Zadnji komentari

AfD u Saskoj-Anhaltu na vrhuncu popularnosti proglašen ekstremističkom organizacijom

Pin It

AfD

Regionalni ogranak desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u saveznoj zemlji Saskoj-Anhaltu državna obavještajna agencija klasificirala je kao ekstremističku organizaciju, samo nekoliko dana nakon što je stranka dospjela na prvo mjesto u anketi provedenoj na državnoj razini.

Njemački Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka tvrdi kako je prikupio dovoljno dokaza koji da je nekoliko članova i izabranih dužnosnika AfD-a desničarski ekstremisti, piše Remix.

Odluku je u utorak potvrdio Jochen Hollmann, šef regionalnog odjela službe u Saskoj- Anhaltu.

Pod istragom već dvije godine

Objasnio je da je zemaljska podružnica AfD-a pod istragom zbog navodnog ekstremizma od 2021. godine, a savezna obavještajna agencija sada dobila nove informacije koje pokazuju da stranka “nije u skladu s ljudskim dostojanstvom, demokracijom i vladavinom prava”.

Saska-Anhalt druga je njemačka savezna zemlja u kojoj je regionalna organizacija AfD-a proglašena ekstremističkom, nakon što se to dogodilo u Tiringiji 2021. godine.

Ekstremistička klasifikacija daje saveznim obavještajnim agentima veće ovlasti u praćenju komunikacije stranačkih dužnosnika i članova, što nameće ozbiljna pitanja o građanskim slobodama i demokratskim normama u Njemačkoj.

Takav nadzor uključuje između ostaloga i angažman doušnika, praćenje financijskih tokova, kao i prisluškivanje, čitanje i praćenje privatne komunikacije građana.

AfD optužuje vlast za česti nadzor oporbe, ali unatoč tome građani glasuju za njega

U ekskluzivnom intervjuu za Remix News u rujnu, njemački zastupnik u Europskom parlamentu Maximilian Krah, koji se priprema voditi predizbornu kampanju AfD-a za Europski parlament 2024., ustvrdio je da se u Njemačkoj često poduzimaju mjere nadzora oporbe. “Sumnjam da se čak i ovaj naš razgovor prisluškuje”, rekao je.

“U drugim demokratskim zemljama nezamislivo je da vladina agencija nadzire oporbu na način na koji nas nadziru”, ustvrdio je.

“Međutim, ima nešto novo: javnost i birače više nije briga za to. Iako nas nadziru, iako u novinama pišu da nas smatraju prijetnjom javnom poretku, ljude jednostavno nije briga. I dalje glasuju za nas. Pridružuju se našim redovima”, dodao je Krah.

Nikolaus Kramer, predsjednik kluba zastupnika AfD-a u Mecklenburgu-Prednjoj Pomeraniji, opisao je u utorak taj potez obavještajne agencije kao “vidljiv i jadan pokušaj prokazivanja”.

Popularnost AfD-a neprestano raste

Odluka o uvrštavanju područje organizacije AfD-a na popis ekstremista donešena je samo nekoliko dana nakon što je anketa koju je INSA provela za njemački list Bild pokazala da je AfD s 33 posto glasova zauzeo prvo mjesto u saveznoj zemlji Saskoj-Anhaltu.

Desničarska populistička stranka AfD, koja vodi kampanju protiv masovne imigracije, protivi se opskrbi Ukrajine oružjem i ističe se euroskepticizmom, na vrhu je anketa nakon porasta popularnosti od 7 posto od posljednjeg ispitivanja javnog mnijenja u travnju.

U Saskoj-Anhaltu trenutačno je na vlasti koalicija Kršćansko-demokratske unije (CDU), Socijaldemokratske stranke (SPD) i Slobodnjačko demokratske stranke (FDP), koju mnogi smatraju političkim mainstreamom kojega ugrožava znatan porast populizma diljem zemlje.

Potpora AfD-u, tradicionalno popularan u zemljama koje su bile dio DDR-a, eksponencijalno raste u cijeloj zemlji, a njemačko biračko tijelo daleko je naklonjenije ideji da ta stranka bude dio vlade nego dužnosnici mainstream politike.

Anketa koju je Civey proveo za časopis Spiegel pokazala je da bi 47 posto Nijemaca smatralo prihvatljivim da stranke uđu u koaliciju s AfD-om na državnoj razini, što je brojka koja se u istočnim dijelovima Njemačke penje na 55 posto.

Na nacionalnoj razini, stranka je po popularnosti za petama oporbenom CDU-u i daleko  ispred stranaka vladajuće lijevo liberalne koalicije.

narod.hr