Zadnji komentari

Dajte nam Sjeverne Koreje!

Pin It

Bilo bi skroz zgodno vidjeti kako ino ministar Grlić-Radman čita Juche Kim Jong Unu kao što je nekoć zaneseno recitirao pjesme svoga ruskog kolege Lavrova. A i Plenković sve više podsjeća na ”dobrog vođu” Kim Jong Una koji brine za svoj narod.

I kad sam mislila da luđe ne može, na subotnjem prosvjedu ‘za slobodnu Palestinu’ u Zagrebu uz bok palestinskoj zastavi – zastava Sjeverne Koreje! Iznad te dvije stoje prekrižene zastave Izraela i Južne Koreje.

Ne morate biti vrstan poznavatelj povijesno-političkih burnih previranja u Isusovoj domovini i ne trebate ići ‘od stoljeća sedmog’, u slučaju Izraelaca od 20. stoljeća prije Krista, da ono što se zbivalo na zagrebačkom Kvatriću u subotu ocijenite u najmanju ruku subverzivnim.

Prosvjed za mir? Pa tko lud nije za mir?! Ubijanje djece? Pa nije valjda netko za to?! (osim kad su djeca u majčinom trbuhu. Onda je to OK). Palestinski narod treba imati državu? Pa valjda svaki narod treba.

I tako se na tom skupu pod nazivom “Ne u naše ime – mir i sloboda Palestini” u organizaciji nečeg što je nazvano Inicijativa za slobodnu Palestinu skupilo na Kvaternikovom trgu ponešto onih koji ne kuže ništa pa su došli pokazati da su za sve ovo navedeno gore, za mir, protiv ubijanja djece, državu palestinskog naroda…

Jer ako smatrate problematičnim Hamasov upad tamo početkom listopada u Izrael i sva zvjerstva tada napravljena, onda valjda niste za mir i OK vam je sve navedeno.

Bilo je tu i nešto Palestinaca, izvornih ili neizravnih čiji je stav oko ovog sukoba razumljiv.

Čija je to kuhinja?

No veći dio ili barem onaj najglasniji, čini jedna posve druga grupacija.

O tome u vodećim hrvatskim medijima – i privatnim i javnim, nećete čuti ni a ni b.

Iza inicijative koja organizira ove ”mirovne” prosvjede u Zagrebu malobrojna je, ali glasna ekipa koja nakon predavanja na politologiji ili filozofskom ili pak posla u državnoj službi smišlja na koji će sljedeći prosvjed.

Tako stereotipno. Bubnjari koji su bubnjali za ”slobodnu Palestinu” i zbor koji je davao glazbenu podlogu ovom prosvjedu, jedan dan su na skupu za ”klimatsku pravdu”, drugi na queer festivalu, treći na Trnjanskim krijesovima, četvrti na Zagreb Prideu, peti na Noćnom maršu, šesti na prosvjedu da se Mireli Čavajdi omogući znate već što. Sedmi dan valjda odmaraju.

Ne zaboravite, iz iste kuhinje proizašla je i zagrebačka vlast.

No, kakve sad veze ti antifašisti, feministi, transrodni, queer borci za klimu imaju sa sukobom na Bliskom istoku? Pojma nemam.

Još kad vidim jedan od transparenata s tog skupa s prekriženim zastavama Izraela i Južne Koreje iznad palestinske zastave i zastave Sjeverne Koreje uz natpis ”Smrt fašizmu, sloboda narodu”, tek mi onda ništa nije jasno.

Sedma sila?!

Sjeverna Koreja je OK?! Hamas, politička organizacija koja vlada u Gazi koju je većina zapadnog svijeta uvrstila u terorističke organizacije, to nam je sasvim prihvatljivo?!

Izgleda da je, barem većini medija. Tu, nažalost nisu iznimka niti oni koji bi trebali biti bastion profesionalizma, koji ne ovise o klikovima i pogledima već o našem i vašem novcu i o milosti i nemilosti vladajućih,  a to su HRT i Hina.

Te su medijske kuće dale izniman tretman ovom nakaradnom skupu. Bez propitivanja, bez zadrške…

Gdje je antisemitizam?

Križanje izraelske zastave do prije koji bi se mjesec smatralo ozbiljnim antisemitizmom.

Danas je to čisto prihvatljivo. Čista avangarda.

Ista ekipa po Hrvatskoj dan danas huška represivni aparat na svaki U, na svaku oznaku HOS-a kalemeći Hrvatima uteg antisemitizma, a isti glasovi dolaze i simultano iz države koja je ”židovsko pitanje” riješila u rekordnom roku – Srbije.

Dok tragaju za slovom U po Hrvatskoj, čisti antisemitizam zbiva se na ovakvom i na sličnim prosvjedima po Europi i SAD-u.

Dok kratkovidni europski istražitelji u ”velikoj” akciji razbijaju nekakve navodne desničarske ćelije i hapse 15-godišnjake, islamisti već dulje vrijeme po Europi rade dar-mar. Vrlo otvoreno i javno.

Jedna od organizatorica skupa solidarnosti je i Emina Bužinkić. Tko je ona zapravo?

Promijenite lokaciju

Zašto borci za mir na Bliskom Istoku na spominju Hamas?

Znaju li da je riječ o organizaciji koja negira holokaust? Znaju li da prema svojoj povelji Hamas žene smatra korisnima samo za ulogu majke koja će odgajati nove džihad borce? Znaju li kolika je zastupljenost žena u Palestinskoj samoupravi u Gazi? Koliko ih radi? S koliko se godina udaju?

Možda da to nauče prije sljedećeg Noćnog marša za prava žena.

Mogu i mirotvorske ideje otići širiti i bliže samoj lokaciji. Možda i u Gazu. Teheran?

Ovako iz Zagreba čini se nekako neuvjerljivo.

Iste mirotvorske ideje i zablude o Hamasu imali su i sudionici Nova glazbenog festivala koji su 7. listopada bili prvi na udaru Hamasovih džihadista.

Tako paradoksalno, festival se održavao tik uz granicu s Gazom pod egidom ‘jedinstvo i ljubav’. Završio je s najmanje 260 ubijenih, izmasakriranih, silovanih…

Nismo o njima ništa čuli na ovom famoznom prosvjednom okupljanju.

Zato smo mogli vidjeti da je Sjeverna Koreja super.

Južna je zločesta. Skupa s Izraelom.

Diplomatski odnosi Hrvatske i Sjeverne Koreje? 

A gdje je tu Hrvatska? Pa nemamo valjda diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom?

Bismo li ih trebali imati?

Bilo bi skroz zgodno vidjeti kako ino ministar Grlić-Radman čita Juche Kim Jong Unu kao što je nekoć zaneseno recitirao pjesme svoga ruskog kolege Lavrova.

A i Plenković sve više podsjeća na ”dobrog vođu” Kim Jong Una koji brine za svoj narod.

”Hvala na ručku”, pohvalio se Plenković nedavno izjavom koju mu je uputila neimenovana djevojčica koja mu je prišla. Jer ”veliki je vođa” hrani svoju djecu.

Pa makar iz džepova poreznih obveznika.

Uoči superizborne godine.

No mi barem imamo kakve takve izbore.

Ovi u Sjevernoj Koreji nemaju.

narod.hr