Zadnji komentari

Poziv

Pin It

PREDSTAVLJANJE POBJEDNIČKOG ROMANA USKOČKO GNIJEZDO ANTE BRČIĆA –

KNJIŽEVNI NATJEČAJ GRADSKE KNJIŽNICE KAŠTELA ZA NAJBOLJI NEOBJAVLJENI HRVATSKI POVIJESNI ROMAN 2021. KNEZ TRPIMIR

Pozivamo vas na predstavljanje povijesnog romana autora Ante Brčića Uskočko gnijezdo, najboljeg romana pristiglog na Književni natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman „Knez Trpimir“, koji je Gradska knjižnica Kaštela u 2021. godini raspisala po četvrti put s ciljem poticanja književnog stvaralaštva na temu hrvatske povijesti.

Predstavljanje romana Uskočko gnijezdo autora Ante Brčića održat će se u četvrtak 27. listopada 2022. g. u Topničkoj dvorani tvrđave Klis s početkom u 19.00 sati uz projekciju ekraniziranih kratkih ulomaka iz romana.

Roman će predstaviti:

-          Ante Brčić, autor romana Uskočko gnijezdo

-          Zoran Bošković, direktor Naklade Bošković, nakladnik romana Uskočko gnijezdo

-          Rudolf Ćurković, lektor i recenzent romana

-          Renata Dobrić, urednica romana, inicijatorica književnog natječaja i ravnateljica GKK

Predstavljanje organiziraju: IPA Split, Općina Klis, Gradska knjižnica Kaštela i Naklada Bošković. U glazbenom dijelu programa nastupit će klapa Sveti Mihovil.

Odluku o najboljem rukopisu pristiglom na Književni natječaj Knez Trpimir 2021. donijelo je Povjerenstvo u sastavu: Nevenka Nekić, književnica, publicistica, scenaristica, povjesničarka i slikarica; Đuro Vidmarović, književnik, publicist, književni i likovni kritičar, prevoditelj, povjesničar i diplomat i Hrvoje Hitrec, književnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist.

Svrha Književnog natječaja za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman „Knez Trpimir“, koji je Gradska knjižnica Kaštela po prvi put raspisala 2018. g. jest obogaćivanje žanrovske raznolikosti hrvatske književnosti i poticanje zanimanja za hrvatsku povijest, povijesni roman i književno stvaralaštvo te upoznavanje šire javnosti s događajima iz hrvatske povijesti na što zanimljiviji način, a što bi trebalo biti postignuto kroz ovakvu formu.

Književni natječaj Gradske knjižnice Kaštela za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman nosi naziv Knez Trpimir iz razloga što se upravo u Kaštelima, kolijevci hrvatske povijesti, čuva prijepis Trpimirove darovnice (povelje) iz 852. godine (rodni list hrvatske državnosti, najstariji sačuvani spomenik hrvatskog prava i prvi spomen hrvatskog imena u domaćim izvorima), koja je dokaz jačanja hrvatskih vladara i puta prema stvaranju samostalne srednjovjekovne države. Osim toga, knez Trpimir je vladarsko sjedište imao na Klisu i u Bijaćima, dok se najstariji prijepis Trpimirove povelje u kojoj se spominje crkvica sv. Jurja na Putalju iznad današnjeg Kaštel Sućurca čuva u Kaštel Sućurcu, tako da su sve ove značajke poveznica s književnim natječajem GKK koji nosi naziv Knez Trpimir. 

Srdačan pozdrav,

R. Dobrić