Zadnji komentari

Predsjednik Milanović pomrsio račune HDZu

Pin It

Datum za parlamentarne izbore i najava predsjednika države Zorana Milanovića da će se kandidirati na listi SDP-a za parlamentarne izbore i da je on kandidat SDP-a i koalicije za novog premijera, unijeli su velik nered i strah u redovima HDZ-a, odnosno kod aktualnog premijera Plenkovića i njegove vlade.

Prema svim anketama i ispitivanjima javnog mnijenja HDZ je do sada percipiran kao relativni pobjednik parlamentarnih izbora,  sa svojih cca 30% podrške birača. Stvaranjem lijeve koalicije to više nije bilo izgledno, ali bilo je donekle vjerojatno, jer ta koalicija nije imala pravog lidera. Predsjednik Milanović je to svojim angažmanom uklonio. S njim  na čelu, lijevo liberalna koalicija je sasvim  izgledno relativni pobjednik na parlamentarnim izborima i Milanović dobiva priliku biti mandatarom nove vlade. 

To je onako u načelu. Međutim, pojavile su se mnoge dileme oko toga. Mnogi misle, ponajviše pravni eksperti i stručnjaci kako je predsjednik Milanović prije  najave svoje kandidature na izborima, trebao dati ostavku na mjesto predsjednika države. Zanima me gdje to izrijekom piše. Koliko znam u ustavu piše kako predsjednik države, dok je na toj dužnosti ne može i ne smije obnašati niti jednu drugu dužnost, jer je to nespojivo s funkcijom predsjednika države. Nigdje niti ne piše da predsjednik države ne smije i ne može biti niti na jednoj izbornoj listi. Koliko znam svojevremeno je predsjednik Tuđman bio na listama HDZ-a. Što se to u tom pogledu promijenilo? Ili jedno pravilo vrijedi za HDZ, a drugo za sve ostale.

Mnogi govore i pišu kako će se predsjednik Milanović kandidirati za premijera. Koliko znam za premijera se ne kandidira na izborima. Budući premijer niti ne mora izaći na izbore, što smo imali priliku vidjeti i što smo doživjeli.

Bilo kako bilo Ustavni sud će odlučiti što je ustavno, a što neustavno, odnosno  može li predsjednik države nositi SDP-ovu listu, u prvoj izbornoj jedinici. Vjerujem da će predsjednik države poštivati odluku Ustavnog suda i tome se prilagoditi.

Predsjednikova izjava o kandidaturi na parlamentarnim izborima je mnoge iznenadila, a HDZ preplašila, kao ništa do sada. Evidentno je da su se žurili na ove izbore. To ima svoje razloge, posebice kad su u očekivanju nova uhićenja, po eventualnom nalogu europskih tužitelja i suđenje inkriminiranih ministara i ostalih dužnosnika iz redova HDZ-a.

Žurili su se odabrati i potvrditi novog glavnog Državnog odvjetnika suca Ivana Turudića, unatoč žestokoj polemici  i protivljenju oporbe i javnosti oko toga.

Taj “njihov dečko” trebao ih je štititi i braniti od svih mogućih napada. U tome bi mu uvelike pomogao Zakon AP, izglasan neposredno prije raspuštanja sabora. Osim toga, novi državni odvjetnik može, po nekoj osnovi, oduzeti slučaj europskim tužiteljima. O tome je Turudić nešto dao i naslutiti, tvrdeći da nam ta europska institucija uopće nije trebala, kao i da mnoge države funkcioniraju bez toga. Međutim kaže se, da čovjek snuje, a Bog određuje. Sve uvijek nekako dođe na pravu stranu i poravna se. Može se dogoditi da sudac Turudić, ne postane glavni državni odvjetnik, jer glavna državna odvjetnica na svojem mjestu ostaje još puna dva mjeseca. U ta dva mjeseca se mnogo toga može dogoditi. HDZ može otići u oporbu. Premijer se nedavno hvalio svojim pučanima kako će se opet vidjeti, kad on po treći puta postane premijer. Što se babi htilo, to se babi snilo. To je možda tako izgledalo do 15. ožujka. Martovske ide su to poremetile.

U našoj političkoj močvari se jako zatalasalo. Mnogi bi sad  na izbore sa SDP-om, čak i oni koji se po mnogo čemu, naročito ideologiji, jako razlikuju, što samo pokazuje, onu tezu kako je većina njih u politici isključivo radi sebe i svojih probitaka. Briga njih za građane u čiju dobrobit se svi zaklinju.

Slušali smo danas i čuli, na saboru HDZ-a o golemim postignućima vladajućih u ovih osam godina. Brojke su neumoljive i nepobitne. Međutim, to bi sve trebalo staviti u kontekst vremena. Istina plaće su narasle, mirovine su narasle, ali.... Bilo bi dobro izračunati koliko je eura stajala potrošačka košarica jednakih proizvoda 2016. i koliko to stoji dana. Osim toga golemi novac stalno pritječe iz raznih europskih fondova. Toga nije bilo prije u tolikoj mjeri. Nije to zato što tamo jako vole našeg premijera, već zato da smo jako siromašni i treba nam pomoć (fond solidarnosti). Naime, svake godine smo sve siromašniji, unatoč povećanja plaća i mirovina. Izjeda nas korupcija, koja se kapilarno proširila  i petrificirala u sva područja i segmente, rada, djelovanja i života. Koliko li je samo ministara ove vlade moralo otići, zbog nekog oblika korupcije ? Koliko li je još u ovoj vladi pod sumnjom na korupciju i sukob interesa? Enormni poticaji u poljoprivredi ne daju pozitivne rezultate. Sve više hrane uvozimo. Sela su se ispraznila. Škole zatvorile ili desetkovale. Mnogi mladi obrazovani ljudi su se iselili u Europu i svijet, tražeći bolji život, u kojem će moći dostojanstveno živjeti od svojeg rada. O tome se danas nije govorilo na HDZ-ovu skupu. Nije se govorilo niti o tome da građani više ne vjeruju u institucije. Bilo je tu mnogo obećanja, kakva slušamo tridesetak godina.

Obećanja dolaze i s druge strane. Kome vjerovati?  Onima koji su nas doveli u ovo što sad imamo, ili onima koji nas iz toga žele izvući?

Na nam samima je da to odlučimo. Na nama je da izaberemo najbolje od onoga što nam se nudi? Na nama je da izađemo na izbore u najvećem mogućem broju, u srijedu 17. Travnja.

Ankica Benček