Zadnji komentari

Biden suočen s „povijesnim problemom“. Prestar za utrku, a zamjene još lošije

Pin It

Pojedini američki mediji spominju  „vađenje iz ormara“ Hillary Clinton kao zamjene za posrnulog Bidena, ali njen je rejting još i gori od njegovog. Osim toga, već je jednom (2016.) bila poražena od Trumpa što je također važan i otežavajući element.

Njena tadašnja loša predizborna izvedba je na kraju i iznjedrila „izbornu anomaliju“ – prvu u povijesti SAD-a, kada je na čelo zemlje došla osoba potpuno izvan kontrole tzv. duboke države

Zanimljiv analitički tekst objavio je nedavno američki CNN kroz pero Harryja Entena. Kontekst istoga je američka predizborna utrka i vrlo loša pozicija u kojoj se u istoj našao aktualni predsjednik Joe Biden. Autor konstatira kako je „istina da Trump trenutno ima malu, ali (ipak, op.ZM.) jasnu prednost nad Bidenom.

Izdvajam najvažnije dijelove analize čiji čitav tekst možete pogledati na ovoj poveznici:

Pogledajte najnovija nacionalna istraživanja CBS News/YouGov, CNN/SSRS, Fox News, Pravnog fakulteta Sveučilišta Marquette i Sveučilišta Quinnipiac. Svih pet su ankete visoke kvalitete koje zadovoljavaju CNN-ove standarde za objavljivanje.

Svih pet daje Trumpu prednost od 2 do 4 boda u odnosu na Bidena među registriranim ili vjerojatnim biračima. Sami za sebe, nijedan od ovih podataka ne znači previše. Trumpovo vodstvo u svim je unutar granice pogreške. Međutim, u prosjeku zajedno daju sliku trenutačnog predsjednika sa stvarnim problemom.

Bidenov povijesni kiks

Tijekom proteklih 80 godina, vladajući su u prosjeku vodili svoje potencijalne protivnike za nešto više od 10 bodova otprilike godinu dana prije izbora. To uključuje gotovo sve dužnosnike za koje imamo ankete od Franklina Roosevelta 1943.

Uključuje Baracka Obamu protiv Mitta Romneya u studenom 2011. Ovo je značajno jer su brojni demokrati pokušali odbaciti trenutne podatke koji pokazuju da je Biden u nevolji rekavši da je i Obama bio u zaostatku u ovom trenutku. To jednostavno nije istina.

Trump je u studenom 2019. zaostajao za Bidenom za oko 10 bodova – podsjeća CNN.

To je ono što Trumpovu sadašnju malu prednost u anketama čini tako izvanrednom – navodi dalje Enten i podsjeća kako nikada nije imao takvu prednost tijekom kampanje 2020. „Ne govorim samo o ovoj točki u ciklusu 2020. Govorim o bilo kojem trenutku. Također ne govorim samo o prednosti u prosjeku. Govorim o prednosti u bilo kojoj nacionalnoj anketi koja zadovoljava CNN-ove standarde za objavljivanje tijekom cijelog ciklusa 2020.“

U ovom ciklusu bilo je 17 takvih istraživanja u kojima je Trump dobio veći udio glasova od Bidena.

Isto vrijedi i za swing države, gdje je Trump vodio u barem jednoj anketi u državama u kojima nikada nije vodio 2020. godine. To uključuje Michigan, Nevadu i Pennsylvaniju – sve države koje će biti ključne u određivanju sljedećeg predsjednika.

Što se promijenilo za Bidena?

Pitanje je, naravno, zašto Biden ima toliko poteškoća protiv čovjeka kojeg je posljednji put uspio poraziti.

Autor konstatira kako to nije zbog podjela unutar demokratskih redova „zbog načina koji je vodio rat između Izraela i Hmasa“ i to potkrepljuje rezultatima određenih anketa.

Navodi kako je Bidenov najveći pad zapravo u centru. Bio je ispred za samo 12 bodova među umjerenima u Quinnipiacovoj anketi i za 18 bodova u Marquetteovoj anketi.

Biden je prestar

Zapravo, ideologija je vjerojatno pogrešan način da se objasni zašto se birači udaljavaju od predsjednika Bidena – navodi Enten.

To b možda i moglo biti gospodarstvo, pitanje po kojem Biden zaostaje za Trumpom. Ali glasači su također dali prednost Trumpu nego Bidenu u pogledu gospodarstva do kraja kampanje 2020. godine.

Vjerojatno najbolje objašnjenje za Bidenove probleme koje mogu smisliti su njegove godine. Više od možda bilo kojeg drugog pokazatelja, pitanje je li Biden prestar da bude predsjednik najviše se promijenilo od 2020. godine, zaključuje dalje autor teksta u CNN-u.

„Uzmite u obzir ankete New York Timesa/Siena Collegea objavljene ranije ovog mjeseca iz šest najbližih država koje je osvojio Biden: Georgije, Arizone, Wisconsina, Pennsylvanije, Nevade i Michigana. Ogromnih 71% registriranih birača u tim državama reklo je da je Biden prestar da bi bio učinkovit predsjednik. Većina svih skupina navedenih u unakrsnim tablicama ankete rekla je tako, uključujući 51% demokrata.“

Godine 2020., polovica tog postotka registriranih birača (36%) rekla je da je Biden prestar da bi bio učinkovit predsjednik.

Činjenica da toliko birača smatra da je Biden prestar ima smisla s obzirom da je on najstariji predsjednik ikada.

Sada bi Biden mogao pobijediti u ovoj kampanji ako uspije uvjeriti dovoljno glasača da je njegov protivnik također prestar za taj posao. Uostalom, Trump bi također bio najstariji predsjednik koji je ikada pobijedio na izborima.

Međutim, Bidenov problem je u tome što samo 39% birača vjeruje da je Trump prestar za posao.

Ako Biden uspije povećati taj broj, nemojte se iznenaditi ako se ankete počnu mijenjati. Ali ako ne uspije, Trump bi mogao postati prvi predsjednik nakon Grovera Clevelanda koji je izabran na neuzastopne mandate – završava tekst CNN-a.

Zaključak

S analizom CNN-ovog analitičara teško se ne suglasiti. Međutim, ima nekoliko „nijansi“ koje se autor očito ne usuđuje javno konstatirati.

Naime, činjenica je da su prema starosnoj dobi i Biden i Trump „tu negdje“. Biden ima 81, a Trump 77 godina – pa to ne bi trebao biti ključni problem koji čini razliku.

Ali Trump u svojim javnim nastupima izgleda neusporedivo energičnije, fizički u puno boljoj kondiciji (zavidjeti mu mogu i mnogi znatno mlađi od njega), a mentalno je puno stabilniji od Bidena koji se prečesto gubi, a na javnoj sceni ponekad djeluje kao zombij. Nerijetko zbog toga izaziva i sažaljenje (kod onih zluradih i podsmjeh).

Ali teško da se u politici  i političkim ambicijama netko može pouzdati u element sažaljenja ili sućuti od strane građana-birača zbog loše psihofizičke kondicije ili stanja nekog od kandidata.

Sažaljevanje i sućut još bi eventualno i mogli proći  kada bi se radilo o nečijoj osobnoj tragediji u smislu iznenadnog gubitka voljene osobe – žene, muža, djeteta.

Ali građani uvijek i svugdje ipak traže stabilnog, čvrstog i odlučnog političara kao svog predvodnika i vođu zemlje. Traže nekoga tko bi im mogao biti uzor, s kojim bi se mogli lakše poistovjetiti.

Nije teško priznati da Biden jednostavno to nije. Naravno, ne svojom krivicom – jer zdravlje prečesto nije u našim rukama, a životna dob to nije uopće. Zub vremena nas gricka i njemu pobjeći ne možemo. Ali zato bismo trebali znati kada treba stati, kad se bolje povući nego od sebe praviti cirkusanta i objekt sažaljevanja ili izrugivanja. Ni jedno ni drugo nije dobro i ugodno.

Poražavajuća činjenica

Ono što je po Bidena i demokrate još više zabrinjavajuće, pa i poražavajuće s obzirom kako oni nadziru daleko najveći dio američkih utjecajnih medija, kao i poluge izvršene, a sve više i sudbene vlasti – je činjenica da Trumpu reputacijski nisu naškodili ni brojni sudski procesi koji su protiv njega u prošlih godinu dana pokrenuti. Štoviše! Trump pokazuje nevjerojatnu žilavosti i nepopustljivost, u uvjetima kada bi ogromna većina drugih ljudi već odavno odustala od politike u ime barem malo osobnog mira. Neki od tih procesa su krajnje neugodni, ali jedan se posebno ističe jer je po Trumpa i vrlo opasan: onaj u saveznoj državi Georgiji gdje ga se optužuje za organiziranje pobune na Capitol Hillu početkom siječnja 2021. godine. Kada bi bio proglašen krivim za urotu, prijetila bi mu kazna i do 70 pa i više godina zatvora.

Ali i pored svega toga Trump još uvijek suvereno vodi ispred svojih stranačkih protukandidata, a kako smo vidjeli i iz CNN-ove analize – i ispred samoga Bidena.

Hillary Clinton ili Kamalla Harris?

Demokratska stranka, naravno, svega je ovog itekako svjesna. Međutim, za sada naprosto nema drugih mogućnosti. Pojedini američki mediji spominju  „vađenje iz ormara“ Hillary Clinton kao zamjene za posrnulog Bidena, ali njen je rejting još i gori od njegovog. Osim toga već je jednom (2016.) bila poražena od Donalda Trumpa što je također važan i otežavajući element.

Njena tadašnja loša predizborna izvedba je na kraju i iznjedrila „izbornu anomaliju“ – prvu u povijesti SAD-a, kada je na čelo države došla osoba potpuno izvan kontrole tzv. duboke države – Donald Trump.

S druge strane Biden na mjestu svog nasljednika vidi isključivo sadašnju potpredsjednicu Kamalu Harris. Ali ona je jedina od članova aktualne američke vlade koja je nepopularnija i od samoga Bidena, a preciznije – nije popularna niti u jednom segmentu američkog društva ili nekoj od saveznih država.

Nema više vremena za kvalitetno predstavljanje novih kandidata

Problem po demokrate je i taj što je do izbora ostalo manje od godinu dana, pa bilo koji novi kandidat ne bi imao dovoljno vremena (možda i hrabrosti) da u tako kratkom vremenu jasno artikulira svoj predizborni program i u njega još uspije uvjeriti birače.

Iz naše perspektive, kandidat za predsjednika SAD-a iz neke od dviju dominantnih stranaka može izgledati kao vrh vrhova, međutim, oni koji su ionako već po svojim političkim karijerama blizu vrha nikako ne žele ostati poraženi, makar za to u konkretnom slučaju i imali opravdanje.

Poražene jednostavno nitko ne voli pa brzo ispadaju iz igre. Onaj tko ima političke ambicije poraz si ne smije dozvoliti pogrešnim odabirom – konkretno, u „spašavanju vojnika“ Bidena.

Oni s manje ili bez ambicija, međutim, teško da mogu biti pogodan supstitut. Birači to osjete.

Zato među demokratima raste nervoza (zato o tome sigurno džabe ne govore ni njima skloni srednjostrujaški (mainstream) mediji).

Izrael i Ukrajina sada su im drugorazredan problem iako im ni tamo „ne cvjetaju ruže“.

Zoran Meter/geopolitika.news