Soros širi kontrolu: Mogao bi postati vlasnik više od 200 radijskih postaja u SAD-u

Pin It

Die Verschwörung der Woche: Wie konnte der Satan zu George Soros werden? |  SN.at

George Soros uskoro bi mogao preuzeti veliki udio u drugoj najvećoj radijskoj tvrtki u SAD-u. Tako bi pod svoju kontrolu stavio više od 220 postaja diljem zemlje i dobio moćnu kontrolu nad medijskim sadržajem.

Soros Fund Management otkupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy, drugom američkom radijskom emiteru iza iHeartMedia, tijekom stečajnog postupka. Poznati milijarder, koji financira razne ljevičarske udruge, kupio je dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora. Napominje se da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40 % ukupnog duga Audacyja, javlja New York Post pozivajući se na sudska izvješća i neimenovani izvor.

Izvor upoznat sa situacijom, napominjući da je republikanac, vjeruje da Soros kupuje udio kako bi imao veći utjecaj na javno mnijenje u mjesecima pred predsjedničke izbore 2024.

“Ovo je zastrašujuće”, rekao je izvor.

Moćna kontrola nad medijima

Izvori su za The Post rekli da je Sorosev udio jednak oko 40 % nadređenog duga tvrtke – golemi dio koji bi, iako nije većina, mogao donijeti učinkovitu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja. Audacy je potvrdio Sorosevo ulaganje nakon što su se pojavila izvješća o poslu.

“Odluka naših postojećih i novih dužnika da postanu dioničari u Audacyju predstavlja značajan glas povjerenja u našu tvrtku i budućnost radijskog i audio poslovanja”, rekao je Audacy u izjavi.

Audacy je 7. siječnja podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga. Ročište za odobrenje plana restrukturiranja Audacyja zakazano je za 20. veljače pred američkim sucem Christopherom Lopezom na stečajnom sudu u Houstonu.

Audacy inače posjeduje preko 200 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država, uključujući njujorški WFAN i 1010 WINS, kao i KROQ sa sjedištem u Los Angelesu.

Ovo je najnovija Soroseva medijska igra. Prošlog ljeta, fond povezan sa Sorosem pridružio se konzorciju bivših zajmodavaca koji su platili 350 milijuna dolara za bankrotiranu Vice Media – medij koji je na svom vrhuncu nekoć bio procijenjen na 6 milijardi dolara. Sudac saveznog stečajnog suda na Manhattanu presudio je da Soros Fund Management i Fortress Investment Group predstavljaju najbolju opciju da se tvrtka sa sjedištem u Brooklynu izvuče iz stečaja prema Poglavlju 11.

narod.hr