Dijaspora okrenula leđa HDZ-u: 'Plenković laže, morali smo napustiti zemlju'

Pin It

U srijedu su održani parlamentarni izbori u Hrvatskoj, a osim u Lijepoj našoj, glasalo se i u drugim zemljama gdje žive Hrvati. Njemačka televizija DW Fokus povodom toga je razgovarala s Hrvatima koji žive u Njemačkoj.

Oni su došli ispred veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu, a tamo su birače upitali kako vide situaciju u Hrvatsku i razmišljaju li o povratku u Republiku Hrvatsku. "Izašli ste na izbore, znači da vas zanima što će biti s Hrvatskom i kako će se stvari razvijati", pitao je novinar jednu djevojku koja je izašla na izbore u Berlinu.

"Želim da naša država bude što bolja", počela je, a na pitanje što je bilo loše s vlasti u Hrvatskoj, odgovorila je: "Ulovili ste me na prepad. Glupo je reći da nema ništa dobro, sigurno". Potom je otkrila i što je potrebno za dobar život u Hrvatskoj. "Potrebno je imati neku visoku plaću s kojom možeš živjeti, uštedjeti i planirati budućnost". 

Dodala je kako nikada nije očekivala da će se morati skupiti iz Hrvatske i otići trbuhom za kruhom. "Raditi u tuđoj zemlji i njima puniti proračune. Ova vlast je zakazala totalno", odgovorila je druga gospođa. Potom je otkrila zašto je napustila Hrvatsku. "Otišla sam jer nisam bila zaposlena, radila sam na crno, totalni kaos. Suprug je dao život za svoju domovinu, moja djeca su dobila mirovinu od 363 kune i morala sam otići", rekla je tužnog glasa.

'Stvarajte novu, sretniju bolju Hrvatsku...'

Otkrila je tko je po njoj zakazao i što se mora promijeniti. "Prvenstveno vlast. Vlast, vlast, vlast", istaknula je. Kada joj je novinar rekao kako premijer Andrej Plenković tvrdi kako se popravio standard, da je pala inflacija, da se bolje živi i da raste kreditni rejting, gospođa je odmah ispalila: "Kome? Njima da možda, ali narodu, običnom narodu, nula bodova. Laže, laže, laže". "Stvarajte novu, sretniju bolju Hrvatsku, a ne naseljavati strane ljude. Hrvatska je naša, za koju su se naši muževi, očevi, braća borili da bi bili sretni, a mi smo daleko od sreće. Žalosni smo i tužni što smo morali napustiti naše domove", zaključila je za kraj.

Jedan je gospodin otkrio kako svaki puta glasa. "Rado sam izašao na izbore, sve godine izlazim na izbore. Odlučio sam se da su potrebne promjene. Neka se promjeni cijela garnitura hrvatske vlade. Ima ih oko 25 koji nisu dosljedni to dalje vršiti", kazao je. Jedan je mladi Hrvat otkrio kako se želi vratiti u Hrvatsku, zbog čega je i izašao na izbore. "Razmišljam o povratku u Hrvatsku, tako da mene zanima stanje doma. Sve vrijednosti koje mene zanimaju nalaze se u Hrvatskoj. Ne nalazim se s ljudima i kulturom općenito", poručio je.

Otkrio je najveću razliku između Njemačke i Hrvatske. "Vrijeme je definitivno ljepše, ja sam s mora i volim lijepo vrijeme", kazao je. Drugi je mladić pak bio zadovoljan situacijom u Hrvatskoj. "Hrvatska je ušla u eurozonu, došla je u Schengen, došlo je do boljitka. Porez se smanjio. Dosta sam zadovoljan posljednjih 15, 16 godina", rekao je te je naglasio da će se vratiti u Hrvatsku kad završi specijalizaciju. Jedna je gospođa otkrila što bi voljela da se promijeni. "Školstvo, da se ne događa ono što sada rade. Da naši umirovljenici imaju nešto bolji status. Ima još toga, ali neka se i ovo dogodi. Ne sviđa mi se ni kako se odnose prema ženama", zaključila je.

direktno.hr