Zadnji komentari

Svim silama nas nastoje uvući u WW3

Pin It

Slobodna Dalmacija - Upute za preživljavanje atomskog napada: kako bomba  djeluje, koje su sve opasnosti i koliko daleko treba biti od mjesta  eksplozije

Zapad će pomoći Ukrajini da napadne Krim

Sljedeći korak u Crnom moru je da Zapad pomogne Kijevu da napada Krim — koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. — i presječe rusku logističku liniju spasa njezinim snagama koje djeluju u južnoj Ukrajini

Iako Ukrajina nije uspjela postići odlučujući proboj na kopnu 2023., rat na moru bio je zapanjujuće uspješan, jer je uspjela ozbiljno kazniti rusku Crnomorsku flotu zahvaljujući nemilosrdnoj pomorskoj i zračnoj kampanji, koristeći kombinaciju morskih bespilotnih letjelica i krstarećih projektila Storm Shadow britanske proizvodnje, prisilivši Ruse da se povuku u svoju pomorsku utvrdu u Sevastopolju. O tome 17. siječnja piše američki medij The Hill, podsjećajući kako je nakon uništenja desantnog broda „Novočerkask“ krajem prosinca, britanski ministar obrane Grant Shapps pohvalio uspjeh ove kampanje objavom da je Rusija izgubila 20 posto svoje crnomorske flote u samo posljednja četiri mjeseca.

Sljedeći korak u Crnom moru je da Zapad pomogne Kijevu da napada Krim — koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. — i presječe rusku logističku liniju spasa njezinim snagama koje djeluju u južnoj Ukrajini – navodi isti medij prenoseći mišljenja dvaju umirovljenih američkih generala koji su opetovano naglasili hitnost pomoći Ukrajini u ostvarenju ovog cilja.

Prema Benu Hodgesu, bivšem zapovjedniku američke vojske u Europi, Krim je “odlučujući ratni teren”. Bivši vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Europi Philip Breedlove ponovio je to isto naglašavajući: “Ako Ukrajini omogućimo da može napasti Krim — prodorno, ustrajno i precizno — Rusija će biti prisiljena preispitati svoj stav tamo. Udari ih sve, udari ih više puta i uništi ih do detalja,” kazao je.

Uništiti Krimski most

Jedan od ključeva za prekidanje ruske logističke pruge za njezine snage na Krimu je 12 milja (19 kilometara) dug most preko Kerčkog tjesnaca. Njegovo bi uništenje ozbiljno ograničilo sposobnost Moskve da opskrbi svoju vojsku u južnoj Ukrajini i znatno oslabilo ruske snage. Ukrajinske oklopne snage tada bi se mogle probiti kroz Surovikinovu liniju kako bi stigle do Azovskog mora, prepolovivši ruske snage ako uspiju. Ukrajinske linije bojišnice kod Robotina trenutačno su samo 70 milja (oko 112 kilometara) od azovske obale.

Ukrajina je dvaput napala most na Kerčkom tjesnacu, posljednji put u srpnju prošle godine u napadu dronom na moru koji je prisilio Moskvu da privremeno obustavi cestovni i željeznički promet preko mosta. U svom intervjuu za Economist, predsjednik Volodimir Zelenski molio je Zapad da pomogne Ukrajini da uništi most tako što će Kijevu osigurati krstareću raketu Taurus dometa 300 milja njemačke proizvodnje, nešto što su dužnosnici u njemačkoj vladi, očito uz potporu Bidenove administracije, odbili to učiniti zbog straha da bi to moglo “eskalirati rat”.

Zelenski razumije da bi Taurus bio savršeno oružje za uništenje mosta, koji je već oslabljen prethodnim napadima. Dizajniran kao krstareća raketa za razbijanje bunkera, Taurus bi mogli lansirati iz zraka ukrajinski Su-24 — koji već uspješno koriste Storm Shadow s velikim učinkom — i ako je opremljen sekundarnim punjenjem, mogao bi uzrokovati razornu štetu bilo kojoj strukturi od armiranog betona, čineći most onesposobljenim.

Anabela Jelenčić/geopolitika.news