Kako je financiran skup: ‘Mi želimo na vlast’?

Pin It

Organizacija ljevičarskog okupljanja pod nazivom “Dosta je” Odmah na izbore” iziskivala je značajna financijska sredstva utrošena kako bi se skup izreklamirao, na prijevoz i prehranu prosvjednika, kao i za izradu prigodnih artikala.

Zbog specifičnosti pozitivne zakonske regulative o financiranju političkih stranaka u Hrvatskoj, lako se može zaključiti da je ovaj prosvjed s elementima predizbornog skupa ljevice financiran novcem svih poreznih obveznika. Pa čak i onih koji na stranke organizatore kao i na njihove zahtjeve gledaju s neodobravanjem.

Godišnja sredstva iz državnog proračuna za lijevu opoziciju

Skup “Dosta je! Odmah na izbore! organiziralo je 11 oporbenih lijevih stranaka: SDP, Možemo, Socijaldemokrati, IDS, HSS, Radnička fronta, Centar, Glas, Reformisti, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom.

One u ukupnom zbroju iz državnog proračuna godišnje dobivaju oko 3 200 000 eura (266 000 eur/mj).

Radi se o pozamašnom iznosu koji je nedvojbeno dovoljan za organizaciju ovakvog prosvjeda kao i drugih stranačkih aktivnosti. Uz sredstva iz državnog proračuna, kao i druge stranke, godišnje uprihode i značajna sredstva iz lokalnih proračuna.

Troškovi skupa: Letci, plakati, autobusi, sponzorirane objave na društvenim mrežama, sendviči

Lako je zaključiti da trošak subotnjeg skupa nije bio malen. Uzimajući u obzir troškove autobusa, letaka, sendviča, vode, promotivnih štandova, tiskanja majica i ostalih reklamnih artikala, postavljanje pozornice i razglasa, sponzorirane objave na društvenim mrežama…

Ukupnim troškovima prosvjeda možemo pridodati i značajan “besplatni” medijski prostor, koji je organizatorima ovog skupa kao nikome prije toga, bio otvoren u velikoj većini medija.

Namijenjena sredstva državnog proračuna za stranke 2024.

U 2024. godini političke stranke koje su zastupljene u Hrvatskom saboru iz državnog će proračuna dobiti 9,7 milijuna eura. Tako je odlučio Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik, iznos je u odnosu za prethodnu godinu povećan za 1,4 milijuna eura.

Proračunski novac raspodjeljuje se prema stanju u trenutku konstituiranja Sabora, pa dodijeljena sredstva ne odgovaraju aktualnom stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru. Znači, stranka čiji se zastupnik u Hrvatskom saboru od nje odmetne i prestane bit njenim članom i dalje za njega po sili zakona do kraja mandata dobiva proračunski novac. Strankama se novac iz proračuna doznačuje tromjesečno.

Na račun SDP-a će ove godine sjesti 2,2 milijuna eura

S obzirom na to da iznos koji dobivaju, ovisi o broju zastupničkih mjesta na početku saziva Hrvatskog sabora,najviše će pripasti HDZ-u – 3,99 milijuna eura. Na račun SDP-a u ovoj će godini ‘sjesti’ 2,2 milijuna eura, Domovinskog pokreta oko 705.000 eura, Mostov 506.000 eura, Možemo 331.000 eura, a na račune SDSS-a i IDS-a po 194.000 eura.

HSLS, HSS i Hrvatska konzervativna stranka od države će dobiti po 125.000 eura.

Šest stranaka koje u Saboru predstavlja po jedna zastupnica (RF, Nova ljevica, Glas, SSiP, Centar, Reformisti) dobit će po 68.685 eura, a osam stranaka koje predstavljaju zastupnici (Hrvatski suverenisti, Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku, HDS, HSU, Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS i HDSSB) po 62.441 euro.

Naime, za zastupnice, kao podzastupljeni spol, od države se dobije deset posto više sredstava nego za zastupnike. Što znači da mandat zastupnice mjesečno vrijedi 5723 eura, a zastupnika 5203 eura.

Kako se financiraju političke stranke u RH

Područje financiranja političkih stranaka u RH uređeno je Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Prema njemu političke stranke mogu se financirati iz dvaju temeljih izvora: iz vlastitih aktivnosti i imovine te sredstvima državnog proračuna kao i proračuna lokalne samouprave.

“Političke stranke mogu radi ostvarivanja svojih političkih ciljeva stjecati prihode od imovine u svojem vlasništvu, članarine, izdavačke djelatnosti, dobrovoljnih priloga (donacija), prodaje propagandnog materijala, organiziranja stranačkih manifestacija te iz drugih zakonom dopuštenih izvora”

Lideri 11 oporbenih lijevih stranaka organizirale su prosvjed na Trgu svetog Marka s ciljem smjenjivanja Turudića i raspisivanja izbora…

“Političke stranke, nezavisni zastupnici, zastupnici nacionalnih manjina i nezavisni članovi predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu se financirati iz sredstava državnog proračuna, kao i proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, na način i pod uvjetima utvrđenima ovim Zakonom”.

U RH stranke imaju vrlo skromne prihode od imovine ili članarina stoga su u najvećoj mjeri ovisne o sredstvima državnog ili lokalnog proračuna.

Sredstva za redovito godišnje financiranje političkih stranaka određeno je u iznosu od 0,05% ostvarenih rashoda poslovanja iz prethodno objavljenog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna. Iznos garantiranih sredstava iz lokalnih proračuna nije unaprijed postotno definiran, a određuje ga jedinica lokalne i regionalne samouprave za svaku godinu.

Važno je napomenuti da pravo na redovito godišnje financiranje iz državnog i lokalnih proračuna imaju političke stranke koje imaju barem jednog zastupnika u Hrvatskom saboru ili u predstavničkim tijelima lokalne samouprave.

narod.hr