Zadnji komentari

Nijemci zabrinuti zbog velikog porasta plemenskog kriminala, ali ne znaju kako ga nazvati

Pin It

MRŽNJA, STRAH I NASILJE: Ovo je pravo lice migranata! - Dnevno.hr

Kriminal u Njemačkoj povezan s plemenskim strukturama s Bliskog istoka u velikom je porastu, ali političarima je dodatni problem kako ga nazvati jer se ne žele zamjeriti jedni drugima a ni useljenicima.

Porast plemenskog ili klanskog kriminala vidljiv je na primjeru savezne zemlje Sjeverne Rajne Westfalije. Protuzakonita djela povezana s plemenskim strukturama najčešće s Bliskog istoka ondje su prošle godine porasla za 20,3 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju najnoviji podatci zemaljskog ureda za borbu protiv kriminala.

Ministar nije osobno predstavio izvješće iz obzira prema Zelenima

Kako piše list Frankfurter Allgemeine, godišnje izvješće o toj vrsti kriminala obično objavljuje ministar unutarnjih poslova na tiskovnoj konferenciji, ali ovog puta ministar Herbert Reul to nije učinio, očito iz obzira prema koalicijskom partneru Zelenima. U Sjevernoj Rajni Westfaliji na vlasti je koalicija CDU-a i Zelenih, Reul je član CDU-a.

Zabrinjavajući podatci o kriminalu time su zasjenjeni pitanjem kako ga nazvati, jer se Zeleni tradicionalno protive opisu koji bi upućivao na određene imigrantske skupine, pa su stoga i protiv naziva “klanski”, odnosno “obiteljski” ili “plemenski” kriminal. Pritom je jasno koje useljeničke skupine u toj vrsti kriminala imaju glavnu ulogu.

U priopćenju poslanom medijima uz izvješće, Reul je napisao: “Klanski kriminal ne može se prešutjeti. Vidimo da su kriminalni članovi klanova i dalje na našim ulicama i da svoje šake ne drže u džepovima. Spremnost na nasilje je nemjerljiva”.

Frankfurter Allgemeine piše kako se taj citat očito odnosi na koalicijskog partnera Zelene, koji upravo pokušavaju prešutjeti o kome je riječ.

Petina slučajeva organiziranog kriminala povezana s klanovima

Policija u Sjevernoj Rajni Westfaliji zabilježila je porast te vrste kriminala za 20,3 posto u godinu dana, osumnjičenih je 4.035, što je za 11,2 posto više. Petina svih slučajeva organiziranog kriminala povezana je s turskim ili libanonskim obiteljskim strukturama.

Početkom 2022., uoči zemaljskih izbora, Zeleni su zamjerali CDU-u da upravo zbog izbora pretjeruje s upozorenjima na plemenski kriminal. U međuvremenu su ušli u koaliciju s CDU-om i sami se uvjerili da je problem još veći nego što je to Reul ranije prikazivao.

Ali se još ne mire s opisom, tvrdeći da pojam “klanski” zvuči “populistički” i da stigmatizira određene skupine.

U Njemačkoj vlada opće uvjerenje da stabilnost njemačkog gospodarstva i sigurnost mirovina ovise o useljavanju, stoga sve stranke osim AfD-a snažno podupiru useljavanje. Pojedini političari, uglavnom iz redova CDU-a, u posljednje vrijeme upozoravaju na opasnosti koje prijete ponajprije od ilegalnog useljavanja, ali njihova upozorenja ne nailaze na dovoljan odjek.

Više od stotinu sumnjivih klanova samo u Sjevernoj Rajni Westfaliji

Policija u Sjevernoj Rajni Westfaliji registrirala je 116 klanova, odnosno plemenskih cjelina najčešće s Bliskog istoka, koji su umješani u organizirani kriminal. Među kaznenim djelima za koje se terete njihovi pripadnici i koja su povezana s njihovim obiteljskim strukturama, 30,9 posto udjela imaju pljačke i ozljede, te djela protiv osobne slobode, drugim riječima otmice.

U Ruhrskom području, gdje je jedna od najvećih koncentracija klanova, česti su slučajevi njihovih međusobnih obračuna koji znaju trajati i danima. Jedina od dvije svijetle točke u svemu tome je da je broj takvih javnih tučnjava u posljednjih pet godina pao sa 179 na 37 koliko ih je zabilježeno prošle godine. Druga je ta da je policija postala uspješnija u istragama, što znači da više slučajeva takve vrste kriminala završi na sudu.

Plemenski kriminal očituje se i u organiziranoj zloporabi socijalnih primanja i pranju novca, a nerijetko se bilježe slučajevi primatelja socijalne pomoći koji žive u raskošnim vilama i voze skupocijene automobile.

narod.hr