‘Kuha’ u Sesvetama: Tomašević ih konstantno zanemaruje, najavljen i prosvjed

Pin It

Gradska četvrt Sesvete, koja obuhvaća četvrtinu ukupnog prostora Grada Zagreba, suočava se s nizom problema koji uključuju promet, infrastrukturu i komunalne usluge. Naselje Sesvete, s populacijom od 70.800 (prema popisu iz 2021.) stanovnika na 16.525,47 hektara, suočava se s ozbiljnim poteškoćama u svakodnevnom funkcioniranju.

Jedan od velikih problema izazivaju stalne poplave u pothodniku ispod Zagrebačke ceste. Ako se problem ne riješi kroz nekoliko dana, Sesvećani će izaći na ulice.

Jedan od ozbiljnijih problema je što velik dio Sesveta u 21. stoljeću nema adekvatnu kanalizaciju kao niti gradski vodovod.

Veliki problem koji ih posebno muči jest pothodnik ispod Zagrebačke ceste koji je već mjesecima potopljen. Tako je došlo i do ozljede školskog djeteta kada se ta voda zamrznula. Dijete je palo i ozlijedilo se. Šetnica koja još uvijek nije sanirana i zbog koje su Sesvećani i Vijeće Gradske četvrti organizirali i konferenciju za medije prozivajući odgovorne čeka svoj epilog (radovi su započeti). Pothodnik još nema niti prolog iako se mjesecima upozorava gradsku vlast na ovu problematiku koja u Sesvetama polako postaje simbol dugotrajne neefikasnosti u rješavanju ključnih problema.

Pothodnik, ključna veza između autobusnih postaja, ostao je nefunkcionalan i predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik za građane.

Najavljuju prosvjed: Sesvete se zanemaruje

Predsjednica mjesnog odbora Staro Brestje – Anđe Čujić i predsjednice VGČ Sesvete – Ines Sose Meštrović uputile su i otvoreno pismo zbog “problema pothodnik”.

“Godinama imamo problem s ne funkcionalnošću jedinog pothodnika u Sesvetama, koji koristi mahom veliki broj stanovnika Starog i Novog Brestja. Pothodnik spaja dvije autobusne postaje na južnoj i sjevernoj strani naselja i jedini je “sigurni” prijelaz s jedne na drugu stranu jer su dva najbliža semafora istok-zapad udaljena po 250 m od pothodnika.

Medijskim obraćanjem i dopisima tražili smo pomoć Grada i Gradskih ureda te su 16. siječnja na terenski izvid izašli predstavnici raznih gradskih ureda. Donijeli su zaključak da je potrebno u što kraćem roku postaviti novu ogradu koja je zbog prometne nesreće na tom mjestu bila uništena i bačena na stubište pothodnika, kao i hitno rješavanje odvodnje, zbog koje dolazi do poplava unutar pothodnika.

Čini se kako Možemo ponovno želi zaustaviti gradnju crkve, ovaj put radi se o Vrbanima. Naime, u planu je na Vrbanima 3 bila izgradnja crkve

Danas, više od mjesec dana od tada jedino su Zg. ceste postavile novu ogradu za koju smatramo da nije prikladna jer ima otvore na sebi tako da će dolaziti do nanosa vode s kolnika na pješake koji se u tom trenutku budu nalazili na stubištu pothodnika.

Pitam vas sve zar je takav problem očistiti odvodne kanale i postaviti novu zaštitnu rešetku preko odvodnog kanala????

Svjesni smo da nas, stanovnike Sesveta Grad Zagreb sustavno zanemaruje, mogla bih čak reći omalovažava u našim potrebama.

Mi to više nećemo trpjeti!!!

Kišno vrijeme koje je najavljeno donijet će još veće probleme. Tražimo od SVIH vas da poduzmete hitne mjere i riješite problem u našem pothodniku do 27. veljače.

Poslije toga krećemo s organiziranim prosvjedima kojim ćemo izraziti svoje veliko nezadovoljstvo zbog ne brige Grada Zagreba spram Sesveta”, stoji u pismu koje potpisuju Čujić i Sosa Meštrović.

Problem u Sesvetama samo je jedan u nizu

Uz probleme u Sesvetama, Zagreb se suočava s nizom drugih teškoća. Štakori postaju sve veći problem, prijete zdravlju i higijeni građana. Divlje svinje su novi „golubovi“, pretrpani kontejneri, nedostatak mjesta u vrtićima, povećanje poreza, neodržavanje tramvaja koji samo stanu i autobusa za koje je normalno gledati kako se sami zapale, problemi s „novim“ tramvajima bez klime koji su stari „samo 30 godina“ samo su neki od problema s kojima se građani suočavaju.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obećavao je promjene, ali čini se kako se situacija samo pogoršava. Građani se pitaju koliko dugo trebaju trpjeti namjerno zanemarivanje ili nesposobnost gradonačelnika. Hoće li se situacija popraviti ili će Zagreb nastaviti tonuti u probleme?

narod.hr