Zadnji komentari

SSMH - Počinju dvije Ljetne škole u Šibeniku

Pin It

Poštovani, javljamo kako danas počinju Ljetne škole bioetike i ljudskih prava u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska (dalje: SSMH) koje će zbog edukacije o temama bioetike u narednih 14 dana u Šibeniku okupiti mlade iz cijelog svijeta.

Program Ljetnih škola se i ove godine održava u Šibeniku i to u razdoblju od 2. 8. do 8. 8. 2021. godine četvrte godine zaredom za hrvatske sudionike te u razdoblju od 9. 8. do 15. 8. 2021. godine po prvi puta za međunarodne sudionike. Ukupno će sudjelovati više od 80 mladih sudionika u dobi od 18 do 30 godina, u najvećem broju studenti medicine, prava, filozofije, psihologije, biologije i srodnih struka te mladi stručnjaci.

SSMH kontinuirano nastavlja educirati mlade i omogućivati im interdisciplinarnu edukaciju iz bioetike o aktualnim pitanjima poput zaštite prava na život i problematike pobačaja, eutanazije i pomognutog samoubojstva, kao i o temama palijativne skrbi, priziva savjesti, kontrole populacije, cijepljenja te istraživanja na embrionalnim stanicama. O ovim temama će mladima govoriti priznati stručnjaci  iz filozofske, pravne i medicinske perspektive. Neki od ovogodišnjih predavača su prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Sofia Ana Blažević, docentica na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Oliver Vasilj, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije i docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Matija Štahan, društveni analitičar emisije "Peti dan" na HRT-u, Krešimir Lončar, dr. med., specijalist radioterapije i onkologije, prof. dr. sc. Benoit Beuselinck, medicinski onkolog u Sveučilišnoj bolnici Leuven u Belgiji, Christophe Foltzenlogel, savjetnik za zagovaranje iz Europskog centra za pravo i pravdu.

Zahvaljujući ovogodišnja dva izdanja Ljetne škole, više od 80 mladih polaznika će putem predavanja i sinteze činjenica iz biologije, medicine, filozofije i prava biti obogaćeno specifičnim znanjima te putem radionica razviti vještine zagovaranja i kritičkog promišljanja. Također, zbog aktualnih tema koje se tiču života i smrti, među mladima će se podići i svijest o važnosti interdisciplinarnog pristupa različitih znanstvenih disciplina bez kojih kvalitetne suvremene rasprave nisu moguće. Osim toga, Ljetne škole izvrsne su prilike za upoznavanje i međusobno druženje, kao i za uživanje u ljepotama hrvatske obale i znamenitostima grada Šibenika.

SSMH putem ovogodišnjih Ljetnih škola bioetike i ljudskih prava u pozitivnom okruženju nastavlja pružati priliku mladima za cjelovit razvoj u intelektualnom, psihološkom, društvenom i duhovnom aspektu kako bi u budućnosti bili osposobljeni za preuzimanje odgovornosti za dobro zajednice i izgradnju civilizacije u skladu s temeljnim ljudskim vrijednostima. Interaktivna predavanja, radionice, debate i iznošenje vlastitih stavova su alati koje će mladi iz više različitih zemalja koristiti u nadolazećim danima u Šibeniku, ali razviti senzibilitet o važnosti dubljeg razumijevanja složenosti suvremenih bioetičkih pitanja.

Više informacija o Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava možete pronaći na društvenim mrežama: Facebook i Instagram.

Srdačno,

LUKA POSLON

Programs Director

World Youth Alliance Croatia