Zadnji komentari

'Kafansko veče' u Areni i migranti u središti grada: 'Zagreb postaje šabački vašar'

Pin It

Sad ja imam pitanje za te koji su mene pitali, ono slavno pitanje, gdje si bio '91.? Gdje ste vi sada? Gdje su vam djeca? Što slušaju? S kim se druže? Za koga glasaju? Gdje ste, vi veliki 'rvati, dok vam glavni grad postaje šabački vašar?

Nakon što je u četvrtak održano "Kafansko veče" u zagrebačkoj Areni podigla se prašina na društvenim mrežama. O svemu se na svojem Facebook profilu oglasio i skladatelj, dirigent i trombonist Miron Hauser, brat svjetski popularnog glazbenika Stjepana Hausera. 

U četvrtak je u Areni Zagreb održano "Kafansko veče" tijekom kojeg su u šest sati nastupali srpski izvođači Dejan Matić, Zorana Mićanović, Đani, Jana, Mirko Plavšić i Emir Đulović. Zagrebačka Arena pretvorena je u veliku kafanu, a bili su postavljeni i stolovi i stolice kako bi sve izgledalo što uvjerljivije. "Kad se već priča o "Kafansko večer" u Areni, ovaj video je samo ekstenzija. Cijeli Zagreb je postao ne kafana, nego šator u Brčkom ili nešto takvo. Često sam čuo 'Ah, vi Istrijani, vi ste oduvijek bili Titovi',...", započeo je glazbenik u objavi.

Rekao je kako je svašta slušao o nedovoljnom hrvatstvu te je naveo kako je ljudima teško objasniti da je 1991. godine bio u vrtiću te da su njegovi roditelji nakon Domovinskog rata prodali auto kako bi njemu i bratu Stjepanu mogli kupiti tenisice i da su sve uložili u njihovo obrazovanje. "Da smo se itekako naradili, svi zajedno, da bismo i on i ja postali magistri umjetnosti", kratko je objasnio u uvodu Miron.

'Neke stvari su nedopustive'

Objasnio je njegovo i bratovo obrazovanje bilo prilično zahtjevno i skupo te da je osobno uvrijeđene zbog organizacije neprimjernih događaja. "Osjećam prilično uvrijeđen činjenicom da se organiziraju potpuno neprimjereni eventi. U ovom momentu, ja imam 38 godina, šef-dirigent sam jedinog nacionalnog jazz orkestra. Znači, može se reći da značim nešto za kulturu ove Lijepe Naše", naveo je i rekao da je izuzetno ponosan što je to tako, ali da su neke stvari nedopustive.

"Smatram da ne možeš u hotelu s 5 zvjezdica imati "gažera" sa sintisajzerom i disketama, nego gudački kvartet ili jazz trio, itd. Nije da me itko pita, ali očito je da bi trebali. Ako ti mehaničar kaže što trebaš promijeniti na autu, ako ti doktor kaže koji lijek da popiješ, onda ću ti ja reći što da slušaš. Ako si u nečemu neobrazovan, onda pitaš onoga tko je obrazovan. Ima logike, zar ne", nastavio je u svojoj objavi.

'Gdje ste vi veliki Rvati dok vam glavni grad postaje šabački vašar?'

"Sad ja imam pitanje za te koji su mene pitali, ono slavno pitanje, gdje si bio '91.? Gdje ste vi sada? Gdje su vam djeca? Što slušaju? S kim se druže? Za koga glasaju? Gdje ste, vi veliki 'rvati, dok vam glavni grad postaje šabački vašar?Ako je patriotizam 'Ubij Srbina', onda ja nikad nisam bio patriota.

Ako je patriotizam to da plaćaš porez, to da promičeš hrvatsku kulturu, to da obrazuješ sebe i svoju djecu, to da smatraš nedopustivim da se organizira "Kafansko večer" u Areni, onda sam itekako patriot. Što je sljedeće? Vendi Vukelić u Lisinskom", postavio je retoričko pitanje glazbenik i poentirao. Miron je ispod svojeg opsežnog komentara objavio video na kojem se vidi kako na glavnom zagrebačkom trgu brojni migranti plešu na Božić slušajući svoju autohtonu glazbu. Oni su uživali u svojoj muzici i plesali, što je očito zasmetalo mnoge, uključujući i Hausera.

Brojne reakcije

Brojni korisnici komentirali su Hauserovu objavu. "Savršeno dijagnosticirano i objašnjeno. Jedino se bojim da je ovo spika pasi laju a karavani prolaze. I to masovno za Arenu čim osjete turski glasovni triler u zraku", napisala je jedna korisnica. "Taj trenutak kad islamisti slave katoličke blagdane i to sve na trgu u Zagrebu. Znači sad sam sve vidjela", zaključila je jedna korisnica. Neki korisnici ipak se nisu složili s hrvatskim glazbenikom te su mu rekli kako postoji svjetovna, prizemna kultura za koju ne treba obrazovanje te da ljudi imaju pravo slušati što žele.

"Mladiću, uvijek je postojala visoka kultura, kao i svjetovna, kao i religijska, kao i mnoge subkulture. Ne kažem da ne trebaju postojati, niti se ne upražnjavati. Kažem samo da postoji mjesto za sve i to ne treba miješati. Ovo što se događa je kao da s nekog minareta svira Radujte se narodi, ili da na katoličkom radiju svira večernja raga. Ne može kafana u Lisinskom. Jednostavno ne može. Zubi se ne popravljaju u pekari", odgovorio mu je Miron.

direktno.hr