Zadnji komentari

Nije daleko dan kada će i Andrej Plenković uletjeti u zamku Laure Codruţa Kövesi

Pin It

Budući je Dovečer članica Plenkovićeva HDZ-a i kao takva bila je voditeljica projekta Bond 2, mreže poduzetničkih potpornih institucija sa ciljem povezivanja poduzetničkih potpornih institucija u Hrvatskoj, poboljšanja kvalitete postojećih usluga i razvoja novih usluga te ujednačavanja dostupnosti i kvalitete usluga poduzetnicima u svim županijama, sramota po Hrvatsku je još veća.

Uhićenje Čakovčanke Magdalene Dovečer, u rane jutarnje sate, inače zaposlenice HAMAG BICRO-a i voditeljice službe za koordinaciju zato što je namještala natječaj za svog rođaka Tihomira Pajića koji je vlasnik obrta Studio P novo je djelo Laure Codruţa Kövesi, rumunjske Mađarice iz Sfântu Gheorghea u središtu Rumunjske, koja obnaša dužnost glavne europske tužiteljice.

Budući je Dovečer članica Plenkovićeva HDZ-a i kao takva bila je voditeljica projekta Bond 2, mreže poduzetničkih potpornih institucija sa ciljem povezivanja poduzetničkih potpornih institucija u Hrvatskoj, poboljšanja kvalitete postojećih usluga i razvoja novih usluga te ujednačavanja dostupnosti i kvalitete usluga poduzetnicima u svim županijama, sramota po Hrvatsku je još veća. Zasad znamo samo da je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio da je uz pripomoć Policijske uprave zagrebačke proveo uhićenje i da provodi “hitne dokazne radnje”. A zasad se naš ‘Capo dei capi’ ili ‘Capo di tutti i capi’ na dužnosti predsjednika HDZ-a i Hrvatske vlade ne oglašava kao da se to njega ne tiče. A tiče se. Za očekivati je da će i on za koji dan uletjeti u zamku odlučne Laure Codruţa Kövesi.

A kada sam već najavio mogućnost da će Andrej Plenković uskoro uletjeti u Laurinu zamku nije naodmet spomenuti da je upravo Maja Đerek u ime Udruge zviždača podnijela kaznenu prijavu protiv predsjednika Vlade i protiv same Hrvatske vlade zbog načina smjene operativnih direktora u Ini prošle godine. U prijavi Đerek je napisala: “Riječ je o smjeni devet operativnih direktora koje je Vlada dogovorila direktno s MOL-om. To je zoom konferencija u kojoj član Nadzornog odbora Ine i čovjek u visokom menadžmentu MOL-a, gospodin Sabo, dogovori da su smjene dogovorene direktno s vladom RH. Zaobišli su Zakon o trgovačkim društvima i interne akte Ine” i dodala: “Gospodin Škugor ne da nije bio među tih 9 direktora nego je napredovao i postao član Nadzornog odbora Plinare Istočne Slavonije. Sigurno će ići i druge kaznene prijave”.

E, da je samo u pitanju ova kaznena prijava Maje Đerek Plenkoviću ne bi bilo lako. Ali, ima toga još. Napretek. Naime, Nacional je 20. IX. 2022. objavio ovu vijest: »Hrvatski premijer Andrej Plenković osobno je početkom kolovoza 2018., na tajnom sastanku u svom kabinetu, naredio tadašnjem ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću da provede u djelo zatvaranje Inine rafinerije nafte u Sisku te da omogući izvoz hrvatske nafte na preradu u Mađarsku. To je Nacionalu koncem proteklog tjedna otkrio izvor koji o tom sastanku ima neposredna saznanja te ih je spreman posvjedočiti na sudu. Nove su to šokantne informacije koje otkrivaju kako se rađala izdaja strateških energetskih interesa hrvatske države i u središte tog izdajničkog akta stavljaju izravno hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Tomislav Ćorić, koji je u ime hrvatske vlade formalno počinio akt izdaje, samo je proslijedio i provodio – sada se to zna – izravne naredbe koje mu je dao Plenković. Novi su to dramatični detalji koji produbljuju uvid u situaciju u kojoj se ta izdaja rađala, kada je doista ostvarena i što joj je prethodilo« (https://www.nacional.hr/ekskluzivno-pocetkom-kolovoza-2018-plenkovic-je-u-svom-kabinetu-pred-petero-svjedoka-naredio-coricu-da-pripremi-izvoz-hrvatske-nafte-u-madarsku-i-gasenje-sisacke-rafinerije/). Nakon ove vijesti još je jasnije tko laže, tko je birao direktore, tko je naređivao…

Najpoznatiji hrvatski poduzetnik, Ivica Todorić, kojega je djelomice uništio Andrej Plenković, objavio je na facebooku kratku ali dokumentiranu crticu o PPD-u, Pavi Vujnovcu, Plenkoviću, MOL-u, INA-i, HDZ-u… (https://www.facebook.com/ivicatodoric.hr). »Plenković, MOL i PPD-Vujnovac uništili su INA-u«, piše Todorić i kao potvrdu svoje tvrdnje objavljuje video koji “prikazuje jasne dokaze tko i kako je pokrao plinski biznis INA-i. Te kako je predan PPD-Vujnovcu” (https://www.facebook.com/ivicatodoric.hr/videos/1725431314476978/), nakon čega Todorić zaključuje: »Sada Plenković i Vujnovac nastoje isto napraviti (i rade) s Agrokorom. Čovjek koji voli holdem poker očito se kocka i zabavlja s hrvatskom strateškom nacionalnom imovinom i nacionalnom sigurnošću Republike Hrvatske, a pritom korupcijom zgrće ogromnu nepripadajuću imovinu. Nacionalna izdaja!«

Ruski predsjednik Vladímir Vladimírovič Putin najavio je 21. rujna 2022. hitnu ‘djelomičnu mobilizaciju’ građana nakon što je agresija na Ukrajinu počela dobivati teške udarce na terenu. Nakon ovoga ratničkog Putinovog govora može se reći da je to potez očajnika koji prijeti eskalacijom njegove posustale agresije na Ukrajinu nakon niza poraza koji su izazvali optužbe i otpore i u samoj Moskvi. Putin je u govoru rekao da će iskoristiti “sva sredstva koja su (mu) na raspolaganju”, pa čak je i podigao avet nuklearnog oružja, ako ocijeni da je “teritorijalna cjelovitost” Rusije ugrožena. Ruski predsjednik Putin optužio je Zapad za sudjelovanje u nuklearnoj ucjeni Rusiji, u govoru u kojem je najavio djelomičnu mobilizaciju za vojnu kampanju zemlje u Ukrajini. Putin je u televizijskom govoru rekao da Rusija ima “puno oružja za odgovor” na, kako je rekao, zapadne prijetnje i rekao da ne blefira. A što znači mobilizacija i njegova najava da ne “blefira”? Mobilizacija znači da bi građani koji su u pričuvi mogli biti pozvani, a oni s vojnim iskustvom bili bi podvrgnuti novačenju. Putin je navodno već potpisao uredbu i ona je već stupila na snagu u srijedu, istoga dana kada je i govorio. Zašto odjednom takva nervoza i hitnost? Zato što Putinov govor dolazi nakon što je iznenadna i uspješna ukrajinska ofenziva oslobodila okupirani Harkiv i njegovo zaleđe. Zato što su ukrajinski vojni protunapadi potaknuli zapadne pristaše Ukrajine da joj još više pomognu što je pak izazvalo bijes u Rusiji, koja je u promijenjenoj situaciji shvatila da je pogriješila kada je pokrenula vojnu agresiju na susjednu, prijateljsku Ukrajinu. Dakle, Rusija, a prije svega Putin, sučeljava se s nedostatkom ljudstva i njegov govor očajnika uslijedio je nakon amandmana na ruski zakon o vojnoj službi, koji je donesen u utorak, dan prije govora, kojima se povećavaju kazne za otpor vezan za vojnu službu ili prisilu na kršenje službenoga vojnog naloga tijekom razdoblja mobilizacije ili izvanrednog stanja. Putin je najavio mobilizaciju 300.000 ruskih državljana i još dodao kako ima na raspolaganju 25 milijuna potencijalnih ruskih vojnika protiv Ukrajine i Zapada!

A sada da vidimo kako su na ovaj jadni i očajni Putinov govor reagirali u svijetu. Američki gerontološki predsjednik Joe Biden, obraćajući se Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, kazao je kako je Putinov napor da organizira “lažne” referendume na okupiranom teritoriju “iznimno značajno kršenje” povelje UN-a, dok je njemački ljevičarski kancelar Olaf Scholz Putinovu objavu nazvao “činom očaja”. Visoki ljevičarski predstavnik Europske unije za vanjsku politiku, Katalonac Josep Borell, najavio je sazivanje ministara Europske unije, što je još jedna potvrda nedjelotvorne i sterilne Unije. Borell je konkretno rekao da će tražiti “konkretan odgovor”. Znam da ga nikada ne će naći. Nakon što je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu još prije osam godina, 2014., Borell mantra i petlja o potrebi sazivanja sastanka i traženja odgovora EU-a. Jadno da jadnije ne može biti. Pa Rusija je agresijom na Ukrajinu ugasila pravo Ukrajine da postoji kao država i ugasila je pravo Ukrajinaca da postoje kao narod, a on, ovaj bijedni Katalonac, i dalje mantra i petlja. Isto mantra i petlja Norvežanin glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, koji nikada ne bi bio na toj dužnosti da nije sin bivšega pokvarenog političara Thorvalda Stoltenberga kojega je tek Oluja u kolovozu 1995. poslala u ropotarnicu povijesti kao zaštitnika Srbije i Slobodana Miloševića. Stoltenberg ml. je rekao kako vojni savez do sada nije vidio da Moskva uvodi bilo kakve promjene kako bi povećala spremnost svojih nuklearnih snaga. Što je mislio da će ih Putin u svome govoru nacrtati i njemu poslati u sjedište NATO-a u Bruxellesu!? Ovdje nisu toliko bitni prosvjedi u Rusiji onih koji su protiv novačenja i rata protiv Ukrajine, možda je daleko važnije to što bjeloruski Ukrajinac Aleksandar Lukašenko ne će slijediti Putinov primjer, a to smo saznali nakon što je lukavi Lukašenko isturio Aleksandra Volfoviča, državnoga tajnika bjeloruskoga Nacionalnog vijeća sigurnosti, koji je rekao da se mobilizacija “ne odnosi na njih”. “Stanovnici Bjelorusije mobilizirani su takvi kakvi jesu”, rekao je Volfovič.

Cijelo ljeto Bakir Izetbegović, čelnik militantne islamističke Stranke demokratske akcije, duboko i široko je u predizbornoj kampanji za izbore koji će se ipak održati u listopadu. Luta po svijetu i po Bosni Hercegovini i širi laži i dosad neviđeni govor mržnje prije svega prema Hrvatima i katolicima. Ovaj poturčeni kršćanin je tako u Jablanici, gdje je tijekom muslimanske agresije na Hrvate 1993. izvršen pokolj nad njima od strane muslimanske Armije BiH, izjavio: »Naš je i Tvrtko, naše je i osmansko, austrougarsko i jugoslavensko naslijeđe, mi smo i Bošnjaci i Bosanci i Europljani i ništa ne isključuje jedno drugo. Zato s ponosom možemo reći da je kralj Tvrtko naš, da je naša i kraljica Katarina, da smo pod Tvrtkovim ljiljanima obnavljali neovisnost 1992. godine. Bobovac je naše mjesto. Naše je i osmansko i austrougarsko naslijeđe u BiH. Ničega od navedenog ne treba se odricati. Bošnjaci u sebi sadrže slojevit identitet«. Pokušajte tamo gdje Bakir kaže “Bošnjaci” umetnuti riječ “Srbi” i dobit ćete Memorandum SANU-a i srpske laži koje je jako dobro opisao Dobrica Ćosić. Osim prekopiranih srpskih laži koje muslimani-Bošnjaci koriste od 1993. godine kako bi stvorili još uvijek nestvoreni identitet, još su opasnije ove građanističke floskule kojima je glavni cilj potpuna unitarizacija i islamizacija Federacije BiH na štetu katolika i Hrvata.

To isto tvrdi i Josip Vajdner, glavni urednik Katoličkog tjednika, lista Vrbosanske nadbiskupije, kada kaže: »Nema dvojbe kako vodstvo Islamske zajednice u BiH promišlja i djeluje politički u nacionalne svrhe, a ne prvotno vjerski ni vjernički – upravo onako kako je SPC djelovala u osvit krvavoga rata 1990-ih«. Lucidni Vajdner to ovako pojašnjava: »Danas smo svjedoci kako Islamska zajednica u BiH otvoreno stoji uz jedan politički projekt: pokušaj stvaranja bošnjačke nacionalne države, pod vodstvom jedne politike – one SDA, koristeći pri tome vrlo sličan narativ onom već viđenom srpsko-pravoslavnom. I dok su istupe čelnika te partije – Bakira Izetbegovića o ugroženosti Bošnjaka i „prebrojavanju“ („Prebrojali smo se, koliko lovaca imamo i koliko mladih i instruktora na dronovima…“) te nadoknađivanju ljudi robotima, mnogi jednostavno ocijenili kao nebuloze intelektualno inferiornoga političara i dovoljno bezobraznoga čovjeka koji kao „Sarajlija“ ništa u sebi „sarajevskoga“ nema (ni govora, ni manira), dotle se za „pojašnjenja“ te ideje iz usta lidera Islamske zajednice u BiH, to ne može kazati. A zbog toga je i nadasve ozbiljnije i tužnije«. I nema mu se što dodati.

Hamdija Abdić Tigar optužen je za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića, a Razim Halkić “zastupnik” hrvatskog naroda u Domu naroda Federacije BiH, inače iz “multietničke” ili “građanske” stranke SDP, sestrinske stranke SDP Hrvatske (raport.ba/ratni-komandant-halkic-odgovorio-abdicu-dragi-moj-tigre-vidjeli-smo-u-mostaru-kako-vi-brojite). Optužba na optužbu, nikako da dođe do presude.

»Igrat ćemo napadački, s puno lopte, optimiziranog posjeda s ubrzanjem napada«, izjavio je ovih dana novoustoličeni trener Hajduka Mislav Karoglan što je ponukalo lucidnoga nogometnog trenera iz Varaždina Samira Toplaka da se zapita kuda vodi ovaj rječnik i u nogometu. Kako je nogomet “najvažnija sporedna stvar na svijetu” ono što u zadnje vrijeme izjavljuju treneri i reporteri s nogometnih utakmica veliko je unazađivanje hrvatskoga jezika i u športu u kojem smo na svijetu među najboljima. Ne samo što športski reporteri govore srpski da je lopta “van terena” i slično, sada su kao papige preuzeli i glupe riječi iz engleskoga da se igra u “tranziciji”, a ne da je u pitanju protunapad, odnosno “kontranapad”.

Dražen Oreščanin, predsjednik udruge Glas poduzetnika na facebooku je napisao: “Davne 1997. godine tada mladi kardinal Bozanić je u Božićnom obraćanju rekao ovako: ‘Na djelu je grijeh struktura što su ih omogućili zakoni i propisi, kojima prvotni cilj nije bio opće dobro čovjeka i zajednice. Ovo naše društvo, koje je tranziciju provodilo u prilikama kad je pozornost bila usredotočena na ratna događanja, u ovom poslijeratnom vremenu pozvano je da hitno preispita teške uvjete u kojima se našao veliki dio pučanstva’. Nakon te izjave nikada se kardinal nije obratio na sličan način, a trebalo i je i treba i sada. Grijeh struktura danas je veći nego ikad, a šutnja je gromoglasna. Moje pitanje je: Gdje ste? Gdje su ljudi koji imaju ugled? Zašto šutite? Gdje su Josip Bozanić i Crkva? Gdje su general Ante Gotovina i branitelji? Hoće li istupiti Korado Korlević u ime znanstvene zajednice, Mišo Kovač i Rade Šerbedžija u ime umjetnika, Zvonimir Boban i Goran Ivanišević u ime športaša? Nema nigdje nikog. Zar je moguće da njima ovo razaranje društva i države ne smeta? Zar je moguće da oni to ne primjećuju? Zar je moguće da je njima dobro i da žele ovakvo društvo ostaviti svojoj djeci i unucima? Zar je moguće da će i ovo prešutjeti i gledati svoja posla? Ako su oni odlučili šutjeti, ja sam odlučio ne šutjeti. Koliko god moj glas bio malen i beznačajan, ne mogu šutjeti i gledati. I pozivam sve čiji je glas neovisan, koji je jači, bitniji glasniji od mog da kažu DOSTA JE BILO I OVAKO DALJE VIŠE NE SMIJE I NE MOŽE.”

Malo humora. Gorkoga humora. »”Časni sud GO HDZ-a Grada Zagreba, sukladno Statutu stranke, donio je Odluku o isključenju Damira Škugora iz članstva HDZ-a”, priopćio je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman. Ranije je iz te gradske organizacije Hini rečeno da se radilo o suspenziji članstva do okončanja postupka. Prije nekoliko dana Područni odbor Gradske četvrti Maksimir protiv Škugora je pokrenuo stegovni postupak koji je upućen na Sud časti na razini Grada Zagreba. U akciji, koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija, na meti istražitelja zbog pljačke Ine, našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić«, napisao je Večernji list (https://www.vecernji.hr/vijesti/casni-sud-zagrebackog-hdz-a-iskljucio-iz-clanstva-damira-skugora-1614121). Časni sud! I još HDZ-ov u vrijeme Andreja Plenkovića.

Dugogodišnjega uzurpatorskog predsjednika Hrvatske seljačke stranke Krešu Beljaka nimalo ne cijenim. I zbog njegovih političkih postupaka i zbog načina kako se odnosi prema svojim političkim kolegama. Dugo mi je trebalo da ga moram i pohvaliti. Zato jer me je ugodno iznenadio. Rekao je o montiranom plaču i montiranom tugovanju za engleskom kraljicom Elizabetom Winsdor alias von Sachsen-Coburg und Gotha ono što je odavno u javnosti trebao netko od hrvatskih političara i novinara izreći a nije se usudio. Kako smo danima izmaltretirani prolijevanjima lažnih masonskih i krokodilskih suza za ovom ženom, nakupinom protekloga vremena kojega više nema, Beljak je poručio svima nama da se ne ustručavamo i da se suprotstavimo svima onima koji veličaju ženu koja je 70 godina od nacistice postala globalistička liberalna političarka koja može sve a da joj pritom nitko ne može ništa. I umrla je kao i svaki smrtnik. Beljak je točno rekao da je i ona “od krvi i mesa” i da se nikad prije “nije vruća vode napila” u vrijeme “dok je većina njezinih podanika umirala od gladi”. Posebno Beljaka treba pohvaliti što je javno napisao da je Elizabeta II. bila na čelu donedavne najveće anglikanske imperijalističke velesile, koja je porobila i popljačkala više od pola planeta. I ako bi netko trebao likovati zbog njezine smrti, to su prije svega Hrvati kojima je i ona, posredno ili neposredno, sa svojih 19 godina kobne po Hrvate 1945. godine, pridonijela da se pobije i protjera iz Hrvatske preko pola milijuna Hrvata u najboljoj fertilnoj dobi i u vrijeme kada su Hrvati imali u prosjeku po četiri djeteta. Hvala ti Krešo Beljače!

Franji nedostaje “prijatelj Eugenio” objavljuje Gloria TV (gloria.tv/post/KiLreU6yL6xC6tvYMVX3qQ9F) i dodaje: »Papa Franjo je tužan zbog smrti Eugenija Scalfarija (98), ateista i osnivača sotonističkog lista La Repubblica. U osmrtnici na stranici Repubblica.it (14. srpnja) Franjo piše da je Eugenio “za njega bio vjeran prijatelj”. Franjo se zanosno prisjeća njihovih susreta u Vatikanu i njihovih “ugodnih i intenzivnih” razgovora. Prema Franji, Scalfari, oportunist koji je karijeru započeo kao fašistički novinar, “duboko je promišljao o značenju vjere”. Franjo će u svom srcu čuvati “dobru i dragocjenu uspomenu na razgovore koje je vodio s Eugenijom tijekom godina svojeg pontifikata”. Franjo je u tim razgovorima nijekao Kristovo božanstvo, besmrtnost prokletih duša i vječno prokletstvo. Franjo morbidnu ljubav prema svakom zlu spaja s neobičnom mržnjom prema svemu dobrom.« Tko je tu više lud?

Marijan Majstorović/hrvatski-fokus.hr