Zadnji komentari

Vođe Hamasa stjerane u kut, ali ne planiraju napustiti Pojas Gaze

Pin It

Vodstvo Hamasa planira ostati u opkoljenom Pojasu Gaze i nastaviti borbu protiv Izraela do kraja, rekao je dužnosnik palestinskog pokreta za Newsweek.

Dok Izraelske obrambene snage (IDF) pojačavaju svoju kampanju ciljanja ključnih osoba u Hamasu i savezničkim frakcijama usred intenziviranih operacija u južnoj Gazi, glasnogovornik Hamasa Bassem Naim rekao je Newsweeku da “nitko od vođa pokreta ne razmišlja o napuštanju Pojasa Gaze,  i neće dopustiti Izraelu da ih protjera.”

Naim je priznao da je IDF u prošlosti imao vođe skupine na nišanu. Ukazao je na prošla ubojstva u kojima su ubijeni visoki dužnosnici Hamasa kao što su Ahmed Yassin, Abdel Aziz al-Rantisi, Salah Shehadeh i Ahmed al-Jabari, kao i drugi čelnici palestinskih milicija, uključujući Fathija al-Shaqaqija iz Islamskog džihada, vođu Narodne fronte za oslobođenje Palestine Abu Ali Mustafu i Yassera Arafata, bišeg palestinskog predsjednika i vođu Palestinske oslobodilačke organizacije. Arafatov službeni uzrok smrti od bolesti 2004. i dalje je izvor nagađanja.

Glasnogovornik Hamasa ustvrdio je da čak ni smrt ljudi koji sada vode Hamas neće spriječiti odlučnost skupine da se bori dalje. “Istina je da izraelski plan cilja na vođe otpora u pokretu”, rekao je Naim, “i istina je da su vođe bitan element u bitci i postizanju pobjede nad neprijateljem.” “Ali na kraju”, dodao je, “ovaj sukob nije između Hamasa i Izraela, već između Palestinaca i Izraela, i s legitimnim nacionalnim ciljevima, i stoga ubojstvo bilo kojeg od vođa neće zaustaviti bitku i neće okončati sukob.”

Trojka na vrhu

Otkako se prvi put pojavio kao ogranak pokreta Muslimanskog bratstva 1980-ih, Hamas se etablirao kao najmoćnija palestinska frakcija posvećena suprotstavljanju Izraelu silom. Brojne središnje osobe čine vodstvo njezina političkog krila i oružanih snaga, poznatih kao brigade Al-Qassama. No trojica muškaraca privlače izrazitu pozornost. Ovaj se trojac ističe ne samo po svojim bitnim ulogama unutar samog islamističkog pokreta, već i po tome što su glavne mete IDF-ovog cilja da jednom zauvijek porazi tu skupinu nakon iznenadnog prekograničnog napada Hamasa 7. listopada koji je izazvao najsmrtonosniji rat u povijesti Pojasa Gaze.

Yahya Sinwar

Vjerojatno najpoznatija ličnost od njih trojice je Yahya Sinwar, poznat i kao Abu Ibrahim. Rođen u Khan Younisu 1962. u obitelji izbjeglica tijekom arapsko-izraelskog rata 1948., Sinwar je brzo postao važna figura u skupini. Pomogao je u osnivanju brigada Al-Qassam te je bio upleten u ubojstva izraelskih vojnika i Palestinaca osumnjičenih za suradnju s Izraelom. Njegovo djelovanje prekinuto je na više od dva desetljeća nakon što je uhićen 1988. u vrijeme dok je Gaza još bila pod kontrolom Izraela. Naposljetku je oslobođen 2011. godine zajedno s više od 1000 drugih palestinskih zatvorenika u zamjenu za oslobađanje IDF-ovog desetnika Gilada Shalita, kojeg je pet godina ranije otela koalicija palestinskih skupina.

Sinwar je nastavio rasti u redovima skupine nakon što je pušten na slobodu i naposljetku je izabran za šefa Političkog ureda Hamasa u Gazi 2017. Od tada se smatra ključnim arhitektom i simbolom ofenzive “Potop Al-Aqsa” pokrenute protiv Izraela više prije više od četiri mjeseca i često je spominjan u izravnim prijetnjama izraelskih dužnosnika.

Prošli tjedan IDF je objavio snimku koja navodno prikazuje Sinwara i članove njegove obitelji kako putuju kroz podzemni tunel nekoliko dana nakon početka sukoba. U izjavi nakon objave videa, glasnogovornik IDF-a, pukovnik Daniel Hagari, ustvrdio je da “lov na Sinwara neće prestati dok ga ne uhvatimo, živog ili mrtvog”.

Prijavljeno je da je Sinwar preživio najmanje jedan pokušaj ubojstva kada je izraelski zračni napad pogodio Khan Younis usred posljednje velike eskalacije sukoba u Gazi u svibnju 2021. Njegov mlađi brat, Mohammed, također se smatra ključnom figurom u Hamasu. Služi kao zapovjednik u brigadama Al-Qassam, a navodno je izbjegao smrt tijekom nekoliko pokušaja ubojstva.

Mohammed Deif

Na čelu brigada Al-Qassam dvije su tajnovite osobe – obje smještene uz Sinwara na vrhu IDF-ove liste za odstrel. Mohammed Deif, vrhovni zapovjednik vojnog krila Hamasa, živi gotovo u potpunosti izvan očiju javnosti. Javnosti su poznate samo dvije fotografije koje otkrivaju njegovo lice, obje datiraju desetljećima unatrag, a njegove rijetke izjave, poput snimljenog govora objavljenog u prvim satima sukoba, uvijek prikazuju samo njegovu siluetu.

Dodajući mitu koji okružuje Deifa, vjeruje se da je preživio najmanje sedam pokušaja ubojstva u kojima je izgubio oko, noge i dio ruke. U jednom pokušaju ubojstva usred posljednjeg totalnog rata u Gazi 2014. navodno su ubijeni njegova supruga, trogodišnja kćer i sedmomjesečni sin. Pojavila su se izvješća o drugim članovima obitelji, uključujući njegovog brata i sina, ubijenih u napadima IDF-a tijekom trenutnog sukoba.

Ono što se zna o Deifu, čije ratno ime, ili nom de guerre, na arapskom znači “gost” što odražva njegovu praksu stalnog mijenjanja lokacija, jest da je njegov pravi identitet Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, također poznat kao Abu Khaled, rođen oko 1965. Kao i Sinwar, bio je sin izbjeglica u Khan Younisu koji su pobjegli od rata 1948. koji je postavio pozornicu za desetljeća dug izraelsko-palestinski sukob koji još uvijek bukti na Bliskom istoku. Deif se također brzo proslavio u novonastalom Hamasu. Pokazao se osobito inovativnim u izradi bombi i borbenim strategijama unutar brigada Al-Qassam. Prethodno ga je zarobio Izrael, gdje je 1980-ih proveo 16 mjeseci u zatvoru. Vjeruje se da je Deif preuzeo zapovjedništvo nad brigadama Al-Qassam 2002. godine.

Marwan Issa

S Deifove desne strane nalazi se Marwan Issa, o kojem se zna još manje. Navodno je rođen u izbjegličkom kampu u središnjoj Gazi i proveo je neko vrijeme u izraelskim i palestinskim zatvorima. Zamjenik zapovjednika brigade Al-Qassam, također poznat kao Abu Baraa i ponekad nazivan “Čovjek iz sjene”, prvi je put viđen na fotografiji tijekom prijema za palestinske zatvorenike oslobođene u spomenutoj razmjeni za Gilada Shalita 2011. godine. Od tada se vrlo malo pojavljivao u javnosti.

Vjeruje se da je Issa odigrao ključnu ulogu u posredovanju u toj razmjeni, što se smatra pokazateljem njegovog političkog utjecaja unutar Hamasa. Sljedeće godine nakon ubojstva Ahmeda al-Jabarija preuzeo je ulogu drugog zapovjednika u brigadama Al-Qassam. Poput Deifa, Issa se pretežno odlučio na zapovijedanje iza kulisa dok je povremeno izdavao snimljene poruke koje ne pokazuju njegove osobine.

Issa je također pretrpio gubitke unutar svoje obitelji kao rezultat izraelske akcije. Palestinski mediji izvijestili su da je Issin sin Mohammed ubijen u izraelskim napadima u prosincu, a IDF je objavio da je Issin brat Wail ubijen tijekom sukoba u svibnju 2021. godine. Marwan Issa navodno je ranjen tijekom akcije IDF-a 2006. godine.

Smrtonosna igra mačke i miša

Osim Sinwara, Deifa i Isse, još dvije značajne figure Hamasa za koje se vjeruje da su prisutne u Gazi su jedan od osnivača skupine, Mahmoud al-Zahar, i glasnogovornik brigada Al-Qassam, Abu Obaida, čije su žestoke video izjave postale javno lice kampanje “Potop Al-Aqsa”. Ostali ključni dužnosnici nalaze se u inozemstvu. Među njima su financijer Zaher Jabarin, koji se u Libanonu ponekad naziva “izvršni direktor” grupe, kao i dvojica najistaknutijih vođa grupe, predsjednik Političkog ureda Hamasa Ismail Haniyeh i njegov prethodnik, Khaled Meshaal, obojica sa sjedištem u Kataru.

Visoki dužnosnici Hamasa izvan Gaze nastavili su prkositi izraelskim prijetnjama pojavljivanjem u javnosti i prisustvovanjem događajima. Ali ubojstvo Saleha al-Arourija, za kojeg se vjeruje da je bio Haniyehov zamjenik, u prošlomjesečnom napadu bespilotnom letjelicom u južnom Bejrutu, koji se naširoko pripisuje IDF-u, dalo je novu težinu izraelskim upozorenjima da će dužnosnici Hamasa biti na meti bilo gdje u svijetu. Hamas je u izvješću u petak objavio da je Izrael likvidirao više od dvadeset Palestinaca u Libanonu i Siriji, uključujući Arourija i dva viša zapovjednika brigade Al-Qassam.

Međutim, čak i kad bi Izrael uspio ukloniti najviše vodstvo Hamasa, Naim je inzistirao na tome da bi takva ubojstva predstavljala samo privremeni neuspjeh i da skupina ima mnogo potencijalnih kandidata spremnih zamijeniti bilo koje starije osobe koje bi mogle dočekati svoj kraj kako rat bjesni. “Atentati mogu privremeno utjecati na tijek bitke”, rekao je Naim za Newsweek, “ali postoji niz alternativnih vođa sposobnih voditi bitku s istom učinkovitošću.”

geopolitika.news