Panika u Hrvatskoj, sustav pred kolapsom

Pin It

U Hrvatskoj nema dovoljno liječnika, već godinama upozoravaju stručnjaci. Prema posljednjim podacima Atlasa liječništva Hrvatsku je od 2013. godine napustilo 1205 liječnika, od čega ih je najviše otišlo prošle godine, čak 158. Samo od početka ove godine otišlo je još pet liječnika, a pitanje je koliko će ih otići do kraja godine.

Prosječna dob liječnika koji napuštaju Hrvatsku je 36 godina, a u trenutku odlaska u prosjeku imaju osam godina iskustva. Više odlaze liječnice nego liječnici, pa je tako Hrvatsku napustilo 57 posto ženskih liječnika u usporedbi sa samo 43 posto liječnika.

Najviše se odlazi u Njemačku, a nju u stopu slijede Ujedinjeno kraljevstvo i Austriju. Iz Hrvatske liječničke komore objašnjavaju da plaća nije jedini razlog zbog čega liječnici odlaze iz Hrvatske. Kao razloge na prvom mjestu navode uvjete rada, uređenost sustava, a tek na trećem mjestu plaću.

Liste čekanja

U međuvremenu su liste čekanja sve duže, pa se na neke preglede čeka i više od nekoliko mjeseci. Tako ćete na prvi dermatološki pregled u KB Dubrava morate čekati do 26. kolovoza, dok ćete na MR abdomena u KBC-u Zagrebu na red doći tek 2. kolovoza. U nekim drugim bolnicama u kojima nema liječnika, situacija je još i gora.

Veliki je problem manjka pedijatara, a najkritičnije je u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, koje unatoč stalno otvorenim natječajima i pogodnostima koje nude ne uspijevaju privući nove pedijatre. Djeca na preglede moraju ići u drugu županiju, a nisu rijetka mjesta gdje rade pedijatri u mirovini jer je teško doći čak i do vanjskih suradnika. Neki tako rade i do 70 godina, pa je pitanje što će biti kada ti liječnici više ne budu mogli obavljati svoj posao.

Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM), upozorava da će u idućih pet godina 40 posto populacije, oko milijun i pol ljudi, ostati bez svog temeljnog liječnika. “Dogodit će se liste čekanja u obiteljskoj medicini koje dosad nisu upamćene u hrvatskom zdravstvu”, upozorava Ban Toskić.

Zadrani posvjeduju

Problemi s nedostatkom liječnika nisu samo u manjim sredinama. Grad Zadar već dulje vrijeme ima problema s nedostatkom pedijatra. U rujnu prošle godine su građani prosvjedovali nakon što je grad ostao samo na devet pedijatara.

U javnosti se već neko vrijeme spekulira da ćemo uskoro morati početi uvoziti liječnike kao što danas uvozimo NKV radnike iz Nepala. Hrvatska ne bi bila prva zemlja koja je za liječnicima morala posegnuti van granica svoje države. To su već ranije napravile brojne zemlje zapadne Europe čiji su liječnici privučeni visokim plaćama otišli preko bare u SAD, gdje zarađuju puno više nego u EU.

Doc. dr. sc. Hrvoje Mihalj s KBC-a Osijek ipak misli da se to neće tako skoro dogoditi te da Hrvatska nema tako velik problem s liječnicima kako se u prvi tren može pomisliti.

“Moji kolege odlaze u inozemstvo kao što to rade i oni u drugim europskim zemljama, no taj je intenzitet pao u posljednjih nekoliko godina. Mislim da neće biti tzv. uvoza liječnika, jer kod nas broj možda nije po pacijentu loš, nego je pitanje kako smo mi kao zdravstveni radnici raspoređeni”, rekao je dr. Mihalj za Glas Slavonije.

Autor:Dnevno.hr/I.J.