Zadnji komentari

EU hoće samo poslušnike poput Plenkovića

Pin It

Europa zabrinuta zbog novog Orbana na političkoj sceni: 'To potkopava našu borbu'

Zastupnici u Europskom parlamentu izrazili su zabrinutost zbog niza zabrinjavajućih reformskih prijedloga nove slovačke vlade i upozoravaju na polarizirajući jezika slovačkog premijera Roberta Fica.

Europski parlament je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu s 496 glasova za, 70 protiv i 64 suzdržana usvojio rezoluciju kojom se dovodi u pitanje sposobnost Slovačke da se bori protiv korupcije i zaštiti proračun EU-a ako se usvoji reforma kaznenog zakona koju je predložila nova vlada Roberta Fica, izvijestio je Europski parlament.

Eurozastupnici su posebno zabrinuti zbog neopravdanog korištenja ubrzanog postupka za reformu kaznenog zakona i raspuštanja Ureda posebnog tužitelja koji se bavi slučajevima korupcije i teškim kaznenim djelima. Ove promjene ugrožavaju integritet pravosudnih procesa i potkopavaju borbu EU-a protiv prijevara prema zastupnicima Europskog parlamenta.

Također pozivaju slovačku vladu da preispita predložene izmjene zakona o zviždačima, budući da bi se nova pravila mogla koristiti za retroaktivno oduzimanje zaštite. Naglašavaju da svaka reforma kaznenog prava mora osigurati nastavak kaznenih slučajeva koji su u tijeku i učinkovitost novih.

Evo zbog čega su zabrinuti

Parlament nadalje poziva vladu da se pozabavi i spriječi zlouporabu dugotrajnog pitanja stavka 363. Zakona o kaznenom postupku, koji trenutno dopušta glavnom tužitelju da odbije kazneni progon. Europarlamentarci osuđuju i neprikladno i neuljudno izražavanje koje je premijer Fico koristio prema studentu prava uključenom u akademsku razmjenu o stanju vladavine prava i pozivaju sve političke čelnike da konstruktivno i s poštovanjem komuniciraju s javnošću.

Parlament je vrlo zabrinut zbog planova za usvajanje zakona koji potkopavaju građanski prostor, ograničavaju rad nevladinih organizacija i stigmatiziraju organizacije koje primaju inozemna sredstva. Također su zabrinuti zbog planiranog restrukturiranja Radio-televizije Slovačke (RTVS) i žale zbog odluke premijera Fica i nekoliko vladinih dužnosnika da više ne razgovaraju s ključnim medijima.

Zahtijevaju prestanak verbalnih napada na pojedince i predstavnike medija, koji su u prošlosti pridonijeli okruženju u kojem su počinjeni nasilni zločini poput ubojstava Jána Kuciaka i Martine Kušnírová, navodi Europski parlament na svojim stranicama. Nova vlada Roberta Fica pokrenula je 6. prosinca proceduru za reviziju kaznenog zakona zemlje, smanjenjem kazni za teška kaznena djela i raspuštanjem Ureda posebnog tužitelja.

Vladu su također optuživali za ciljane kadrovske promjene u slovačkoj policiji i istražiteljima. Predsjednica Zuzana Čaputová rekla je da će staviti veto na zakon, a Ured europskog javnog tužitelja upozorio je da bi neke izmjene mogle predstavljati rizik za učinkovitu zaštitu financijskih interesa Europske unije i njezin antikorupcijski okvir.

direktno.hr