja zbog četiri intervjua dana stranim novinarima. Nakon što je Franjo Tuđman postao predsjednik neovisne Republike Hrvatske pa sve do njegove smrti 10. prosinca 1999. Ankica Tuđman bavila se humanitarnim radom u okviru Humanitarne zaklade za djecu Hrvatske, koju je osnovala u prosincu 1991. s ciljem pomaganja djeci nezaposlenih branitelja iz Domovinskog rata, samohranih roditelja i obitelji s više djece (socijalnih slučajeva), koja i danas djeluje i pomaže djeci.

U knjizi su uglavnom dani tekstovi iz mojih knjiga u kojima se spominje gđa Tuđman i njena obitelj. Na kraju knjige dao sam i jedan moj tekst u čijem nastajanju je sudjelovala i gospođa Tuđman:

J. Pečarić, Kulturom pomirenja protiv kulture laži, U knjizi: Globalizacija i identitet – Rasprave o globalizaciji, nacionalnom identitetu i kulturi politike. Zagreb, 2004.

Vjerojatno sam jedan od rijetkih koji se može pohvaliti s takvom suradnjom. A tu treba dodati i činjenicu da su mi u radu na ovoj knjizi pomogle unuke Nera i Nina.

Ovom Uvodu dodao sam i propovijed biskupa dr. Vlade Košića.

Akademik Josip Pečarić