Zadnji komentari

Sve manje Nijemaca želi raditi. I oni traže socijalnu pomoć

Pin It

Hoće li nas njemačka recesija gurnuti u još dublju provaliju? Stručnjaci  kažu da hoće - Index.hr

Zaoštrila se kriza u Njemačkoj: ‘Tako nešto nismo vidjeli još od 1991. godine’. Mnogi projekti koji su još početkom prošle godine bili profitabilni postali su u međuvremenu neodrživi zbog naglog rasta troškova gradnje i puno viših kamata, kao i smanjenih subvencija pod utjecajem strožih energetskih propisa.

Kriza u njemačkoj stanogradnji zaoštrila se u kolovozu u uvjetima skupih kredita i građevinskog materijala i broj tvrtki s otkazanim projektima dosegnuo je najvišu razinu od početka 1990-ih, izvijestio je u utorak institut ifo.

Otprilike petina kompanija, njih 20,7 posto, navodi da su im u kolovozu otkazani projekti gradnje stanova, pokazala je anketa ifo-a. U srpnju njihov udio iznosio je 18,9 posto.

“Otkazivanje projekata gradnje stanova dosegnulo je novi vrhunac. Tako nešto nismo vidjeli još od početka istraživanja 1991. godine”, rekao je voditelj odjela anketa u IFO-u Klaus Wohlrabe.

Većina Nijemaca misli da se više ne isplati raditi: “Uz malo ‘rada na crno’ i državnu pomoć zaradim više nego na poslu”

EK srezala prognoze rasta u 2023., Njemačka tone u recesiju

Mnogi projekti koji su još početkom prošle godine bili profitabilni postali su u međuvremenu neodrživi zbog naglog rasta troškova gradnje i puno viših kamata, kao i smanjenih subvencija pod utjecajem strožih energetskih propisa, rekao je Wohlrabe.

Sve je više tvrtki u problemima, pa je tako 44,2 posto tvrtki prijavilo manjak narudžbi u kolovozu, naspram samo 13,8 posto u isto vrijeme prošle godine, navode u ifo-u.

poslovni.hr/hrvatski-fokus.hr