Zadnji komentari

Europska unija ignorira goruće probleme

Pin It

I hrvatski poljoprivrednici će se možda priključiti masovnim prosvjedima  europskih farmera | Poljoprivreda

‘Mislim da je to besmislica, pogotovo kada se u ovom trenutku događaju daleko ozbiljniji problemi zbog kojih trebamo biti zabrinuti. EU se mora dobro osvrnuti na to koji se drugi problemi trenutačno događaju u svijetu.”

Poljoprivrednici dolaze svojim traktorima na Brandenburška vrata kako bi prosvjedovali protiv planiranih smanjenja državnih subvencija koje im smanjuju troškove goriva 18. prosinca 2023. u Berlinu u Njemačkoj

Dok se Europa grči sa sve nestabilnijim prosvjedima poljoprivrednika – dok ovo pišem, traktori blokiraju nizozemsko-belgijsku granicu, ometaju ključne arterijske ceste u Španjolskoj i opsjedaju Pariz – pomislili biste da bi Europska unija imala previše posla da obrati pozornost na tekuće probuđene gluposti koje toliko informiraju o njihovom svakodnevnom poslovanju. Bio bi u krivu. Daily Mail je 29. siječnja izvijestio da EU cilja na “rodni jezik”. 

U dokumentu Europskog instituta za ravnopravnost spolova na 61 stranici pod nazivom “Priručnik o rodno osjetljivoj komunikaciji”, birokrati savjetuju da je potrebno u potpunosti eliminirati niz pojmova, dok druge treba zamijeniti ili preurediti. Na primjer, izraz “ničija zemlja” – koji je usput prilično dobar opis kako je ratna zona ispred EU parlamenta ovog tjedna izgledala nakon dolaska poljoprivrednika – više se ne bi trebao koristiti zbog svoje isključujuće prirode. Umjesto toga, u dokumentu se predlaže da se umjesto toga koristi “teritorij koji nije zatražen”. Nije bilo savjeta o tome što bi feministkinje trebale raditi dok čitaju All Quiet na Zapadnoj fronti.

Skupa terapija

Još jedan izraz koji treba ići je “Joe Public” jer bi Jane Public mogla biti uznemirena. Iskreno ne znam koga bi uznemirila takva fraza, ali sam prilično siguran da svatko tko je osjetljiv treba mnogo više od zabrane rodno uvjetovanog jezika. Vrlo skupa terapija, na primjer. Ali “Joe Public” mora biti zamijenjen “prosječnim građaninom”. Čak su i linije iz poznatih filmova cenzurirane; citat Zvjezdanih staza “Hrabro ići tamo gdje nijedan muškarac prije nije išao” cenzuriran je kao ključni primjer frazeologije u kojoj “žene mogu biti podložne nevidljivosti ili propustu”.  

Međutim, popis pojmova i fraza koje treba zamijeniti je mjesto gdje postaje posebno duhovit (na “bolan smijeh” način). Riječ “muževna”, na primjer, mora ići, jer EU smatra da je “snažno povezana samo s muškarcima” i stoga je treba prebaciti na “snažne ili energične” (što, mora se istaknuti, to baš i ne čini). U remek-djelu slučajne mizoginije, alat također sugerira da se “shrill” i “nasrtljiv” moraju zamijeniti jer imaju “jake konotacije koje su snažno povezane samo sa ženama”. Dakle, “shrill” mora postati “visokotonski” (to je bolje?) i “nasrtljiv” mora biti “asertivan” (uopće nije ista stvar). 

Postaje još gore. Čak i ako fraze uključuju upućivanja i na muškarce i na žene, EU savjetuje da će možda biti potrebno promijeniti redoslijed svakodnevnih fraza kako bi se očuvala samopoštovanje naših osjetljivijih sestara. Kada ljudi kažu “brat i sestra”, na primjer, to je nepravedno – zašto »brat« uvijek mora biti prvi? (Patrijarhat, očito.) Isto je i s “kraljem i kraljicom” – zašto kraljica ne može doći na red ispred fraze? Gdje je egalitarizam u kraljevskoj frazeologiji? I tako alat sugerira da “ponekad pokušamo zamijeniti redoslijed ovih fraza, govoreći “sestra i brat” i “kraljica i kralj”. To će riješiti… Pa, nešto, za nekoga, navodno. 

Suludost svega toga je smiješna, ali je i simptomatska. Kao što je britanski parlamentarac Nick Fletcher rekao za The Telegraph: “Mislim da su to gluposti, pogotovo kada se trenutno događaju daleko ozbiljnija pitanja zbog kojih trebamo biti zabrinuti. EU se mora dobro osvrnuti na to koji se drugi problemi trenutačno događaju u svijetu. Vode se ratovi, energetska kriza, a mnoge zemlje se nose s istim problemima kao i mi u Velikoj Britaniji. Ovakve stvari su gubljenje našeg vremena.” Zaista. Kao što je Mark Steyn jednom tako sjetno rekao: svi ćemo se svađati oko transrodnih kupaonica kad nas ajatolasi napadni.  

Jonathon Van Maren/hrvatski-fokus.hr