Postizborne poruke: Tko s kim može, a tko ne dolazi u obzir?

Pin It

Penava: SDSS i Možemo! nisu 'među kartama' | Izbori 2024 - Grabancijaš

Najpoželjnija udavača, kako se moglo čuti ovih dana, definitivno je Domovinski pokret. Upravo bi oni mogli biti ključni za sastavljanje. Da bi mogli ići u formiranje većine bilo je jasno već u kampanji. Domovinski pokret nije imao svog premijerskog kandidata. DP sada ima sve karte otvorene, ali neće odustati od svojih određenih politika i programa.

Sastavljanje većine još se ne nazire. Iako broj mandata pokazuje da je to lakše HDZ-u nego SDP-u, karte ostalih aktera, prije svega Domovinskog pokreta i Mosta, polako se otvaraju.

Najpoželjnija udavača, kako se moglo čuti ovih dana, definitivno je Domovinski pokret. Upravo bi oni mogli biti ključni za sastavljanje. Da bi mogli ići u formiranje većine bilo je jasno već u kampanji. Domovinski pokret nije imao svog premijerskog kandidata. DP sada ima sve karte otvorene, ali neće odustati od svojih određenih politika i programa.

DP-u sve karte otvorene

No, kod DP-a sigurno je s kim ne žele u koaliciju: s Pupovčevim SDSS-om i s Možemo. To su i u izbornoj noći, ali i dan nakon, više puta ponovili svi ključni ljudi DP-a. O drugim opcijama da se, čini se, dogovoriti. U obzir dolaze i HDZ i SDP.

Politolog Jakov Žižić u komentaru prvih rezultata izbora naglasio je kako će buduća većina u Saboru uvelike ovisiti o tome koliko će HDZ u konačnici dobiti glasova

“Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. On će ispostaviti one politike koje mislimo provoditi i pričat ćemo o onome o čemu smo pričali i prije izbora… SDP ima šansu ako će provoditi naše politike. Mi ćemo postaviti naše politike”, rekao je u četvrtak potpredsjednik stranke Mario Radić.

Lider HDZ-a Andrej Plenković o suradnji s Domovinskim pokretom nije htio govoriti, no ministri Ivan Anušić i Branko Bačić jasno su dali do znanja da je to itekako moguće, ali i poželjno.

Most za širu vladu desnice i od centra nalijevo

Osim Domovinskog pokreta, bitan faktor je i Most. Njima pak ostaje jedino mogućnost koaliranja sa SDP-om ili podržavanje tzv. manjinske vlade. Više puta su i prije i nakon izbora ponovili da ni u jednom scenariju Most neće ići s Plenkovićevim HDZ-om. Štoviše, cilj im je, kažu, HDZ poslati u oporbu. Za to bi se ipak morali udružiti sa strankama ljevice. SDP ipak u nekim scenarijima dolazi u obzir, ali ne na čelu sa Zoranom Milanovićem.

Komentirajući prve rezultate izbora za Sabor, Kristijan Sedak za Narod.hr izjavio je kako je sukladno volji birača HDZ zaslužio dobiti mandat za sastavljanje Vlade

“Mi smo jasno u kampanji komunicirali da nama Zoran Milanović nije prihvatljiv s obzirom na to da je imao priliku obračunati se s korupcijom. Mislimo da je Milanović ovim ulaskom u kampanju s jednom nogom u jednu ruku pomogao čak HDZ-u, mobilizirao je jedan dio birača”, naglasio je Nikola Grmoja.

Iako su prije izbora odbacivali bilo kakvu suradnju s DP-om, sada se to ne čini nemoguće. Naime, Most je predložio sastavljanje jedne šire koalicije “u koju bi ušao DP ili dio DP-a, Most, možda dio ljevice”. Jedino što Most ističe, kao i DP, je da im je Možemo neprihvatljiv suradnik.

“Uvjet Domovinskog pokreta je da nema Možemo i SDSS-a u Vladi. Pozivam ih na razgovore kako bismo formirali antihdz Vladu bez Možemo i SDSS-a i kako bismo Plenkovića kojeg su toliko napadali poslali u oporbu”, poručio je Grmoja u petak ujutro.

Suverenisti: SDSS i Možemo ne dolaze u obzir

Most je pak na izbore izašao s Hrvatskim suverenistima koji su osvojili dva mandata, Vesna Vučemilović i Marijan Pavliček. Dok ih mediji nazivaju “mogućim žetončićima”, oni su jasni – ostaju vjerni Mostu. Tvrde da će svi dogovori ići s i preko partnera s kojima su izašli na izbore. Marija Pavliček jasno je dao do znanja da s HDZ-om neće, a posebno ne sa SDSS-om i Možemo. Još prije izbora Vesna Vučemilović istaknula je da osobno ne podržala ni HDZ ni SDP.

Možemo: Podržati manjinsku Vladu SDP-a, ali…

Iz stranke Možemo još su prije izbora jasno rekli NE desnici. Bilo koja stranka s desnog spektra nije dolazila u obzir. Ipak, u izbornoj noći mnoge su stvari promijenile. Tako je Sandra Benčić svoj završni govor posvetila rušenju HDZ-a i pozvala desne stranke da im se pridruže u tom. S HDZ-om pregovora nema, no suradnja sa SDP-om je moguća.

“Ponovili smo da jedini izlaz imamo u tome da se u Saboru sastavi većina koja će podržavati manjinsku vladu SDP-a. To konkretno znači da će SDP s partnerima sastaviti tu Vladu. U tu Vladu ne bismo išli mi, na što pristajemo, ali ne bi išla ni desnica i tako dobili bismo ono što smo obećali biračima – rušenje HDZ-a i da desnica ne ulazi u tu Vladu”, istaknula je Sandra Benčić za Novu TV u četvrtak.

Da neće podržati HDZ u izbornoj noći još su se izjasnili Fokus-Republika i Istarski demokratski sabor (IDS). S Plenkovićem ni pod koju cijenu neće ni Nezavisna platforma Sjever. Ono što je gotovo uvijek sigurno je da će manjinci pružiti ruku onima kojima zatreba.

narod.hr