Macron opet: Rusija je samo ‘srednja sila’ i možda ćemo poslati vojsku u Ukrajinu

Pin It

39044809-Blower Cartoon duck rider Emmanuel Macron - Telegraph | Newsprints

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovio je, u razgovoru koji je u subotu navečer objavio list Le Parisien, da će u Ukrajini “u nekom trenutku” možda biti potrebne zapadnjačke kopnene operacije.

“Ja to ne želim i neću pokrenuti takvu inicijativu, ali možda će u nekom trenutku biti potrebne operacije na terenu, kakve god da bile, kako bi se suprotstavilo ruskim snagama”, rekao je Macron. “Snaga Francuske je u tome da mi to možemo”, dodao je.

Francuski predsjednik se dan ranije u Berlinu sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom. Macronove opetovane izjave da ne želi isključiti slanje kopnenih snaga u Ukrajinu izazvale su zabrinutost kod francuskih saveznika, u prvom redu Njemačke, i gotovo jednoglasno protivljenje francuske oporbe.

U razgovoru za Le Parisien, Macron je ustvrdio da ne postoji neslaganje s Berlinom s tim u vezi. “Strateške razlike ne postoje”, rekao je.  “Između kancelara i mene nikada nije bilo nesporazuma. Imamo jako bliska stajališta u pogledu ciljeva i situacije. Razlikuje se način na koji ih izražavamo”, dodao je.

Države po broju nuklearnih bojevih glava

Podsjeća da Francuka ima nuklearno oružje

“Njemačka ima stratešku kulturu velikog opreza, ne-intervencije, i drži se podalje od nuklearnog oružja”, objasnio je. “To je model koji se jako razlikuje od modela Francuske, koja ima nuklearno oružje i koja je sačuvala i ojačala profesionalnu vojsku”, rekao je.

Macron je rekao da će u tjednima koji dolaze posjetiti Kijev.  Naglasio je također da pomoć Francuske i Njemačke Ukrajini može biti komplementarna.

“Njemačka troši više od Francuske, ima više proračunskog prostora, to je prilika. A Francuska, pak, može učiniti stvari koje Njemačka ne može”, rekao je te relativizirao snagu Rusije. “Ne treba se dati zastrašiti, nismo suočeni s velikom silom. Rusija je srednja sila s nuklearnim oružem, ali njezin BDP manji je od BDP-a Europljana, manji od njemačkog, od francuskog”, rekao je.

geopolitika.news