Mlinarić: Plenković je novcem hrvatskih građana platio velikosrpski pamflet tiskan u Kragujevcu

Pin It

STIPO MLINARIĆ ĆIPE, U ZAROBLJENIŠTVU PROVEO 272 DANA: Danas me najviše  bole izlomljene, izudarane kosti mojih suboraca prepuštenih zaboravu, koje  leže u neznanim hladnim grobovima - Glas Istre

Stipo Mlinarić na konferenciji na medije: ''Prije dva dana postavio sam Plenkoviću pitanje zašto hrvatska država, Vlada i nakaradna koalicija plaćaju spornu knjigu naslova ''Krajina'', koja je zapravo velikosrpska propaganda i potpora tzv. srpskom svetu. U njoj se dovodi u pitanje obrambeni i oslobodilački karakter VRO Oluja''. 

''Ako uzmemo kako se Plenkovićeva Vlada odnosi prema proslavi Oluje, mogu samo ustanoviti da se on zapravo stopostotno slaže s ovom knjigom koju je i platio, ne svojim novcem, nego novcem svih građana RH. Platio je ovaj pamflet koji je tiskan u Kragujevcu i prodaje se u Zagrebu 50 metara od središnjice HDZ-a''.

''Pustio sam 48 sati da vidim hoće li itko reagirati. Pokušao sam pronaći koliko je Ured za nacionalne manjine izdvojio za ovaj velikosrpski pamflet. Naravno da nisam mogao pronaći. Nemamo problem s Uredom za nacionalne manjine i da se iz njega plaćaju sve nacionalne manjine; mađarska, ukrajinska, bugarska, bošnjačka, a, na kraju krajeva, i srpska. Da se izdvaja novac za kulturne sadržaje, za kulturno-umjetnička društva,  riječi mi ne bismo rekli''.

Mlinarić se osvrnuo i na nedavni incident u Vukovaru i istaknuo da su u DP-u osudili to kao i svako nasilje: ''No Pupovac, perfidno, kao što i inače sve radi, povezuje taj incident sa 17. studenim gdje smo mu Mario Radić i ja poručili da neće baciti vijenac u Dunav jer time izjednačava

''Kao predsjednik Centra dr. Ivan Šreter imam u posjedu na tisuće dokumenata koji pokazuju da je 1989., 1990. i 1991. državno vodstvo Srbije i Jugoslavije planiralo, a JNA izvršila agresiju na RH. Ništa nije bilo slučajno i ništa Hrvatska i Hrvati nisu bili krivi i nisu, na žalost, mogli izbjeći rat. U ovoj knjizi nema ništa o srbijanskim logorima u Srbiji ili na okupiranim dijelovima Hrvatske. U knjizi 1991. nestaje i kreće se od Sarajevskog sporazuma i dalje se opisuje oslobađanje Hrvatske kroz akcije Bljesak i Oluja''.